Elérkezett a vírusvédelemmel ellátott ruhák ideje? 

A koronavírus-járvány már hosszú ideje velünk van, és erre a divatvilág is reagált. 

Vajon betegek lehetünk egy rövid, plázában tett séta után? Hozzáérjünk a ruhákhoz a boltokban, lemossuk-e a szatyrokat, egyáltalán menjünk-e olyan helyre, ahol azt kockáztatjuk, hogy elkaphatunk valamit? Ezek mostanában a napról napra visszatérő félelmeink, amit úgy néz ki, hogy a divatvilág szeretne eloszlatni. A szövetiparban ezért különleges fejlesztések indultak el: egészségmegőrzést segítő textilek gyártásába kezdtek. A svájci HeiQ nevű gyártó például már márciusban bemutatta új technológiáját, a Viroblockot, aminek lényege, hogy egy láthatalan filmréteget képeznek az anyagokon, olyat, ami 99%-ban képes elpusztítani a COVID-19-et okozó vírustörzset. 

Az új fejlesztésnek köszönhetően a vírus maximum fél óráig marad életképes az öltözékünkön, és egészen 30 mosási ciklusig nem is változik meg ez a hatásmechanizmus. A HeiQ még 2013-ban kezdett el kísérletezni a technológiával, de egészen a koronavírus megjelenéséig nem érezték prioritásnak a prezentálását. 

A pandémia megjelenése óta viszont elkezdtek egyre többen érdeklődni a Viroblock iránt, és már el is indultak a kollaborációk különböző tervezőkkel és brandekkel. Például az Artistic Denim Mills nevű pakisztáni divatcéggel együtt kifejlesztettek egy vírusmentes farmert, amelynek lényege, hogy az anyagot a gyártás utolsó szakaszában ezzel a technológiával kezelik. Ha minden igaz, októbertől a cég mindkét márkája, a DL1961 és a Warp+Weft is kizárólag ilyen darabokat dob majd piacra.

„Mi értelme a ruháknak, ha nem az, hogy megvédjenek minket? Egy dolog stílusosnak lenni és egy másik olyan öltözéket hordani, amiben biztonságban érezhetjük magunkat. Ez most egy teljesen új irány a ruhák készítésében és használatában.” – mondta el a DL1961 és a Warp+Weft vezető tervezője, Sarah Ahmed. 

Forrás: vogue.com

Nyitókép: Ada Yokota/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: