5 tipp, hogy visszanyerd az egyensúlyt az életedben

Te vajon félre tudod tenni a munkát?

A munka és a magánélet között sokszor nehéz megtalálni az egyensúlyt, de ez ne vegye el a kedved attól, hogy megpróbálkozz az elsőre lehetetlennek tűnő feladattal! Összegyűjtöttünk 5 működőképes taktikát, amivel fordíthatsz egyet az életeden!

1. Spórolj az időddel

Az a típus vagy, aki már vasárnap este pontosan tudja, hogy az előtte álló héten percre pontosan mit fog csinálni? Nem érdemes mindent előre megtervezni az életben, az is elég, ha a nap egyik legkritikusabb pontjára, a reggelre felkészülsz! Ha például még előző este elkészíted a reggelid, és kiválasztod, miben indulsz dolgozni, máris rengeteg energiát spórolsz meg. Időben érhetsz be a munkahelyedre, nem beszélve arról, hogy a munkád hatékonyságát is növelheted! Gondolj csak bele: minél kevesebb apró döntést kell meghoznod a nap során, annál több figyelmet fordíthatsz az igazán fontos feladataidra.

2. Meríts inspirációt a körülötted lévőkből

Ha úgy érzed, elakadtál, bátran kérd ki mások véleményét! Teremts kapcsolatot olyanokkal, akik más nézőpontból képesek szemlélni a munkád, esetleg eltérő képességekkel rendelkeznek. Ők azok, akik olyan lehetőségekre is rávilágíthatnak, amelyek korábban elkerülték a figyelmedet, vagy segíthetnek azoknak a szituációknak a feltérképezésében, melyek terén segítségre szorulsz. Az így megszerzett értékes információk révén nemcsak fejlesztheted magad, gyorsíthatod a munkafolyamatokat, ergo több időd jut a magánéletedre.

3. Meeting-meeting hátán? Dobd az irodában ücsörgést

A tárgyalás legjobb módja az lenne, hogy egy irodahelyiségben feszengve egyezkedünk? Badarság! Az agyunk akkor működik a leghatékonyabban, amikor a testünk épp mozgásban van. Mit szólnál egy közös sétához, futáshoz vagy biciklizéshez a kollégáddal? Ez talán kissé szokatlan körülmény egy meetinghez, de miért ne kísérletezhetnél? Arról nem is beszélve, hogy a társas elfoglaltságok közelebb hozzák a feleket, ez pedig máris jobb kiindulási pont, ha a cél a közös nevező megtalálása. És persze egy kis egészséges önzőség is motiválhat: nem kell elengedned a testmozgást még akkor sem, ha rendkívül zsúfolt a napod.

4. Ne akarj mindent megoldani

A legtöbben itt rontják el. Tegye fel a kezét, aki mindenről listát készít, és alig várja, hogy kipipálhassa az elvégzett teendőket? (Mi is bűnösek vagyunk!) Még ha furcsán is hangzik, ez egy rossz taktika. Az összes felsorolt napirendi pont közül ugyanis maximum 3 számít igazán fontosnak. Nálad melyik ez a három? Ha sikerült beazonosítanod őket, minden egyes nap dolgozz azon, hogy közelebb kerülj ezek eléréséhez. És hogy mi van a lista többi pontjával? Ezekkel csak pihenésképp foglalkozz, ha épp nem a nagy terveidet szövögeted.

5. Engedd ki a kezedből az irányítást

Semmi értelme szabadságra menni úgy, hogy gondolatban még mindig a munkahelyen vagy. Hogyan kerülheted ezt el? Vedd körül magad olyan kollégákkal, akikre bátran támaszkodhatsz, és képesek helyettesíteni téged, ha épp távol vagy. Mindenképp juss kompromisszumra magaddal, és néha engedd ki a kezedből az irányítást!

Nyitókép: LightField Studios/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: