Elena Ferrante nemrég listát állított össze kedvenc regényeiből, amelyen Szabó Magda egyik kötete is szerepel

Korunk egyik leghíresebb és legtitokzatosabb írónője nemrég összeállított egy listát, hogy ezzel is segítsen a független brit könyvesboltokon.

Az ismert író nemrég összeállított egy listát a Bookshop.org társadalomtudatos olvasói számára, amelyen 40 olyan kötet szerepel, aminek szerzői egytől egyig nők. A Nápolyi regények-sorozat szerzőjének listáján Szabó Magda, Zadie Smith, és Margaret Atwood is feltűnik. „Olyan 20. századi történetek egyesülnek a kiválasztott könyvekben, ahol a nők két lábbal, néha fél lábbal állnak a földön” – árulta el az olasz szerzőnő. Az írások átívelnek az egész világon, Japántól Nigériáig, Indiától Brazíliáig. A listán szereplő nők közül többen örömüket fejezték ki, hogy Elena az ő köteteiket választotta. Zadie Smith, akinek 2020-ban jelent meg a Sugallatok című regénye, így fogalmazott: „Ferrante olvasása lassan, olaszul, majd megszállott gyorsasággal, angolul, életem két nagyszerű olvasásélménye volt. Nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek a csodálatos kezdeményezésnek.”

Helikon Kiadó, 2499 Ft

Sheila Heti, a Változások könyvének amerikai szerzője elárulta: „Sokat jelent számomra, hogy az írónő felfigyelt a kötetemre. Az én személyes kedvencem tőle az Amikor elhagytak című regénye, ami egyszerre gyötrelmes és tökéletes.”

Libri Könyvkiadó, 3499 Ft

A listán szerepelnek olyan írónők is, akiknek köteteit valószínűleg nem olvasnánk el anélkül, hogy valaki, mint Elena Ferrante, felhívná rá a figyelmünket. A felsorolás egyensúlyban van, egyaránt tartalmaz híres, és kevésbé ismert szerzőket. Az olasz írónő megemlíti többek között Lucia Berlin: Bejárónők kézikönyve válogatott történeteit, de kiemeli Joan Didiontól A mágikus gondolatok éve című, nagyhatású művét is, ami elnyerte az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíját is. Ami számunkra mégis a legkülönlegesebb a listán, az Szabó Magda egyik leghíresebb regénye, Az ajtó, amely egy fiatal írónő és házvezetője, Emerenc kapcsolatának alakulásáról szól.

Jaffa Kiadó, 3990 Ft

Nyitókép: Fortepan 106459, adományozó: Hunyady József

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: