Eldöntötted, hogy gazdi leszel? – Így zajlik az örökbefogadás a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát alapítványnál

A Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát és a woohoo. közös sorozata

Ezúttal arról beszélgetünk a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát alapítványtól Rikker Patríciával, hogy milyen lépéseket kell végigjárnod, ha örökbefogadó, vagy ideiglenes gazdi szeretnél lenni?

Március elején összefogtunk a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát alapítvánnyal, hogy minden fontos információt átadhassunk neked az örökbefogadással és a felelős kisállattartással kapcsolatban. Ha velünk tartottál a kezdetektől, akkor már tudhatod, hogy mit kell átgondolnod, mielőtt hazavinnél egy négylábú kedvencet, és arról is írtunk már, hogy milyen szempontok alapján tudod könnyebben eldönteni, hogy egy kutyus vagy egy cicus lenne számodra az igazi társ. Most pedig Rikker Patríciával együtt végigvezetünk téged az MFÖEK örökbefogadási folyamatán.

Menhelyről a gazdihoz

 1. Ha megdobban a szíved, amikor meglátsz egy kutyát, vagy cicát az MFÖEK Facebook oldalán, akkor írj egy bemutatkozó levelet.
 2. Az üzeneteket a levelezési koordinátor szűri át első körben: ha félreértésre okot adható sorokat talál az írásodban, akkor jelezni fogja, hogy bizonyos pontokat fejts ki egyértelműbben.
 3. A beszélgetést ezután az ideiglenes gazdik koordinátora veszi át, és közben egyeztet a kisállat ideiglenes gazdájával, továbbítja neki az információkat.
 4. Amint az előszűrés lezárult, az ideiglenes gazdi időpontot egyeztet veled, és jöhet is az első randi.
  A találkozó után az MFÖEK 1-2 nap gondolkodási időt javasol, amíg mindkét fél átgondolhatja, hogyan sikerült a meeting.
 5. Ha nem volt gond, akkor lehet is szervezni egy második, illetve egy harmadik randit is.

Az ideiglenes gazdának általában nincs könnyű dolga, hiszen mindössze 3 alkalom alapján kell leszűrnie a tapasztalatokat arról, hogy a gazdijelölt és a mentvény tökéletes társak lennének-e. Előfordul, hogy egyszerre többen is találkoznak velük a kisállat miatt, azonban szó sincs versenyeztetésről: mindössze a legjobb helyet keresik minden négylábúnak. Patrícia elárulta, olyan is előfordult, hogy több ideális jelöltet is találnak, ilyenkor segítenek keresni egy (másik) kedvencet annak is, akinek nemet kellett mondaniuk.

Az ideiglenes gazdiknak egyébként 3 típusa lehet. Van, aki…

 • ideiglenes befogadónak jelentkezik
 • gazdinak jelentkezik, de még nem teljesen biztos a döntésében: kiválaszthat egy kisállatot a gyeptelepekről, és kap 1-2 hét gondolkodási időt. Ezután vagy megtartja őt, vagy ha mégsem szeretné, végig kell vinnie a gazdisodási folyamatot a mentvénnyel.
 • aki ideiglenes gazdának jelentkezik, de végül nála marad a kutyus, vagy cica.

Bármelyik kategóriába is tartozol, a folyamat ugyanúgy kezdődik:

 • az MFÖEK először küld neked egy részletes tájékoztatót arról, mit kell tudnod.
 • vannak feltételek, amelyeknek meg kell felelned: például az otthonod, az életviteled kapcsán. Fontos, az is, hogy mik a preferenciáid, és hogy van-e már tapasztalatod állattartásban, mennyit tudsz majd foglalkozni a mentvénnyel – ezekről hosszan fognak beszélgetni veled, a mérce ez esetben ugyanolyan magas, mint a gazdijelölteknél.

Az ideiglenes befogadás esetében felmerülhet benned a kérdés, hogy mennyire megterhelő érzelmileg, ha idővel meg kell majd válnod attól a kutyától, vagy cicától, akiről hosszú hetekig gondoskodtál. „Hiányoznak a kutyák, de nem okoz lelki törést, hiszen megtaláljuk nekik a tökéletes gazdát. Olyan videókat, képeket kapunk, amiről bebizonyosodik, hogy megérte a több hetes és hónapos munka. Ez számunkra így teljes. Természetesen az életünk részévé válnak, mert foglalkoztunk velük, törődtünk velük, de ez a segítségről szól, és arról, hogy minél több kisállatnak tudjunk segíteni gazdisodni. Ez egy komplett dolog, én nagyon önzőnek érezném magam, ha ezt rosszul élném meg – mert ez nem rólam szól, hanem a kutyáról, és arról, hogy tökéletes otthont találjunk neki” – mondja Patrícia, aki már több mint egy éve dolgozik azon, hogy minél több macsek és kutyus ismerhesse meg álmai gazdiját.

Nyitókép: Photographer, Basak Gurbuz Derman/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: