Egyedül utazol? Így tedd igazán emlékezetessé!

Ma már egyre népszerűbb jelenség, hogy sokan egyedül veszik nyakukba a világot. Hoztunk 4 tippet, amivel a lehető legtöbbet kihozhatod a szólóutakból.

Míg korábban talán volt egyfajta stigma azokon, akik egyedül utaznak, ma már egyre többen látják a szólóban átélt kikapcsolódás értékeit: van időnk önmagunkra, a gondolatainkra, nem kell másokhoz alkalmazkodnunk és könnyebben tudunk a helyiek felé is nyitni, ha nem egy nagy társasággal érkezünk nyaralni. Ha te is éppen egy szólóúton töröd a fejed, íme néhány tipp, hogy minél emlékezetesebb maradjon számodra az utazás.

1. Gondold végig, hogy mire is vágysz valójában, mi a célod az úttal!

Mielőtt lefoglalnád a repülőt, gondold végig, hogyan szeretnéd tölteni azt a néhány napot. A különböző helyszínek ugyanis különböző élményeket kínálnak: merőben más élményben lesz részed egy nagyváros utcáin, mint egy tengerparti városkában. Így, ha előre tudod mire vágysz – csendre, kulturális élményre, fizikai kihívásokra -, könnyebben választod ki az úticélt is. Ha pedig ez megvan, nézz utána a hely kultúrájának is. Ugyanis egyedül sokkal valószínűbb, hogy meg kell majd szólítanod idegeneket, így jó, ha előre tudod, hogy mire számíts.

2. Tervezd meg a költéseidet!

A csoportos utazásnak nagy előnye, hogy a költségek megoszlanak. De, ha egyedül utazol, akkor is tudsz tenni azért, hogy ne vigyen csődbe a vakáció. Érdemes például kisebb utakkal kezdeni, mielőtt „Ízek, imák, szerelmek” féle világkörüli útra indulnál. A költségeket azzal is tudod mérsékelni, ha a helyi boltban vásárolsz be, és ezekből a finomságokból készítesz reggelit vagy vacsorát, ahelyett, hogy minden étkezést étteremben töltenél. Ha magaddal viszed a vizes palackodat, nem kell újra és újra ásványvizet vásárolnod, ami persze a környezettudatosság szempontjából is fontos lépés. Készülj fel arra is, hogy vannak olyan programok, csoportos túrák, ahol a szólójegy drágább, így érdemes mindig elolvasni az apróbetűs részt is, nehogy azért kelljen extra díjat fizetned, mert egyedül gyönyörködsz a látnivalókban.

fotó: Carlo A/GettyImages

3. Figyelj oda a saját biztonságodra!

Sokan azért félnek egyedül utazni, mert így kevésbé érzik magukat biztonságban, azonban egy kis felkészüléssel, ez sem kell, hogy megakadályozza az utadat. Érdemes persze előre utánanézni az úticélodnak a közbiztonság szempontjából is. Beállíthatod a telefonodon, hogy a barátaid lássák, éppen merre jársz, illetve jó, ha az út minden napján felhívsz valakit, csak, hogy tudjon arról, merre jársz és mit csinálsz. Azonban a legfontosabb, hogy figyelj önmagadra: ha valakivel kapcsolatban rossz a megérzésed, akkor nyugodtan lépj ki a beszélgetésből. Figyelj arra, milyen étterembe vagy bárba ülsz be, keress olyan helyszíneket, ahol többen is vannak és próbálj meg „beolvadni”. Ezzel nemcsak önmagadra vigyázol, de a helyi kultúrát is sokkal mélyebben megismerheted!

4. Csatlakozz szervezett utakhoz!

Ha vacillálsz a szóló és a csoportos utak között, akkor keresd az arany középutat. Ma már egyre több cég szervez olyan utakat, amihez szólóutazók is csatlakozhatnak. Ezeken a kirándulásokon megélheted az egyedül utazás örömét és szabadságát, mégis vannak körülötted mások is, ami biztonságot adhat, mégsem kell hozzájuk kapcsolódnod, csak ha szeretnél. Ezeket a túrákat kiválaszthatod érdeklődési kör vagy kor alapján is, sőt vannak kifejezetten olyan utak is, amit egyedül kiránduló nőknek szerveznek. Így a személyes élmény mellett új barátokra is szert tehetsz.

 

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: Twenty47studio/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: