Tényleg létezik az egyke gyerek szindróma?

Nincsenek testvéreid, ezért sokan már anélkül elkényeztetettnek, énközpontúnak vagy önzőnek titulálnak, hogy egyáltalán megismernének? Az egyedüli gyermekeket sajnos számtalan ehhez hasonló vád éri. De van egyáltalán valóságalapjuk?

Egyáltalán nincs egyszerű dolga az egykéknek, ugyanis máig számtalan sztereotípia él a köztudatban arról, milyen hatással lehet a személyiségre az, ha valakinek nincsenek testvérei. Az énközpontúság, az önzőség vagy az elkényeztetettség stigmáját aggatják rájuk és sokan úgy tartják, kevésbé tudnak (vagy akarnak) alkalmazkodni másokhoz. De vajon tényleg igaz, amit az egykékről mondanak?

A születési sorrend egy életre meghatározza a személyiséget?

A kérdéshez érdemes tanulmányoznunk Alfred Adler pszichoterapeuta munkásságát, aki az 1960-as években vizsgálta a születési sorrend befolyását az emberek karakterére – legyen szó akár ikrekről, elsőszülöttről, középső-, vagy legfiatalabb gyerekről. A szakember úgy látta, hogy az egykék leginkább a legidősebbekhez hasonlítanak.

1. Az elsőszülöttek: A pszichoterapeuta szerint a csoport tagjai felelősségteljesek, megbízhatóak, óvatosak, eredményorientált vezetők és hatékony problémamegoldók is egyszerre. Mivel általában ők kapják a legtöbb figyelmet a szülőktől (az egyedüli gyermekekre ez halmozottan érvényes), így magas elvárásokat is támasztanak feléjük, ami komoly felelősségérzetet eredményez az esetükben.

2. A középső-gyermekek: Biztosan hallottál már a középső-gyerek szindrómáról, amit a rájuk irányuló figyelem hiánya okozhat. Bár ez az elképzelés nem feltétlenül fedi az igazságot, előfordulhat, hogy mellőzve érzik magukat és önbizalomhiányban szenvednek. Meggyűlhet a bajuk azzal, hogy kiálljanak magukért, esetleg nehezen találják a helyüket.

3. A legfiatalabbak: Alfred Adler teóriája alapján inkább ők azok, akik jó eséllyel elkényeztetetté vagy énközpontúvá válhatnak, mivel ők maradnak a szülők „kicsi babái”.

Az egyke-szindróma

A modern kutatások pedig még tovább boncolgatták a témát és megállapították, hogy az egykeség egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott embernek nehezebb személyisége lenne annál, akinek vannak testvérei. Mindazonáltal a személyiségüknek valóban akad néhány kiemelkedő jellemvonása.

  • Önállóak: mivel nincs testvérük, akinek a segítségére támaszkodhattak volna otthon, így korán függetlenné váltak. Ám éppen emiatt sokkal nagyobb saját térre lesz szükségük, ahogyan elérik a felnőttkort.
  • Eredményorientáltak: Mivel a szüleik osztatlan figyelmét élvezik, így a legidősebb gyermekekhez hasonlóan magasabb elvárásoknak kell megfelelniük és ezerszer jobban vágynak a sikerre is.
  • Ambiciózusok: A szülők hajlamosak azt mondogatni a gyermekeiknek, hogy minden álmuk valóra válhat és bármire képesek lehetnek. Az egykék pedig különösen megszívlelik ezt az üzenetet.
  • Nem képesek kompromisszumot kötni: Természetesen nem szabad általánosítani, de az egykék körében gondot okozhat az, hogy nem igazán tudnak kompromisszumra jutni.
  • Családcentrikusak: Az egykék általában jóval szorosabb kapcsolatot ápolnak a szüleikkel gyerekkorukban és felnőttként is, mint azok, akiknek testvéreik vannak.

Míg ezek közül egyik sem kifejezetten negatív jellemző, hátrányos helyzetbe kerülhetnek, ha nincs lehetőségük a szocializációra a családjukon kívül (különösen más gyerekekkel): az óvodában vagy az iskolában problémát okozhat a beilleszkedés, a csapatjátékok. De idővel ezeket a készségeiket is kifejleszthetik és felzárkózhatnak a korosztályukhoz. Az egyke-szindrómának tehát nincs tudományosan megalapozott létjogosultsága. A viselkedésünket leginkább az határozza meg felnőttként, milyen kapcsolatot ápoltunk gyerekként a szüleinkkel – akár van testvérünk, akár nincs.

Az egyedüliség csapdái

A kulcs talán mindössze annyi, hogy egykeként tudatosítani kell magunkban például a túlteljesítési kényszer fennállásának esélyét (ami kiégéshez is vezethet), a szülőknek pedig külön figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy megtanítsák a gyermekeiket a megosztásra és a kompromisszumok megkötésére, illetve a csapatjátékra. Ha pedig egy olyan személlyel randizol, aki egyedül nőtt fel, el kell fogadnod, hogy nagyobb térre és függetlenségre van szüksége – annak ellenére, hogy egyébként szomjaznak mások figyelmére.

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: Yousef Espanioly/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: