Ez az egyszerű módszer megmentheti a házasságot

Egy házasság megmentése két emberen múlik, de sokszor csak akkor kerül szóba, amikor már túl késő. Ezen segíthet egy magyar pszichológus módszere, amely könnyen elsajátítható bárki számára.

Egy válás óriási veszteség egy pár, sokszor egy család életében. Felbontani egy közös életet hatalmas gyászmunka, nem csak két ember, hanem az őket körülvevő emberi kapcsolatok számára is. Pedig a ma tömegesen felbomló párkapcsolatok sokszor megmenthetőek lennének, ha a pár előbb kezdene el tudatosan foglalkozni a kapcsolatával, ez látszik a párterapeuták székéből.

Lehet, hogy ezért megköveztek, de az utóbbi időben azon töprengek, mennyivel jobb lenne, ha a házasságok nem örökre szólnának, hanem mondjuk ötévenként újratárgyalhatnánk őket. Hiszen ennyi idő alatt sokat változunk, fejlődünk, reagálunk az élet adta körülményekre…” – mondta az egyik magazinnak Peller Mariann, valósággal felrobbantva az internetet. Vig-Baló Emese pszichológus, coach, család- és párterapeuta jelölt szerint azonban Mariannt ezért nem szabad megkövezni.

„Én azt hiszem, értem, mire gondolhatott Mariann. A mai párkapcsolatok nagy számban azért törnek el, mert a megszokásnak köszönhetően idővel teljesen kivész belőle az a jó minőségű energia, amivel felépítettük a kapcsolatunkat. Egy idő után már nem látjuk a másik ember értékeit, különlegességét, lényének ajándékát, sem azt, akivé változik mellettünk az évek folyamán.” – mondta a MESI.LIFE pszichológiai csatorna alapítója. Mariannról szóló kisvideójában kielemezte, hogy a változás egyértelműen emberi mivoltunk része. A hosszú távú párkapcsolatoknak pont az együtt változásra kell felkészülnie, és ehhez megoldást is javasol.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

👁 MESI.LIFE 🔥 (@mesi.life) által megosztott bejegyzés

A házasság megmentése: a kommunikáció lehet a megoldás

A szakértő azt mondja, bizonyos időközönként újra kell rajzolni egy kapcsolat pszichológiai szerződését, s ebben a spiritualitással is régóta foglalkozó műsorvezetőnek igaza lehet.

„A nők egyébként is könnyebben változnak. Azok, akik valamilyen belső, önismereti munkát végeznek, még inkább. A szülővé válás szintén teljesen új fejezetet hoz a személyiségfejlődésünkben. Az én megoldásom a következő: egy dedikált heti reflektáló beszélgetés egy pár életében, amelyre fejben és lélekben is rendszeresen készülünk, konkrétan csodákat tehet, mert teret hoz létre számtalan párkapcsolati probléma megelőzéséhez és megoldásához. Mintha hétről-hétre »újraszerződnénk« egymással, hogy kinek mire van szüksége, és hogyan tud ez jó lenni mindkettőnknek” – részletezte Vig-Baló Emese.

A szakember szerint nem fogja megbánni, aki belekezd az általa felépített négy lépéses, komplex, reflektív folyamatba: heti rendszerességgel először az életmódunkat érdemes átbeszélni (házimunka, logisztika, időbeosztás), azután olyan kapcsolati tényezőket, amelyek meghatározzák az érzelmi közelséget. Majd következő lépésben tartsunk tükröt egymás felé, miben alakulhatna a párunk. Utolsó lépésként pedig, fogalmazzunk meg kölcsönös kéréseket egymás felé, a kimondatlan elvárások felszámolásához.

Mesi egyébként technikáit és gondolatait a MESI.LIFE Facebook csoportjában osztja meg, bárki számára hozzáférhetően és ingyenesen.

Nyitókép: AscentXmedia/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: