Életfa, lótuszvirág: mit jelképeznek a spirituális szimbólumok?

Számtalan olyan szimbólumot használunk napjainkban is, ami egy adott kultúra hagyományai alapján egy fogalmat jelenít meg. De biztosan ismerjük jelentésüket?

Némelyik szimbólum többezer éves múltra tekint vissza és a mai napig használjuk őket. Számtalan helyen és formában megjelenhetnek, még a divatvilág is szívesen megjeleníti ruhákon, kiegészítőkön. De azt is tudod, hogy milyen jelentést hordoznak? Mutatunk neked pár spirituális szimbólumot, aminek a mai ember számára is fontos üzenete lehet.

Hamsza: a szerencsehozó kéz

A hamsa szó héber eredetű, jelentése öt. Egyike a legszebb és a legrégibb szimbólumnak, áldást, szerencsét hoz, távol tartja a gonoszt. Ezt a nyitott tenyér formájú amulettet főleg az arabok és a héberek használják, hitük szerint a nőket védi az ártó szándékoktól, rontástól, negatív energiáktól. Elősegíti a termékenységet, véd terhesség és szoptatás alatt. Aki ezt a jelképet viseli, arra bőség és boldogság vár.

Hórusz szeme: az ég hatalmas urának jelképe

Az ókori Egyiptom legerősebb és legismertebb szimbóluma. Neve jelentése: a távoli, magasságbeli, égi. Mint szemamulettnek, elsődleges feladata a szemmel verés visszafordítása és a rontás elhárítása. Segít a betegségekből való kigyógyulás folyamatában, sebezhetetlenséget biztosít és véd a gonoszság ellen. A Földközi-tenger térségek országaiban élő halászok a mai napig ezt a jelet festik fel hajóikra védelem céljából.

Jin Jang: a tökéletes egyensúly

Ez a kifejezés a kínai filozófia „a hegy árnyékos és a hegy napos oldala” tételét képviseli, miszerint az ellentétek kiegészítik egymást, egyensúlyt hoznak létre. A nappal nem létezik az éjszaka nélkül, a jó a rossz nélkül, és nincs férfi vagy női energia önmagában, hiszen mindkettőt hordozzuk magunkban, nemtől függetlenül. Ha valamilyen formában ezt a jelképet viseled, te is az egyensúly megteremtésére törekszel életedben.

Lótusz: a megvilágosodás jelképe

Ez a csodálatos virág a keleti kultúrvilág egyik legfontosabb szimbóluma. Ahogy az iszapból kinő, éjszaka belemerül, majd reggel kiemelkedik és teljes pompájában virágzik, azzal a feltámadást, az isteni születés tökéletességét és szépségét jelképezi. Kör alakú levelei, virága és gyümölcse a létezés örök körforgására emlékeztet. Rámutat arra, hogy a legnehezebb körülmények között is létrejöhet valami csodálatos, minden akadály leküzdhető és valami nagyszerű születhet belőle. Hordozza a megvilágosodás, az újjászületés és a belső fény növekedésének üzenetét.

Om (aum): a sugárzó energia

Maga a szó szanszkrit eredetű, az a hangrezgés, ami a legenda szerint az univerzum teremtésekor hangzott el. Elnyújtott om-nak ejtjük, jelentése kimondja az élet valóságát: földi életünk időhöz és sorshoz van láncolva, de igazi lényünk az örök és halhatatlan lélek. Nem csupán hangrezgés, hanem egy erőteljes, sugárzó energia, ezt képviseli maga a jel is, ami az om mantra vizuális ábrázolása. A legfontosabb spirituális szimbólum, aki valamilyen formában magán viseli, annak új irányt mutat, átformálja mentalitását és segíti a kapcsolódást a spirituális világ energiáihoz, amit az om mantra gyakorlásával erősíthet.

Életfa: az élet forrása és visszatérése

Számtalan kultúrában és vallásban fellelhető ez az ősi szimbólum, ami az élet körforgását jelképezi. Spirituális értelemben jelképezi az eget és a földet összekötő hidat, hangsúlyozva a világ részeinek egységét. Az örök fejlődés, a növekedés, a termékenység, a folytonos megújulásra való képesség kifejezője, hiszen télen a fa lehullajtja leveleit, szinte halottnak tűnik, de tavasszal újraéled és új életed kezd. Viselőjének biztonságérzetet ad, segíti növekedését, gyógyulását és emlékezteti saját létezésének ciklikus voltára.

Ezek a szimbólumok, bármilyen formában viselve, kifejezik azt az életfilozófiát, életfelfogást, gondolkodásmódot, amit képviselsz, amiben hiszel, ami jellemzi életutadat. Ahogy szellemileg, lelkileg növekedsz, ezek idővel változhatnak, hiszen minden életszakaszra más lecke, más életfeladat a jellemző.

Nyitókép: AI

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: