Élet a szülés után – történetek, amik bemutatják, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a nőknek miután életet adnak egy babának

Az „Élet a szülés után” egy egyszerű közösségépítő projektként indult, amelynek célja az anyák támogatása volt. Joanna Griffiths missziója azóta sem változott, de a Life After Birth azóta sokkal nagyobb teret nyert magának.

Joanna Griffiths boldog párkapcsolatban élt és karrierje is szárnyalt, amikor életet adott első gyermekének. Vagyis külső szemmel szinte tökéletes volt az élete. 2019-ben, ugyanazon a napon, amikor a torontói székhelyű Knix fehérneműmárkáját egy rangos díjjal jutalmazták, ő éppen szakértőtől kért tanácsot a szoptatással kapcsolatban. Három órán keresztül próbálta mellszívó pumpával megoldani a problémát, de minden próbálkozása kudarcba fulladt. Ezután tette közzé azt a szelfit, amelyen kimerült arccal jégkockákat szorít a melléhez. „Csak elismerésemet szeretném kifejezni minden anyának, mert ez a szülés utáni negyedik trimeszter dolog nagyon KEMÉNY” – írta Griffiths. Az újdonsült anyuka később a CNN-nek árulta el, milyen sokat küzdött a szoptatással és szülés utáni depresszióban is szenvedett.

Nagy segítséget jelentett neki, hogy a fotója bejárta a világhálót, ennek köszönhetően pedig rengeteg támogató üzenetet kapott. Sőt, sokan saját tapasztalataikat is megosztották vele arról, ők milyen nehéz pillanatokat éltek át a szülést követő hónapokban. „Kiderült, hogy nem voltam egyedül. A tökéletes szelfik, az imádnivaló, kisállatoknak öltöztetett csecsemők, és a #blessed világában elfedtük, milyen a valódi szülés utáni élmény.” – mondta Griffiths. „Olyan gyorsan elfelejtjük, hogy ebben az értékes pillanatban valaki mással, egy teljesen új személlyel ismerkedsz meg. És ez nem a kisbabád, hanem te magad.”

Tökéletes anyák nem léteznek

Griffiths és Domino Kirke-Badgley dúlával közösen elindította az „Élet a szülés után” nevet viselő online teret, ahol a nők megoszthatják intim fotóikat és saját történeteiket. Ezekből a képekből 2019-ben kiállítást rendeztek New Yorkban, nemrég pedig egy könyvet is kiadtak a projektről. Ebben a különböző fejezetek a szülést követő időszak különböző pontjait mutatják be – például az első 24 órát, valamint az első heteket, hónapokat, évet. A könyv célja, hogy a történetek megosztásával „normalizálják, ünnepeljék és tiszteletben tartsák a szülés utáni tapasztalatokat.” A kiadványban a hétköznapi anyukák mellett néhány híresség is megtalálható, például Amy Schumer, valamint Kristen Bell és America Ferrera színésznő is őszintén beszámolt saját élményeiről.


Az előszóban pedig Ashley Graham gondolatait olvashatjuk, akiről köztudott, hogy az önelfogadás és a testpozitív mozgalom élharcosa. Sőt, az egyik oldalon saját fotója is helyet kapott: ezen a modell becsukott szemmel, vajúdás közben látható. Graham a társadalom „irreális elvárásairól” beszél, illetve arról, milyen nyomás nehezedik a nőkre, hogy „tökéletes anyák” legyenek. Majd hozzáteszi, hogy a valóságban az anyává válás éppoly sokrétű, mint amennyire mi különbözünk egymástól. Ezt a könyv oldalai is megerősítik, hiszen a legkülönbözőbb történeteket ismerhetjük meg néhány fotó társaságában. Sokan például az anyasággal és a karrierjükkel zsonglőrködnek, például New York állam törvényhozója, Michaelle C. Solages is, akiről a munkahelyén készült szoptatás közben egy kép. Valamint Elizabeth Whaley katonát is megismerhetjük. „A szoptatás harci csizmában korántsem egyszerű, de nem cserélném el semmiért” – írta Whaley

A könyv őszinte hangvételéből adódóan nem minden történet végződik happy enddel: Pascale Hunt arról mesél, a világjárvány mennyire felerősítette a szülés után jelentkező magányérzetet, Heather White fotós pedig a babája elvesztésének emlékeit idézi fel. White egyébként közel 200 születést dokumentált, miután elveszítette saját gyermekét. „Ezzel tisztelgek a fiam előtt” – írta. Máshol olyan nő is szerepel, aki úgy döntött, hogy nem vállal gyereket. Bár ez szokatlan kiegészítésnek tűnhet, Griffiths azt mondta, hogy a beleillik a „szülési tapasztalatokkal kapcsolatos társadalmi tabuk” kezelésének tágabb narratívájába, és a gyermekvállalás mellőzése is „a szülés utáni tapasztalat része”.


Forrás: CNN
Nyitókép: Pixabay/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: