Eleged van abból, hogy elvesztegeted az idődet? Tedd fel magadnak ezt a 7 kérdést!

Tényleg megakadtál, vagy csak mások véleménye bénít meg?

Nem olyan tempóban haladsz a céljaid felé és a mindennapi teendőid teljesítésével, ahogyan szeretnél? Sokszor úgy látod, hogy egy helyben toporogsz és elfecsérled az értékes idődet? Akkor ez a cikkünk neked szól!

Csak ülsz és nézel magad elé, közben pedig azon merengsz, hogy mit kezdj az életeddel? Könnyen lehet, hogy úgy érzed, semmittevéssel vesztegeted az idődet, de mi lenne, ha úgy tekintenél a töprengéssel töltött percekre, mint építő jellegű ötletelésre? Nézzünk egy másik példát! Bűntudatod van, ha lazítasz, miközben rengeteg a munkád? Lehet, hogy a feladataid sikeres teljesítéséhez épp ennyi feltöltődésre van szükséged. Így azért kicsit más a helyzet, nem? Nézőpont kérdése, hogy mi hasznos és mi felesleges az életedben, de egy biztos: ezt csak te tudod reálisan megítélni. Ehhez pedig ezt a 7 kérdést mindenképp tisztázd magadban:

1. Csak vesztegetem az időmet?

„Ne mondd már, hogy nem volt 10 perced elmosogatni!” – biztos, hogy te is kaptál ehhez hasonló szemrehányást, amikor nem úgy osztottad be az idődet, ahogy az másoknak megfelelt volna. De jegyezd meg, hogy mindig lesz a környezetedben olyan, aki úgy gondolja, nálad jóval ügyesebben menedzselné az életed. Ne foglalkozz senkivel, haladj a saját értékrended mentén és az általad felállított célokat figyelembe véve hozd meg a döntéseidet. Ez persze nem jelenti azt, hogy fütyülnöd kell a körülötted lévőkre, csak azt, hogy sem a párod, sem az anyósod, de még a barátnőid sem tudják megmondani, hogy mi a jó neked. (Erről persze nekik sokszor más a véleményük!)

2. Ha igen, mi az, ami visszatart?

Tegyük fel, hogy megállapítod: nem sikerül előrébb jutnod. Az első lépés, amit tehetsz, hogy megvizsgálod a helyzeted! Mi az oka a tétlenségednek?

  • Olyan hulla fáradt vagy, hogy örülsz, ha eljutsz az ágyadig.
  • Még nem tudtad eldönteni, hogy mihez is akarsz kezdeni pontosan.
  • Már tudod, hogy mit kell tenned, de rettegsz attól, hogy belevágj. (Ezt hívjuk halogatásnak!)
  • Úgy érzed, hogy a körülményeid, és/vagy a körülötted lévők megbénítanak.
  • Még nem állítottad fel a megfelelő rutint.
  • Még nem találtad meg a miértedet, vagyis a célodhoz fűződő valós motivációdat.
  • Hajlamos vagy a lustaságra, több önfegyelmet kéne gyakorolnod. (Már ennek a bevallása is szép teljesítmény!)

3. Pontosan mi akadályoz meg abban, hogy változtassak a jelenen?

Ez a kérdés nagyon hasonlít az előzőhöz, most viszont sokkal mélyebbre kell ásnod. Gondold át, mi az a konkrét dolog, ami miatt gyakran elveszíted a fókuszt. Állandóan a telefonodat bújod, szinte hozzád nőttek a közösségi oldalak? Esetleg a gondolataidban veszel el? Legbelül úgy érzed, nem is vagy képes arra, amire készülsz? Problémáid vannak a felelősségvállalással? Megrémítenek a lehetőségek, és előbb-utóbb azon kapod magad, hogy képtelen vagy dönteni? Találd meg a mumusodat!

4. Milyen hatással van az életemre az, hogy egy helyben toporgok?

Vedd sorra, hogy mikről maradsz le amiatt, hogy nem lépsz időben, vagy nem dolgozol elég keményen a sikerért. Előléptetés, anyagi javak, lehetőség a fejlődésre, értékes kapcsolatok, új barátok, felejthetetlen családi élmények, önismereti fejlődés, csodálatos utazások? Ha a lustaság vagy a félelem arra sarkall, hogy behúzd a kéziféket, gondolj az álmaidra!

5. Tényleg ennyire rossz a helyzet, vagy te teszel rá még egy lapáttal?

Ha leöntöd magad kávéval napközben, hogyan reagálsz? Hosszasan mérgelődsz azon, hogy lehettél ennyire béna, vagy csak legyintesz? Még mielőtt legközelebb hangosan szidni kezdenéd magad, olvasd el a következő történetet:

Buddha egyik nap azt kérdezte egy tanítványától: „Ha valakit eltalál egy nyíl, az fájdalmas?” A tanítvány igennel felelt. „Ha még egy nyilat kap, az még nagyobb szenvedést okoz?” A tanítvány ismét helyeselt. „Az életben nincs mindig ráhatásunk az első nyílra. A második nyíl viszont nem más, mint a saját reakciónk az első nyíl érkezésére. A döntés tehát ott van a kezünkben.”

6. Kreatív az a dolog, amit csinálok?

A kreatív célkitűzések megvalósítása néha rém problémás. Ne hibáztasd magad, ha nem megy egyről a kettőre! Rendszerint ilyenkor elbizonytalanodunk a képességeink és a rátermettségünk kapcsán. A rágódás helyett keress inspirációt! Remek ugródeszka lehet például Liz Gilbert Big Magic: Kreatív élet, félelem nélkül! című könyve. És ha már itt tartunk, itt egy velős gondolat az írónőtől:

Az ihlet mindig, minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy veled dolgozhasson – de ha nem állsz készen vagy nem vagy elérhető, előfordulhat, hogy elhagy és egy másik közreműködőt keres.

7. Mit tehetek azért, hogy változtassak a helyzetemen?

Már biztosan rájöttél, hogy bevált recepttel senki sem szolgálhat a problémádra. De néhány jó tanács azért akad! Vedd sorra a közelgő programjaidat, és azt, hogy mivel mennyi időt töltesz. Tényleg minden meghívásra igent kell mondanod? Nem túlzás három sorozatrészt lepörgetni egy este alatt? Legyél kritikus magaddal szemben, de mindvégig a megoldásra fókuszálj. Ha nehezen találod meg az egyensúlyt, meríts ihletet népszerű filozófiákból, például a svéd életstílusból, ami a mértékletességre épít, vagy keress fel egy coachot, hogy segítsen átgondolni a helyzeted.

Nyitókép: Dmytro Zinkevych/Shutterstock
(artofwellbeing.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: