Egyre több plus size modell kap lehetőséget a kifutókon

A legnagyobb örömünkre!

A közelmúltban hatalmas mérföldkőhöz érkezett a Fendi, az olasz divatház 95 éves fennállása óta először küldött plus size modelleket a kifutóra. De mitől olyan hatalmas szenzáció ez?

A divatbemutatók kifutóin évtizedeken keresztül csak vékony testalkatú modellek szerepelhettek. Ez az ő testi és lelki épségüket is károsította, illetve közrejátszott abban, hogy az átlagemberek között is megnőtt az önértékelési vagy étkezési zavarokkal küzdők száma. Még 6-8 évvel ezelőtt is szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy plus size méretekkel rendelkező nő megkapjon egy ilyen munkát. Viszont az önsanyargató villámdiéták ideje lassan lejár, a body positive mozgalom előretörésével a teltkarcsú modellek is egyre nagyobb szerephez jutnak.

A kifutó, és ami mögötte van

‚‚Nagyobb szerephez’’, milyen jól hangzik. A valóság viszont az, hogy még mindig sok márkánál megfigyelhető a diverzitás hiánya – továbbra is a vékony, fehér bőrű modellek kapják a legtöbb munkát. A plus size-os, a színes bőrű és az idősebb modellek még mindig kisebb számban képviseltetik magukat a kifutón. De a változás szele már megérkezett. A 2020 tavasz-nyár kollekciókat bemutató New York Fashion Week-en például egy szezon alatt majdnem megduplázódott, 37-ről 68-ra nőtt a teltkarcsú modellek száma. A testpozitív törekvéseken kívül ebben a közösségi oldalak is szerepet játszottak. Kezdetben ugyanis csak olyan teltkarcsú modellek előtt nyíltak meg lehetőségek, akik számottevő követőtáborral rendelkeztek. Ilyen például Ashley Graham (10,5 millió követő) vagy Candice Huffine (232 ezer követő). Ők voltak azok, akik megnyitották a kaput a többi plus size modell előtt. Érdekes adat, hogy az amerikai és a brit márkák előbb kezdtek el nagyobb mérettel rendelkező modelleket alkalmazni, mint olasz és francia társaik. Ennek az lehet a magyarázata, hogy utóbbiak múltja jóval régebbre nyúlik vissza, így a hagyományokhoz is jobban ragaszkodnak. Ezért is olyan nagy szó, hogy a Fendi 95 év után két olyan modellen is bemutatta legújabb kollekcióját, akik nem a sztenderd méretnek feleltek meg. Ez a megtiszteltetés Jill Kortleve-t és Paloma Elsessert érte.

Márkák, amik a diverzitás mellett tették le a voksukat

Természetesen nem a Fendi az első, ahol mernek újítani. A kisebb márkák divatbemutatóin is észrevehetően megnőtt a 42-46 méretet viselő modellek száma – ilyen a Christian Siriano, a Chromat, Sies Marjan, a Cushnie és a Prabal Gurung. Emellett az is bizakodásra ad okot, hogy olyan nemzetközileg is elismert brandek álltak be a sorba, mint Rihanna Fenty x Savage márkája, illetve Michael Kors, a Dolce&Gabbana, az Alexander McQueen és Tommy Hilfiger. Ők azok, akik igazán nagy változást hozhatnak a divatvilágba – mi pedig nagyon szívesen néznék, ahogy még több teltkarcsú nő kap lehetőséget az elismert divattervezőktől.

Fendi
Dolce&Gabbana
Alexander McQueen
Tommy Hilfiger
Michael Kors
Lanvin
Prabal Gurung
Mugler
Simone Rocha
Sies Marjan
Christian Siriano
Eckhaus Latta
Cushnie
Rebecca Minkoff
Chromat

Nyiltókép: Jacopo Raule/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: