Az életed valódi értelmét keresed? 5 lépés, hogy könnyebben megtalálhasd

Talán te is arra keresed a választ, mi az életed valódi értelme, vagy mi az az életcél, amiért érdemes lehet napról napra tenni és dolgozni. A következő lépések segíthetnek ezt megtalálni.

Az életed valódi értelme, illetve egy olyan életcél, ami minden nap új erővel és lelkesedéssel tölt el, nem álom, hanem nagyon is elérhető dolog. És hidd el, nincs olyan, hogy ehhez már túl késő: akár ma is elkezdheted keresni, sőt, meg is találhatod. Ebben segíthet neked az alábbi néhány lépés, amiket ha végigkövetsz, könnyebben rálelhetsz a saját utadra.

Mi az életed valódi értelme?

Mielőtt ezt a kérdést egyáltalán feltennéd, a nulladik lépésnél jársz. Ha ezt egy képpel kellene szemléltetni, azt mondanánk, képzeld el magad egy tavon, egy kellemesen ringatózó csónakban, ahogyan átadod magad a nyugalom, a pihenés, a simogató napsütés érzésének. Mindenedet átjátja az elégedettség érzése, és igen, ez egy elég kényelmes állapot. Nem gondolkodsz azon, merre tovább. De talán már érzed, hogy nem tart sokáig, és előbb-utóbb valamerre kormányoznod kell a csónakot.

Ezt követi az első szakasz, ami valamiféle kavarodást, zűrzavart hoz az életedbe. Ez sokkhatással is járhat: lehet a munkahely vagy egy szerettünk elvesztése, egy jelentős kudarc, de akár egyfajta belső ébredés is. Például vannak emberek, akik fel tudják idézni, hogy egy nap úgy értek haza, hogy pontosan tudták, attól a naptól kezdve minek szentelik az életüket.

élet értelme, boldogság, szabadság
Mi az életed valódi értelme? Fotó: Westend61 / Getty Images

Ekkor veheti kezdetét a második szakasz: a keresés. Ez útmutatás keresését jelenti, mentorok vagy olyan emberek által, akikhez úgy érzed, vonzódsz valamiért, és akik tükrözik értékeidet és azt a célt, amit szeretnél elérni. Hogy kik ezek az emberek, vagy mi ez az útmutatás, amit keresel, azt tudni fogod. Vagy inkább érezni.

A harmadik szakasz a meghatározás. Ez egy elég aktív, izgalmas szakasz, és soha nem fekete vagy fehér: ebben a periódusban a változás, a lehetséges célok átgondolása, elképzeléseid pontosítása folyamatosan zajlik. A meghatározás szakaszában ne gondold, hogy azonnal meg kell nevezned a célodat, mert van időd. És azt sem, hogy örökké ehhez kell ragaszkodnod, hiszen ez nincs így: növekedhet és változhat, ahogyan te is.

A fókuszálás és a fúzió

A finomhangolásra a fókuszálás szakaszában kerülhet sor. Itt jön el az is, hogy kompromisszumokat kell kötnöd és sok mindent figyelmen kívül kell hagynod a célod érdekében. Például ha rájössz, hogy egy külföldi ösztöndíj vagy munkalehetőség vinne előre, be kell vállalnod, hogy esetleg nem leszel ott minden családi eseményen. Vagy hogy a legjobb barátod megsértődik, amiért te kapod meg azt a lehetőséget, amire ő is mindig vágyott. Vagy ha mondjuk anya szeretnél lenni, gondold végig, milyen lemondásokkal járhat az első években. Tehát kérdezd meg magadtól: mit vagy hajlandó háttérbe szorítani annak érdekében, hogy elérhesd az életcélodat?

Végül elérkezünk a fúzió szakaszához, amikor már az életed valódi értelme vagy egy magasabb cél érdekében gondolkodsz és cselekszel. Hogy ez hogyan működik? Képzelj el egy piramist. A háromszög aljától, ahol meglehetősen strukturálatlan és irányítatlan az ember, fokozatosan felfelé haladval eljut a háromszög csúcsáig, ahol ez a fúzió beteljesedik. Ez a végső cél, és ez az, amiért érdemes dolgozni. Ha még nem érted el ezt a pontot, ne bosszankodj, és ne érezd úgy, hogy lekéstél bármiről. Ne feledd: erre nincs meghatározott idő vagy életkor, ez mindenkinél más és más, ahogy az élet valódi értelme is.

Forrás: mindbodygreen.com

Fotó: Jamie Street/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: