Egyre halványabb a Föld – a furcsa jelenség tovább súlyosbíthatja a klímaváltozás folyamatát

Az elmúlt két évtizedben közel 0,5 százalékkal csökkent a Föld fényessége. A kutatók szerint a változás hátterében a klímaváltozás állhat, és a jövőben felgyorsíthatja a felmelegedés tempóját.

Az elmúlt két évtized kutatásai azt mutatják, hogy a Föld egyre inkább elveszti ragyogását. Ez a jelenség több szempontból is aggasztó. Elég nagy a valószínűsége annak, hogy a bolygó a globális felmelegedés miatt vált halványabbá. Vagyis mi, emberek idéztük elő. Ami még ennél is nagyobb probléma, hogy nem egy ártatlan jelenségről van szó. Ugyanis a Föld kevesebb fényt tükröz vissza az űrbe, ami a jövőben tovább súlyosbíthatja, felgyorsíthatja a klímaváltozás folyamatát. 

Erről a Geophysical Research Lettersben publikált tanulmány számolt be, amelynek szerzői 1998 és 2017 között követték nyomon a bolygófény (earthshine) nevű jelenséget. Ez a kifejezés azt a fénymennyiségét jelöli, amelyet a Föld visszaver és a Hold (sötét) oldalára tükröz. Ezzel egy halvány ragyogást kölcsönöz az éjszakai égboltnak. Végül ezt kombinálták a Föld fényvisszaverő képességét, azaz albedóját elemző műholdas megfigyelések eredményeivel. Így állapították meg, hogy a bolygó fényessége közel 0,5 százalékkal csökkent a ’90-es évek óta. Ráadásul a változás az elmúlt három évben volt a legjelentősebb. Lehet, hogy 0,5 százalék nem tűnik soknak, de Philip Goode, a New Jersey-i Technológiai Intézet csillagásza óva int minket: „Amikor az elmúlt három év adatait elemeztük, az albedó-visszaesés hatalmas meglepetés volt számunkra. Mivel 17 éven keresztül majdnem teljesen egyenletes, változatlan volt az albedó értéke.”

A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy nem a nap fényességében bekövetkező változás a magyarázat, vagyis valami tényleg megváltozott a bolygón. Szerintük a Csendes-óceán keleti régióiban található felhők számának csökkenése állhat kapcsolatban a Föld fényveszteségével. Itt a vízfelszín hőmérséklete – az éghajlatváltozás miatt – jelentősen emelkedett. Érdekes, hogy a tudósok korábban azt jósolták, hogy a globális felmelegedés több felhőt eredményez majd, de egyre biztosabb, hogy épp az ellenkezője történik. Mivel a fény nem verődött vissza az űrbe, megrekedt a bolygó légkörében – ez magyarázza, hogy a jövőben komolyan befolyásolhatja a klímaváltozást és hatásait.

Forrás: Dazed
Nyitókép: NASA/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: