Pezsdítsd fel a reggeli rutinod: kalandozz egyet a világ körül, és kóstolj meg egy finom kávékülönlegességet! A klasszikusokhoz képest talán furcsának tűnnek, de mindenképp érdemes egy esélyt adni ezeknek az izgalmas recepteknek.
Vietnámi tojásos kávé – a folyékony tiramisu
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 1 dl kávé
- 2 db tojássárgája
- 3 evőkanál sűrített tej
- 0.5 kávéskanál vanília aroma (elhagyható)
- 1 csipet szerecsendió, fahéj vagy kardamom
Elkészítés
- Válaszd szét a tojásokat és a sárgáját egy kis tálban verd habosra. Ha elkezd fehéredni, add hozzá a sűrített tejet és a vanília aromát, és addig verd, amíg közepesen kemény lesz.
- A kávét tölts egy pohárba, majd óvatosan öntsd vagy kanalazd rá a habot.
- Egy csipet szerecsendióval, fahéjjal vagy kardamommal szórd meg a tetejét.
Spritzy Americano – a régi korok nagy kedvence
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 3 dl szobahőmérsékletű szódavíz
- 1 dl eszpresszó kávé
- 1 dl narancslé
- néhány jégkocka
Elkészítés
- A szobahőmérsékletű szódavizet töltsd két pohárba, mindkettőbe dobj néhány jégkockát. Fontos, hogy a víz ne legyen hideg, mert a hirtelen hősokk keserű ízt kölcsönöz az italnak.
- Öntsd rá a kávét, majd a narancslevet.
- A poharat díszítheted narancshéjjal vagy egy szelet naranccsal.
Tradicionális török kávé – az igazán édesszájúaknak
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 1 közepes méretű cezve (igazi török kávét rézedényben, úgynevezett cezvéban tudsz készíteni. Ezek különböző méretűek lehetnek, a méretük jelzi, hány adag kávé főzésére alkalmasak. Például egy kétszemélyes cezvében két csésze kávé fő szép habosra, ha csak egy adagot főzöl, nem lesz tökéletes)
- 1 púpozott kanál őrölt kávé
- 1 dl víz
- 1-2 teáskanál cukor
- egy csipet kardamom (opcionális)
Elkészítés
- Öntsd fel a cezvét hideg vízzel (2/3 részéig, ami kb. 1 dl víz). Főzés előtt add hozzá az őrölt kávét, a cukrot és a kardamomot, majd jól keverd össze.
- Lassú tűzön főzd, amikor forrni kezd, vedd le a tűzről, és önts a harmadát a csészékbe.
- A maradék kávét forrald fel újra, megint töltsd ki a kávé harmadát a csészékbe, végül az utolsó adagot is forrald fel és ezt is öntsd a többihez. A törökök a kávét a zaccal együtt öntik a csészékbe, úgyhogy ez is mehet bele.
- Fogyasztás előtt várj egy kicsit, hogy a kávézacc leüljön az aljára.
Nyitókép: Bruce Yuanyue Bi/GettyImages