Egyetlenegy dolog, amit mindennap tegyél meg a saját érdekedben!

Hálás lesz a tested a mindennapos rutinért.

Tetszik, nem tetszik, de ettől még sajnos igaz: a mai, rohanó világban magunkra van a legkevesebb időnk. Ha az autónk rendetlenkedik, már rohanunk is vele a szervizbe, ha a vízcsap csepeg, hívjuk a szerelőt, de ha úgy érezzük, hogy a szervezetünk próbálja jelezni, valami nincs rendben, azzal addig várunk, amíg a fájdalom vagy a tünetek elviselhetetlenek nem lesznek.

Pedig a testünk kellene, hogy a legfontosabb legyen, hiszen ha az „olajozottan” működik, akkor minden sokkal gördülékenyebben megy. Valószínűleg legmélyebb éjszakai álmából felriasztva is mindenki azonnal tudná, hogy az egészséges étkezés mellett a mozgás az, amelyikre rendszeresen időt kellene szakítani. S bár ma már a felgyorsult életritmushoz igazítva, az edzést is „le lehet tudni” szórakozva, vagy akár minimális időráfordítással is, sokan mégsem tudják beilleszteni a napi rutinjukba.

Fotó: Getty Images

Érj az égig!

De van még valami, ami elengedhetetlen a mindennapokban, és nagyon sokan elfelejtik: a nyújtás! Manapság a munka nagy része az irodákban a számítógép előtt ülve történik. Az iskolások is szinte egész nap ülnek, aztán este leülünk vacsorázni, tv-t nézni, könyvet olvasni, és ezeket már szinte nem is ülve, hanem összegörnyedve tesszük. De ülünk napközben a dugóban, ha lehetőségünk van rá, akkor a tömegközlekedésen is, a barátainkkal a kávézóban, vagy ha kikapcsolódásra, élményekre vágyunk, akkor a színházban, moziban is.

Ahhoz viszont, hogy a sok és folyamatos üléstől szinte elgémberedett testünket kiegyensúlyozzuk, létfontosságú a nyújtás. „Izmaink megmozgatják ízületeinket, de ha sokáig feszülnek vagy ellazulnak, az ízületek is mozdulatlanok maradnak, így merevvé válnak, hosszú távon pedig fájdalmassá” – mondja Ashley Cruz csontkovács.  A nyújtás azonban nem csak a sok ülés esetén kötelező, hanem az aktív, fitt, rendszeresen sportolók számára is! Nem véletlen, hogy bármilyen testmozgás után a nyújtás ugyanolyan fontos, mint az elején a bemelegítés. Ezek egyikét sem lehet kihagyni, ha az edzésre tudsz időt szánni, akkor ne ezen a pár percen próbálj meg spórolni! De gondoljunk csak bele, még egy pihentető éjszakai alvás után is mennyire jól esik az ágyból kikelve egy nyújtás!

Az, hogy a szervezetnek mire van szüksége, egyénenként változó, de nyilván egy edzés után több nyújtásra van szükség, mintha csak az irodai székből állnál fel. Egyébként nemcsak a gerinc, a derék és a nyak, hanem a szem, és az agy is hálás lesz, ha kap több, kisebb szünetet a nap folyamán.

gerincfix
Fotó: SARINYAPINNGAM / Getty Images

A nyújtás nem fakultatív, hanem kötelező!

A nyújtás és a rugalmasság kéz a kézben járnak. A rugalmasságot természetesnek vesszük, meg sem fordul a fejünkben, hogy ez nem automatikusan jár nekünk. Elengedhetetlen többek között a sérülések megelőzése érdekében, vagy, hogy a mindennapi élet zökkenőmentes legyen. Amikor például valaki leejt valamit, és reflexből gyorsan lehajol érte, nem véletlen, hogy utána gyakran alig tud felállni, esetleg feláll, de úgy érzi, hogy ettől a kis „ártatlan” mozdulattól meghúzta a derekát. Vagyis a rugalmasságra minden élethelyzetben szükségünk van. És minél jobban haladunk előre a korban, annál inkább előtérbe kell, hogy kerüljön, mivel a szervezet lassul, az izmok fáradnak, kevésbé terhelhetőek, mint a tinédzser években.

A rugalmasság az, ami lehetővé teszi a különböző mozdulatokat, és így megakadályozza, hogy mindezeket a mozdulatokat egyedül a láb- és hátizmok irányítsák, ami hosszú távon károsítja vagy túlterheli azokat. Önmagában a mobilitás révén a reakciók változatosak lehetnek, és a túlzott használatuk megelőzhető” – vallja Cruz.

Ha eddig nem tulajdonítottál különösebb jelentőséget a nyújtásnak, akkor van egy jó hírünk: soha nem késő elkezdeni! Az izmok rendszeres mozgatása és nyújtása azért is fontos, mert az ízületi folyadék csak így oszlik el ízületeinkben. És az izmaink csak akkor tudnak optimálisan mükődni, ha ez biztosítva van a számukra.

Apró lépésekkel is meg lehet váltani a világot

nyújtás edzés mozgás sport torna jóga
vadimguzhva /Getty Images

Ahogy sok mindenre az életben, úgy a nyújtásra is igaz, hogy minél rendszeresebben végezzük, annál jobb az eredmény. A heti egyszeri nyújtásnak nem lesz számottevő hatása, viszont a rendszeres, mindennap végzett nyújtással hosszú távon jót teszünk magunkkal, ugyanakkor megelőzhetjük vele a sérüléseket, és még a feszültségeket is oldja. Egy amerikai kutatás megállapította, hogy izomcsoportonként napi egyperces nyújtással óriási változásokat lehet elérni. Ráadásul nem is kell feltétlenül egyszerre, az egyik szünetben például a hátat, a következőben a lábakat mozgassuk meg. A hangsúly azon van, hogy ne maradjon el!

Bár a heti legalább kétszer végzett rendszeres mozgást semmi nem tudja helyettesíteni, ha éppen olyan időszakod van, hogy nem tudod valamiért beilleszteni, arra mindenképpen figyelj, hogy napi pár perc énidőt engedj meg magadnak a nyújtásra! Ennyit csak megér az a tudat, hogy évek, évtizedek múlva is rugalmas maradhatsz…

Forrás: elle.de

Nyitókép: Denkou Images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: