Átmész Einstein tesztjén? Csak az emberek 2%-a képes megoldani ezt a logikai feladványt

Az emberek 98%-a nem találja meg a helyes választ

A híres fizikus egy igazán nehéz logikai feladványt hagyott ránk. Gondolkodási időt igényel, ráadásul nem is keveset. Neked sikerül megoldanod?

Ebben a feladványban meghatározott állítások alapján kell logikai következtetést levonnod, és összeállítanod a táblázatot. Előre szólunk, nem lesz könnyű dolgod, ugyanis ezt a rejtvényt maga Einstein alkotta meg, és állítólag csupán az emberek 2%-a képes megoldani. Nekünk egyébként ez a kedvenc rejtvénytípusunk, remekül fejleszti az analitikus gondolkodást, és teszteli, mennyire könnyen látod át az összefüggéseket.

A feladvány a következő:

Egy utcában 5 különböző színű ház áll. Mindegyikben csak egy ember lakik, mind más nemzetiségűek. Az öt tulajdonos különböző dolgokért rajong. Mindegyiküknek más a kedvenc itala, más fajtájú cigarettát szívnak, és más házi kedvencet tartanak. Fontos megjegyezni, hogy annyira különbözőek ezek az emberek, hogy nincs köztük két olyan tulajdonos, akinek az ízlése megegyezne.

A rendelkezésre álló információk:

 1. A brit ember a piros házban lakik.
 2. A svéd kutyát tart.
 3. A dán teát iszik.
 4. A zöld ház a fehér ház bal oldalán van.
 5. A zöld ház tulajdonosa kávét iszik.
 6. Az a személy, aki Pall Mallt szív, madarat tart.
 7. A sárga ház tulajdonosa Dunhillt szív.
 8. Az az ember, aki a középső házban lakik, tejet iszik.
 9. A norvég az első házban lakik.
 10. Az ember, aki Blend cigit szív, amellett lakik, aki macskát tart.
 11. Az az ember, aki lovat tart, amellett lakik, aki Dunhill cigit szív.
 12. A tulaj, aki Blue Mastert szív, sört iszik.
 13. A német Prince-t szív.
 14. A norvég a kék ház mellett lakik.
 15. Az ember, aki Blendet szív, a vizet ivó ember szomszédja.

 

A kérdésünk a következő:

Ki tart halat?

Egy táblázat nagy segítség a megoldáshoz:

Könnyebb megoldani ezt a logikai fejtörőt, ha megrajzolod ezt a táblázatot

A megoldás:

Vezesd fel először a fix állításokat:

 • a középső házban lakó tejet iszik
 • a norvég az első házban lakik
 • a norvég a kék ház mellett lakik

A zöld ház a fehér mellett van, ezért csak a 3., 4., 5. helyek lehetségesek. Tudjuk, hogy a zöld házban kávét isznak, és azt is tudjuk, hogy a 3-asban tejet, ezért kizárhatjuk a 3. házat. Mivel ismert, hogy a zöld ház a fehér bal oldalán van, ezért így a 4. ház lesz a zöld, az 5. pedig a fehér. A pirosban brit lakó lakik, így a piros nem lehet az 1. ház, mivel azt norvég ember lakja. Tehát a 3. a piros, az 1. a sárga. A sárgában Dunhillt szívnak, az a norvégé. A Dunhill cigit szívó tulaj háza mellet egy lótulajdonos lakik, így a 2. házban tartanak lovat.

Most több információt kell összekapcsolnod:

 1. A sör-Blue Master páros csak a 2-es vagy az 5-ös házra vonatkozhat, mivel a többiről már tudjuk, hogy más italt vagy cigarettát fogyasztanak.
 2. A tea-dán páros hasonló okokból szintén a 2-es, illetve 5-ös hely valamelyikéhez tartozhat.
 3. A német-Prince páros a nemzetiségek miatt a 2., 4., 5. hely valamelyikéhez köthető.

 

5 ház, 5 szín, de melyik melyik?

Ha az első két pontot figyelembe veszed, akkor láthatod, hogy a 2. és 5. ház egyikében dán lakik, míg a másikban Blue Mastert szívnak. A harmadik pontot szem előtt tartva viszont kizárásos alapon megtudjuk, hogy a 4. házban a német lakó lakik, aki Prince márkájú cigarettát szív.

A svéd-kutya páros az 1. (norvég), 3. (brit), 4. (német) helyekre vonatkozóan a nemzetiség miatt, a 2. hely tekintetében pedig a ló miatt nem jó válasz, ezért nekik az 5. hely jutott. Így megint csak kizárásos alapon a dánnak marad a 2. ház, és a dán lakóról tudjuk, hogy teát iszik. A sör-Blue Master páros a 2. (tea), 3. (tej),  4. (kávé) helyekre a sör miatt, az 1. helyre pedig a cigaretta (Dunhill) miatt nem kerülhet, így maradt az 5 ház.

Mivel így már biztosan tudjuk, hogy 4 házban mit fogyasztanak, ezért az ötödik italt, a vizet kizárásos alapon csakis az 1. házban ihatják. A vizes ház mellett Blendet szívnak, de az 1. háznak csak egy szomszédja van, így ezt a cigit a 2. háznál szívják.  A dohányáruk közül már csak a Pall Mall maradt ki, így azt az egyetlen üres rubrikába, a 3. helyre soroljuk.

Mivel a Pall Mall-madár páros együtt jár, ezért a madarat a 3. helyre tesszük. A Blendet szívó tulaj háza mellett macskát tartanak, de a két szomszéd közül az egyiknél már van állat – a 3-asban egy madár –, így a macska az 1-es házba kerül. Minden állatot beosztottál, csak a halat nem, így az a némethez tartozik.

Tehát a német lakó tart halat!

Nos, sikerült ez a logikai feladvány?

A feladat sokkal könnyebben átlátható, ha rajzolsz egy táblázatot, és abban rendezed el az információkat. Egyébként sokszor maga a táblázat is nehézséget okoz, hiszen ki kell találni, hány rubrika kell, milyen oszlopelnevezésekkel. (Ebben mi most segítettünk.) Ha ez megvan, máris egy nagy lépéssel közelebb kerültél a logikai rejtvények megoldásához.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: