Hálás lesz a család, ha a héten megleped őket egy könnyű szilvás finomsággal.
A frissen beköszöntött ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse a szilva. A lilás-kékes finomság rendkívül magas vitamin és ásványi anyagtartalommal rendelkezik, kutatások szerint a szervezetben jelenlévő gyulladások ellen is hatékony. Lekvárként és befőttként is fontos eleme a kamrának, és természetesen pálinkának sem utolsó, de az első számú favorit, ahogy a Padlás című musicalben is énekelik a szilvás gombóc. Ugyan a legkézenfekvőbb a boltok mirelitrészlegéből megvásárolni, de nem ördögtől való az otthoni elkészítése sem. Fogd be a gyerekeket is, imádni fogják a közös sütést.
1. Egészséges szilvás gombóc
Hozzávalók
- 80 dkg héjában főtt burgonya
- 15 dkg gluténmentes panírmorzsa
- 20 dkg gluténmentes kenyérmix keverék
- 2 db tojás
- 30 dkg szilva kimagozva
- 10 dkg zsíradék
- kevés gluténmentes liszt a nyújtáshoz
- fahéj, porcukorhelyettesítő, nádcukor, só
Elkészítés
Megfőzzük a burgonyát, és még melegen áttörjük, majd kissé hűlni hagyjuk. A szilvát kimagozzuk, és a mag helyére kocka formájú barna nádcukrot helyezünk. A burgonyát a tojással, a liszttel, a kevés sóval és a zsíradékkal alaposan összegyúrjuk. Amikor már kellően lágy és rugalmas a tészta, akkor lisztezett sütődeszkán vékonyra nyújtjuk és nagyjából 10 cm-es kockákra vágjuk. A közepébe tesszük a szilvát, és a sarkainál összefogva gombóccá gyúrjuk őket. majd forró, enyhén sós vízben megfőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor kiszedjük őket. A zsemlemorzsát olajspray-vel befújt teflonban megpirítjuk, majd a gombócokat beleforgatjuk. Ízlés szerint fahéjjal és porcukorhelyettesítővel tálaljuk.
2. Szilváspapucs
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 25 dkg darált töpörtyű
- 2 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 1dl tej
- 5dkg vaj
- Sűrű szilvalekvár
- kevés só
Elkészítése
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az összes hozzávalót hozzáadjuk és alaposan összedolgozzuk. Lefedve egy – másfél órán át kelesztjük. Ha letelt az idő és megkelt a tészta, lisztezett sütődeszkán vékonyra nyújtjuk. Kis téglalapokra vágjuk a tésztát, ezeknek a közepét megkenjük a lekvárral és összefogjuk a két szélét. A felvert tojássárgájával átkenjünk, majd előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin, 180 fokon, 2 perc alatt megsütjük.
3. Fahéjas – szilvás sütemény
Hozzávalók
- 60 dkg szilva
- 4 db tojás
- 15 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 30 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- kevés porcukor
Elkészítése:
Egy nagyobb edénybe tesszük a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Egy másik tálba beleütjük a tojásokat és a cukorral együtt fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a margarint, majd a langyos tejet és a szilárd hozzávalókat is. Alaposan összekeverjük és egy sütőpapírral bélelt, magasabb falú tepsibe öntjük. A kimagozott és megmosott szilvát rászórjuk az elegyengetett tésztára. Előmelegített sütőbe tesszük, és 170 fokon, 35 percig sütjük. A sütési idő vége előtt érdemes tűpróbával tesztelni a tészta állapotát. Ha elkészült, picit hagyjuk hűlni és fahéjas porcukorral megszórjuk.
Forrás: allrecipes.com
Nyitókép: achiartistul/GettyImages