3 egzotikus kávé, ha valami izgalmasabbal indítanád a reggeleket

Pezsdítsd fel a reggeli rutinod: kalandozz egyet a világ körül, és kóstolj meg egy finom kávékülönlegességet! A klasszikusokhoz képest talán furcsának tűnnek, de mindenképp érdemes egy esélyt adni ezeknek az izgalmas recepteknek.

Vietnámi tojásos kávé – a folyékony tiramisu

Fotó: @yul_bread/Instagram

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 1 dl kávé
  • 2 db tojássárgája
  • 3 evőkanál sűrített tej
  • 0.5 kávéskanál vanília aroma (elhagyható)
  • 1 csipet szerecsendió, fahéj vagy kardamom

Elkészítés

  1. Válaszd szét a tojásokat és a sárgáját egy kis tálban verd habosra. Ha elkezd fehéredni, add hozzá a sűrített tejet és a vanília aromát, és addig verd, amíg közepesen kemény lesz.
  2. A kávét tölts egy pohárba, majd óvatosan öntsd vagy kanalazd rá a habot.
  3. Egy csipet szerecsendióval, fahéjjal vagy kardamommal szórd meg a tetejét.

Spritzy Americano – a régi korok nagy kedvence

Fotó: @bonappetitmag/Instagram

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 3 dl szobahőmérsékletű szódavíz
  • 1 dl eszpresszó kávé
  • 1 dl narancslé
  • néhány jégkocka

Elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű szódavizet töltsd két pohárba, mindkettőbe dobj néhány jégkockát. Fontos, hogy a víz ne legyen hideg, mert a hirtelen hősokk keserű ízt kölcsönöz az italnak.
  2. Öntsd rá a kávét, majd a narancslevet.
  3. A poharat díszítheted narancshéjjal vagy egy szelet naranccsal.

Tradicionális török kávé – az igazán édesszájúaknak

Fotó: @foolproofliving/Instagram

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 1 közepes méretű cezve (igazi török kávét rézedényben, úgynevezett cezvéban tudsz készíteni. Ezek különböző méretűek lehetnek, a méretük jelzi, hány adag kávé főzésére alkalmasak. Például egy kétszemélyes cezvében két csésze kávé fő szép habosra, ha csak egy adagot főzöl, nem lesz tökéletes)
  • 1 púpozott kanál őrölt kávé
  • 1 dl víz
  • 1-2 teáskanál cukor
  • egy csipet kardamom (opcionális)

Elkészítés

  1. Öntsd fel a cezvét hideg vízzel (2/3 részéig, ami kb. 1 dl víz). Főzés előtt add hozzá az őrölt kávét, a cukrot és a kardamomot, majd jól keverd össze.
  2. Lassú tűzön főzd, amikor forrni kezd, vedd le a tűzről, és önts a harmadát a csészékbe. 
  3. A maradék kávét forrald fel újra, megint töltsd ki a kávé harmadát a csészékbe, végül az utolsó adagot is forrald fel és ezt is öntsd a többihez. A törökök a kávét a zaccal együtt öntik a csészékbe, úgyhogy ez is mehet bele.
  4. Fogyasztás előtt várj egy kicsit, hogy a kávézacc leüljön az aljára.

Nyitókép: Bruce Yuanyue Bi/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: