Életünk színpadán: önfejlesztés a pszichodráma segítségével

Elakadt élethelyzet, konfliktus, visszatérő probléma? A pszichodráma segíthet! Kipróbáltuk ezt a személyiségfejlesztő csoportterápiás módszert, amely a szerepjátékon keresztül ad lehetőséget az önkifejezésre és a lelki problémák leküzdésére.

A pszichodráma Jacob L. Moreno nevéhez fűződik, aki a huszadik század első felében dolgozta ki ezt az akcióelvű pszichoterápiás módszert, amelyet aztán Mérei Ferenc klinikai gyermek-szakpszichológus és pszichoterapeuta honosított meg Magyarországon. Ez a csoportterápiás módszer érzelmi szinten tudatosítja a problémáinkat és testi-fizikai szintű átéléssel teszi lehetővé a terápiás hatást.

Rögtönzések színjátéka

Megmondom őszintén, éreztem egy kis gombócot a torkomban, ahogy a csoportfoglalkozásra indultam, mert elképzelésem sem volt, hogy mi vár rám. Ám a helyszínen egész kellemes meglepetés ért: a szoba, ahol a „színházasdi” zajlik, kellemesen berendezett, otthonos hangulatú, és a többi résztvevő is – hozzám hasonlóan – teljesen átlagosnak tűnt. Az ismerkedés közben megtudtuk, hogy a pszichodrámában nagyon fontos az, hogy a résztvevők között sem érzelmi sem egzisztenciális függőség ne legyen, vagyis a csoporttagok előzetesen nem ismerhetik egymást.

Bizalom casting

Akik nem csak kipróbálás céljából jöttek, mint én, azok már részt vettek a foglalkozást vezető két szakemberrel előzetesen egy beszélgetésen, ahol nemcsak a bizalmi légkör kialakítása, de a felvilágosítás is megtörtént. Nagyjából ennyi a feltétele annak, hogy részt vehess a terápián. Minden csoportot a vezetők válogatnak össze a beszélgetések alapján, és a teljes folyamat körülbelül 150-200 órát vesz igénybe. Havonta egyszeri 8-10 órás bontásokban történik a pszichoterápia, hogy egy-egy felismerés után legyen idő a valóságba is átültetni a szerzett tapasztalatot. A résztvevők az első „próbaalkalom” után eldönthetik, hogy végigmennek a teljes folyamaton, vagy köszönik szépen, nekik ennyi elég. Ezután már új tag nem kerül a csoportba, és az ott lezajlott dolgokat a továbbiakban bizalmasan kezelik.

Mozgásban az erő

A pszichodráma kulcseleme a mozgásban rejlik. A probléma egyszerű vázolása után a játékunkkal, a megjelenő testérzetekkel, a tudattalanunkban bújkáló emlékek felszínre kerülnek. A „szereplők” egy-egy helyzetet eljátszva, a „nézők” pedig a színpadon zajló eseményeket figyelve jutnak fontos érzelmi élményhez, gyakran katarzishoz is. A játék során bár én csak néző voltam, több zsebkendőt is sikerült rongyosra gyűrnöm, annyi átütő élmény ért. Nagyon megható volt látni, ahogy a színpadon kibontakozó lelki tartalmakat, viselkedési mintákat felismerték a szereplők, majd újakat próbáltak ki helyettük.

Nem vagy egyedül

Minden egyes ”színdarab” után egy beszélgetés következett, amely egy lazán vezetett társalgás volt. Ennek során mindenki elmondhatta a megélt érzéseit, a történethez fűződő élményeit és mindazt, ami eszébe jutott ezzel kapcsolatban. Így mindenki megtapasztalhatta, hogy egy-egy problémával nincs egyedül, és ez egyfajta érzelmi támogatást adott mindannyiunknak. Nagyon érdekes kívülről látni, hogy mennyire hasonlóan reagálunk néha dolgokra, és mennyivel másabb eredményt, végkimenetelt ad, ha ezeken a reakciókon változtatni tudunk.

A pszichodráma egy széles körben alkalmazott, tudományos alapokon kifejlesztett módszer, amely lehetőséget ad azok számára is a társas viszonyok, a konfliktusok és egyéb problémák rendezésére, akik nem hisznek az ezoterikus technikákban.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: