A zöldség, aminek 1000 arca van: padlizsán reggel, délben, este!

A zöldség, amit nem lehet megunni és a zöldség, aminek éppen szezonja van. A padlizsán olyan sokrétűen elkészíthető, hogy még azoknak is érdemes tenniük egy próbát, akik nincsenek oda érte. Mutatunk is 3 szuper receptet!

Ha felteszik a kérdést, mi a kedvenc zöldségünk, valószínűleg kevesen vágják rá, hogy a padlizsán. Pedig igazán remek ételek varázsolhatók belőle, ha egy picit nyitottak vagyunk. Amellett, hogy ízletes, még igen egészséges is, a padlizsán nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, folsavat, rezet, magnéziumot, B6-, B3-, C és K-vitamint, illetve a rosttartalma is magas, ennek köszönhetően támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését. A padlizsán héjában található nasunin pedig fontos antioxidáns, amely védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben.

Padlizsán reggel: Shakshuka, azaz az izraeli lecsó

Fotó: Westend61/GettyImages

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • olívaolaj
  • só, bors
  • egy marék friss menta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál chili
  • 1 teáskanál római kömény
  • 5 fej paradicsom
  • 1 dl paradicsompüré
  • 4 tojás
  • 1 csomag fetasajt

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vágd fel a padlizsánt kétujjnyi vastag szeletekre, tedd egy tepsibe, locsold meg egy evőkanál olívaolajjal, majd sózd, borsozd. Süsd 25 percig, időközben egyszer fordítsd meg. Egy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, dobd hozzá a felaprított hagymákat és pirítsd meg! Ha kész, add hozzá a fűszereket, keverd el a hagymával, majd jöhet a kockára vágott paradicsom és a paradicsompüré. Főzd 15 percig. Ezután add hozzá a kész padlizsánt, felkockázva, két percig rotyogtasd. Egy kanállal alakíts ki 4 mélyedést a tojásoknak, üsd bele egyenként, majd told az egészet a sütőbe. Süsd addig, míg a tojásfehérje megsül, de a sárgája maradjon folyós. Tálald fetával és mentával!

Padlizsán ebédre: Padlizsános laposkenyér

Fotó: LauriPatterson/GettyImages

Hozzávalók:

  • pizzatészta (saját vagy félkész)
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 teáskanál méz
  • 2 paradicsom
  • 1 kicsi padlizsán
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 csomag ricotta

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. A pizzatésztát nyújtsd ki – használhatsz házit, de akár a boltban is vásárolhatsz félkész tésztát -, majd tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 10 percig. Egy tálban keverj össze 1 evőkanál olívaolajat, a mézzel és az ecettel. Mosd meg a zöldségeket, majd vágd őket félbe. Grillezd meg a padlizsánt, a paradicsomot és a paprikát némi olívaolaj, só és bors társaságában maximum 5-7 percig. Ha kész, vedd ki a serpenyőből és aprítsd fel a zöldségeket kockákra, majd dobd hozzá az ecetes keverékhez, végül jöhet a petrezselyem is. A tésztára morzsold rá a ricottát, majd halmozd a tetejére a zöldséget. 4-6 percre mehet vissza a sütőbe, míg a tészta kérge aranybarna nem lesz.

Padlizsán vacsira: Padlizsáncsipsz

Fotó: Максим Крысанов/GettyImages

Hozzávalók:

  • 1 padlizsán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 100 gramm parmezán
  • 1 teáskanál olasz fűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, kakukkfű)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Mosd meg a padlizsánt, majd szeleteld fel nagyon vékony szeletekre. A szeleteket egyenként fektesd sütőpapírra, majd sózd meg a szeletek mindkét oldalát. Várj 10 percet, ezután egy papírtörlővel itasd le a felesleges nedvességet. Ha kész vagy, tedd a sózott szeleteket egy tálba, mehet rá az olaj, a fűszerek, a fokhagymapor, a parmezán és a bors. Jól keverd össze, majd a szeleteket helyezd el egy tepsiben, süsd 15 percig a csipszet.

Nyitókép: Enrique Díaz/7cero/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: