Közeleg a karácsony és az ajándékozás. De ahelyett, hogy az utolsó pillanatban bolti édességeket vásárolnál, inkább készítsd el az alábbi 5 egyszerű ehető finomság bármelyikét.
Ha ajándékozásról van szó kétféle embertípus létezik: az egyik, aki már hetekkel az ünnepek előtt gondosan kitalálja, mivel lepje meg a szeretteit és hamar beszerzi, és a másik, aki szenteste előtt egyszer csak észbe kap, és beszalad a boltba néhány apróságért. Bármelyik csoportba tartozol is, az alábbi öt ehető ajándék megoldhatja a kérdést, hogy mit adj karácsonyra a szeretteidnek. Ezeket akár jóval az ünnep előtt is elkészítheted, és még csak konyhatündérnek sem kell lenned hozzá.
1. Narancsos diós bonbon
Hozzávalók (6 bonbonhoz)
- 100 gramm étcsokoládé
- 6 szem dió
- narancs reszelt héja
- jégkocka tartó
Elkészítés
- Hőálló tálban vízgőz felett olvaszd fel a csokit. Ügyelj rá, hogy alacsony lángon melegítsd a csokoládét, mert így lesz szép fényes, ha megszilárdul.
- Kanalazd a masszát a jégkockatartóba, de csak félig töltsd meg csokival.
- Zúzd apró darabokra a diót és narancshéjjal együtt szórd a csokiba.
- Kanalazz annyi csokit a bonbonra, hogy ellepje a tölteléket.
- Tedd fagyasztóba és miután megszilárdult óvatosan nyomd ki a formából.
2. Fűszeres ropogós magvak
Hozzávalók
- 200 gramm mandula (vagy bármilyen mag)
- 3 evőkanál méz
- 3 kiskanál fahéj
- 1 kiskanál gyömbér
- fél kiskanál szegfűszeg
Elkészítés
- Szórd a mandulát felforrósított serpenyőbe és pirítsd addig, amíg elkezd illatozni. Add hozzá a mézet és lassú tűzön várd meg, hogy felolvadjon és bevonja a mandulát.
- Tedd egy serpenyőbe a ragacsos magvakat és szórd meg a fűszerekkel.
- 180 fokos sütőben addig süsd, amíg a mandula karamellizálódik, miközben néhányszor óvatosan kavard át a magokat.
3. Házi pesztó
Hozzávalók
- 1 csokor friss bazsalikom (használhatsz petrezselymet is)
- 20 gramm fenyőmag (ezt is bármilyen maggal helyettesítheted, remekül működik például dióval és tökmaggal)
- 20 gramm reszelt parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- Ebben a receptben az a legjobb, hogy a hozzávalókat szabadon variálhatod, a munka nagy részét pedig a késes aprító végzi helyetted (ha nincs ilyen géped, egy mozsárban alaposan dolgozd össze az alapanyagokat). Piríts le a fenyőmagot egy száraz serpenyőben és reszeld le a parmezánt.
- A hozzávalókat tedd egy magas teljesítményű aprítógépbe és zúzd krémesre.
- Kanalazd üres befőttesüvegbe és önts egy kevés olívaolajat a tetejére, így a hűtőben hetekig eláll.
4. Tojáslikőr
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 4 deci tejszín
- 4 tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 deci fehér rum (ha erősebbre vagy gyengébbre szeretnéd, kóstolgasd és állítsd be az ízeket)
Elkészítés
- A tejet, a tejszínt, a tojássárgákat, a cukrot és a vaníliás cukrot keverd össze egy hőálló tálban.
- Alacsony lángon vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be.
- Tedd félre hűlni, közben néhányszor kavard át, majd öntsd bele a rumot és ezzel is keverd össze. Öntsd üvegbe és tedd a hűtőbe.
5. Kókuszos szaloncukor
Hozzávalók
- 150 gramm étcsokoládé
- 100 gramm marcipán
- 100 gramm kókuszreszelék
- 2-3 evőkanál kókuszlikőr (elhagyható)
- egy csipet só
Elkészítés
- Nulladik lépésként érdemes néhány órára hűtőbe tenni a marcipánt. Ezután reszeld le egy apró lyukú reszelőn.
- Tedd egy késes aprítóba a kókuszreszeléket és a lereszelt marcipánt, majd add hozzá a likőrt és a sót (ha nincs aprítógéped, egy tálban is összekeverheted a hozzávalókat).
- A masszából formázz tetszőleges méretű hengereket, majd nyomkodd le, hogy szaloncukor formája legyen.
- Vízgőz felett olvaszd fel az étcsokoládét, majd óvatosan mártogasd a csokiba a megformázott szaloncukrokat.
- Tedd néhány órára a hűtőbe.
Nyitókép: Yulia Naumenko / Getty Images
Ha tetszett a cikkünk ezeket is ajánljuk:
- 10 praktikus és hasznos, de megfizethető karácsonyi ajándék, ha fontos az ár és a minőség is
- Kisállat karácsonyra? Nem mondjuk, hogy ne, de előtte ezeket mindenképp gondold át!
- 7 adventi beauty kalendárium, amivel széppé varázsolhatod magad az ünnepre