Felejtsd el a bolti édességeket: íme, 5 szuper ehető ajándék, amelyekkel meglepheted szeretteidet

Közeleg a karácsony és az ajándékozás. De ahelyett, hogy az utolsó pillanatban bolti édességeket vásárolnál, inkább készítsd el az alábbi 5 egyszerű ehető finomság bármelyikét.

Ha ajándékozásról van szó kétféle embertípus létezik: az egyik, aki már hetekkel az ünnepek előtt gondosan kitalálja, mivel lepje meg a szeretteit és hamar beszerzi, és a másik, aki szenteste előtt egyszer csak észbe kap, és beszalad a boltba néhány apróságért. Bármelyik csoportba tartozol is, az alábbi öt ehető ajándék megoldhatja a kérdést, hogy mit adj karácsonyra a szeretteidnek. Ezeket akár jóval az ünnep előtt is elkészítheted, és még csak konyhatündérnek sem kell lenned hozzá.

1. Narancsos diós bonbon

Hozzávalók (6 bonbonhoz)

  • 100 gramm étcsokoládé
  • 6 szem dió
  • narancs reszelt héja
  • jégkocka tartó

Elkészítés

  1. Hőálló tálban vízgőz felett olvaszd fel a csokit. Ügyelj rá, hogy alacsony lángon melegítsd a csokoládét, mert így lesz szép fényes, ha megszilárdul.
  2. Kanalazd a masszát a jégkockatartóba, de csak félig töltsd meg csokival.
  3. Zúzd apró darabokra a diót és narancshéjjal együtt szórd a csokiba.
  4. Kanalazz annyi csokit a bonbonra, hogy ellepje a tölteléket.
  5. Tedd fagyasztóba és miután megszilárdult óvatosan nyomd ki a formából.

2. Fűszeres ropogós magvak

Hozzávalók

  • 200 gramm mandula (vagy bármilyen mag)
  • 3 evőkanál méz
  • 3 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál gyömbér
  • fél kiskanál szegfűszeg

Elkészítés

  1. Szórd a mandulát felforrósított serpenyőbe és pirítsd addig, amíg elkezd illatozni. Add hozzá a mézet és lassú tűzön várd meg, hogy felolvadjon és bevonja a mandulát.
  2. Tedd egy serpenyőbe a ragacsos magvakat és szórd meg a fűszerekkel.
  3. 180 fokos sütőben addig süsd, amíg a mandula karamellizálódik, miközben néhányszor óvatosan kavard át a magokat.

3. Házi pesztó

Hozzávalók

  • 1 csokor friss bazsalikom (használhatsz petrezselymet is)
  • 20 gramm fenyőmag (ezt is bármilyen maggal helyettesítheted, remekül működik például dióval és tökmaggal)
  • 20 gramm reszelt parmezán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Ebben a receptben az a legjobb, hogy a hozzávalókat szabadon variálhatod, a munka nagy részét pedig a késes aprító végzi helyetted (ha nincs ilyen géped, egy mozsárban alaposan dolgozd össze az alapanyagokat). Piríts le a fenyőmagot egy száraz serpenyőben és reszeld le a parmezánt.
  2. A hozzávalókat tedd egy magas teljesítményű aprítógépbe és zúzd krémesre.
  3. Kanalazd üres befőttesüvegbe és önts egy kevés olívaolajat a tetejére, így a hűtőben hetekig eláll.

4. Tojáslikőr

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Csilla | nicelandic (@_nicelandic) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 4 deci tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 deci fehér rum (ha erősebbre vagy gyengébbre szeretnéd, kóstolgasd és állítsd be az ízeket)

Elkészítés

  1. A tejet, a tejszínt, a tojássárgákat, a cukrot és a vaníliás cukrot keverd össze egy hőálló tálban.
  2. Alacsony lángon vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be.
  3. Tedd félre hűlni, közben néhányszor kavard át, majd öntsd bele a rumot és ezzel is keverd össze. Öntsd üvegbe és tedd a hűtőbe.

5. Kókuszos szaloncukor

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NOSALTY (@nosalty) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • 150 gramm étcsokoládé
  • 100 gramm marcipán
  • 100 gramm kókuszreszelék
  • 2-3 evőkanál kókuszlikőr (elhagyható)
  • egy csipet só

Elkészítés

  1. Nulladik lépésként érdemes néhány órára hűtőbe tenni a marcipánt. Ezután reszeld le egy apró lyukú reszelőn.
  2. Tedd egy késes aprítóba a kókuszreszeléket és a lereszelt marcipánt, majd add hozzá a likőrt és a sót (ha nincs aprítógéped, egy tálban is összekeverheted a hozzávalókat).
  3. A masszából formázz tetszőleges méretű hengereket, majd nyomkodd le, hogy szaloncukor formája legyen.
  4. Vízgőz felett olvaszd fel az étcsokoládét, majd óvatosan mártogasd a csokiba a megformázott szaloncukrokat.
  5. Tedd néhány órára a hűtőbe.

Nyitókép: Yulia Naumenko / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: