Ezek a virágok nem csak vázában szépek – ehető növények, amiket májusban gyűjthetsz a természetben

Szerencsére ma már a virágok nem csak a tányérok mintázatán jelennek meg az étkezéseknél. Használd ki te is a természet erejét, az egyes növények áldásos hatását, és támogasd velük az egészségedet.

Fűben, fában orvosság” – tartja a népi mondás, és bizony a kijelentés nem alaptalan. Nagyszüleink nem véletlenül gyűjtötték a különböző gyógynövényeket és „orvosoltak vele mindenféle nyavalyákat”. Számos növény van, amit teaként érdemes fogyasztani, vagy borogatáshoz használni, de vannak olyanok is, amelyek ehetőek. Ma már a csúcsgasztronómia világában is egyre népszerűbbek a növények, virágok és sok helyen használják ki, hogy nemcsak dekorációs célra, hanem evésre is alkalmasak. A sok gyönyörű növény és virág nemcsak a szemnek, a szájnak is ingere, hiszen több olyan is van, amely magas vitamin- és tápanyagtartalmának köszönhetően akár tavaszi fáradtságra is kiváló.

A növények mindenhol elérhetők, de fontos az óvatosság!

A szörpök, lekvárok vagy turmixok mellett süteményekhez, főételekhez is bátran használhatjuk őket: a növényekből készülhet saláta, főzelék, vagy pesto is. „Az óvatosság viszont kifejezetten fontos, ha kezdő vagy a gyűjtés terén, hiszen egy-egy növény akár mérgező is lehet. Mindenképpen olyanokkal indíts, amit egyértelműen felismersz. Mint például a csalán, a pitypang, a tyúkhúr, vagy a bodza. Ha viszont komolyabban is érdekel a téma, akkor csatlakozz olyan közösséghez, vagy vezetett túrákhoz, amelyek segítségével nagyobb rutint szerezhetsz a növények gyűjtésével kapcsolatosan” – ajánlja Attl Attila, természetgyógyász. A szabad levegőn töltött idő ráadásul nemcsak testileg-lelkileg fog feltölteni, hanem könnyen lehet, hogy új hobbira és új barátokra is szert teszel.

Pitypang

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Concerto art (@concerto_art) által megosztott bejegyzés


A pitypang, vagy másik nevén gyermekláncfű, az egyik legismertebb szabadon termő növény. Valószínűleg kevesen vannak olyanok, akik ne szedték volna gyerekkorukban. A pitypang nagyon hasznos segítség a szervezetnek, májműködés segítésére, epetermelés fokozására ajánlott. De szabályozza a bélműködést, vizelethajtó, inulintartalmának köszönhetően pedig a cukorbetegek számára is kiváló. Nyersen, tisztítás után, kifejezetten finom salátákhoz.

Tyúkhúr


A népi gyógyászatban leginkább emésztési zavarok, és a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez használatos. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt is érdemes fogyasztani. A konyhában is bevethető: leveleit salátához, turmixlova pedig leveshez kiváló. De kellemesen édes, fűszeres íze miatt érdemes sütésnél is kísérletezni vele.

Csalán


A csalán talán az egyetlen olyan növény, amit mindenki felismer. Ebből adódóan igyekszik kerülni is, hiszen erőteljesen és hosszantartóan tud csípni. Főleg a csípő hatása miatt használják reumás és mozgásszervi problémáknál. A tavaszi tisztítókúrák elengedhetetlen növénye a csalánlevél, de csak kúraszerűen ajánlott a fogyasztása. Frissen gyűjtött csalánlevelekből főzeléket készíthetünk, tejföllel, túróval keverve pedig ízletes, nem csípős fogások készíthetők belőle.

Bodza

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Home of the Pie (@home.of.the.pie) által megosztott bejegyzés


A bodzát sem nagyon kell bemutatni senkinek, a leggyakrabban gyűjtött májusi növény. Teája elsősorban megfázásra, köhögéscsillapításra ajánlott, a bodzaszörp pedig az egyik legkellemesebb frissítő ital a nyári hőségben. A titka, hogy száraz, meleg helyen kell szárítani, így nem barnul, és minden értékes tápanyagát megőrzi. Nagyon finom sütemények, torták is készíthetők belőle.

Forrás: gyorgytea.hu

Nyitókép: zi3000/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: