Életrajzi könyvek, amikből mi is motivációt nyerhetünk

A hírességek fényűző életéhez gyakran rögös út vezetett. Az ő napjaik sem telnek mindig gondtalanul, viszont azt megtanulhatjuk tőlük, hogy a minket érő nehézségeket hogyan fordítsuk előnyünkre.

Meglepő, de a kifejezetten motivációs szándékkal íródott könyvek nem mindenkit motiválnak – így például engem sem. Ám ettől még rengeteg olyan írás van, amelyből erőt meríthetünk a mindennapokhoz, például a hírességek vagy éppen szakemberek által írt, elsősorban önéletrajzi könyvek. Az alábbi művek épp ilyenek, a személyen történeteken keresztül inspirálnak bennünket.

Matthew McConaughey: Zöldlámpa

„Hiszem, hogy minden, amit az életeben csinálunk, egy terv része. A terv néha úgy alakul, ahogy kell, néha pedig nem. Ez is a terv része. Ha erre rájövünk, az maga a zöldlámpa.”

Matthew McConaughey Zöldlámpája az én Bibliám. A könyv inkább útravaló, mintsem életrajzi kötet. Persze egyet, s mást a színész életéről, családjáról és miértjeiről is megtudhatunk, de mégis inkább egy útmutatót veszünk kezünkbe a Zöldlámpával. Egy útmutatót a mindennapokhoz, önmagunk megtalálásához, a céljainkhoz és a kitartáshoz. A színész saját tapasztalatain át vezet minket önmagunkhoz. Története megmutatja, hogy mennyire fontos az egyensúly. McConaughey gyerekkorától egészen a számára Oscar-díjat hozó Dallas Buyers Club (Mielőtt meghaltam) című filmjéig kalauzol minket életében. Laza, de tanulságos fejlődéstörténet, amiben megtalálható a szünet nélküli harc az igazságért, a skatulyák ellen, és a folyamatos küzdelem magunkkal, magunkért. McConaughey nem azt mondja, hogyan éld az életet, hanem megtanít arra, hogyan használd az adottságaid és a lehetőségeid, hogy Zöldlámpát kapj a mindennapokban. A könyv mellé egyébként készült egy napló is, amiben a saját sztorinkat írhatjuk meg.

Zöldlámpa csomag, 21. Század Kiadó 6380 Forint

Michelle Obama: Így lettem

„…ha elbújunk, és nem határozzuk meg mi önmagunkat, igen gyorsan és helytelenül mások fognak definiálni bennünket.”

Michelle Obama legalább olyan hatással volt a világra, mint férje, Barack Obama. Az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai first lady-jeként nemcsak a Fehér Házban tett sokat azért, hogy nyitottság alakuljon ki. Életrajzi könyvében őszintén beszél életének minden kudarcáról és nehézségéről, teszi mindezt kendőzetlen őszinteséggel és megfelelő humorérzékkel. Michelle Obama maximalizmusa nem ismer határokat, amit akart, azért mindent megtett. Könyve arra ösztönöz minket, hogy azok legyünk, akik lenni akarunk.

Michelle IO
Michelle Obama könyvcsomag, HVG Könyvek 10353 Forint

Will Smith: Will

„Az univerzum ellen nem szégyen elbukni. Önmagaddal szemben viszont tragédia.”

Will Smith életrajzi regénye mély, őszinte és nagyon bátor. A színész megmutatja, hogy mi az, amit elért, de arról is beszél, hogy ehhez mekkora akaraterőre volt szüksége és mi mindenről kellett lemondania álmai megvalósításáért. Őszintén beszél kudarcairól, félelmeiről, a nehézségeiről és hibáiról, illetve arról, hogyan tanulta meg kezelni önmagát és érzéseit. Meglátjuk a sztár mögött lévő embert, aki ebben a kötetben arra tanít minket, hogy ismerjük el hibáinkat, dolgozzunk önmagunkon, na és arra, hogy mindig van hova fejlődnünk, hogy jobbak legyünk a tegnapi önmagunknál. Az egyik legjobb önéletrajz az övé!

Will, Libri 6174 Forint

Sophia Loren: Tegnap, ma, holnap

„Jobb felfedezni az életet és hibázni, mint biztonságban élni. Egy-egy hiba, amit elkövetünk, az ár, amit megfizetünk egy teljes életért.”

Sophia Loren ízig-vérig nő, a legtöbbünkre jellemző összes tévedéssel, kicsinyesnek tűnő, de mégis mindent átható problémákkal, tiszta szívvel, gyakran nem ép ésszel, de annál inkább tele őszinte szeretettel. A színésznő 2015-ben a nyolcvanadik születésnapjának apropóján írta meg és adta ki memoárját. Nem egy szimpla önéletrajzi kötet, hanem egy filmtörténeti időutazás is. Élete szakaszainak bemutatása mellett kellő hangsúlyt fektet arra, hogy megmutassa, hogyan váltsuk valóra álmainkat és éljük őszintén az életünket.

Tegnap, ma, holnap (antikvárium)

Edith Eva Eger : Az ajándék

„Drágám, találd meg magad, és töltsd meg még több magaddal. Nem kell megdolgoznod azért, hogy szeresselek. Csak magadnak kell lenned. Bár mindennap egyre inkább magad lennél.”

Edith Eva Eger könyve egy igazán értékes mű. Annak ellenére, hogy az író életének borzamairól, a koncentrációs táborok rettenetéről is szót ejt, Az ajándék egy percig sem nyomasztó. Sokkal inkább erőt ad, segít átértékelni a problémáinkat, gyakorlati tanácsokon keresztül mutat utat a szabad élethez. Búcsút mondhatunk a romboló mintáinknak, azoknak a szokásoknak és gondolatoknak, amik megakadályoznak minket abban, hogy elengedjük a problémáinkat. Edith Eva Eger saját, illetve páciensei példáin keresztül ad tanácsot, mutat utat és bátorít minket.

Az ajándék, Díszkiadás Open Books 5713 Forint

 

Nyitókép: Elisabetta Villa/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: