Az egyik legnívósabb New York-i étteremben ezentúl nem szolgálnak fel húst

Júniusban a legendás New York-i étterem, az Eleven Madison Park újra megnyitja kapuit a vendégek előtt, és egy olyan menüvel tér vissza, amelynek a középpontjában az állati eredetű hozzávalóktól mentes, vegán ételek állnak.

New York és a világ egyik legjobb fine dining étterme, a három Michelin-csillaggal kitüntetett Eleven Madison Park szinte teljesen átáll a vegán étkeztetésre. Az EMP korábban is rendezett növényi alapú ételsort kínáló vacsorákat, de a legendás étteremben júniustól semmilyen húsfélét nem szolgálnak fel. Emellett szinte semmilyen állati eredetű termék sem szerepel a hozzávalók között, egyedül tejet és mézet kérhetnek a vendégek a kávéjukhoz.

A megújult koncepciót az Eleven Madison Park társtulajdonosa és séfje, Daniel Humm mutatta be az étterem weboldalán, és a vezetőség döntésének okait is ismertette. „Amikor a tavalyi év közepén elkezdtünk azon gondolkodni, milyen lesz az EMP a világjárvány után, – és újra kreatív módon közelítettük meg az ételeket – rájöttünk, hogy nemcsak a világ változott meg, hanem mi is” – mondta Humm a közzétett nyilatkozatban. „Mindig érzékenyen figyeltünk arra, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre, és egyértelmű, hogy a jelenlegi élelmiszerrendszer egyszerűen nem fenntartható. Világossá vált, hogy azok után, amit az elmúlt évben mindannyian megtapasztaltunk, az éttermet nem tudjuk a régi formájában megnyitni. Ezt szem előtt tartva örömmel osztom meg, hogy úgy döntöttünk, olyan növényi alapú menüt kínálunk, amelyben nem használunk semmilyen állati eredetű terméket. Minden étel zöldségből készül, amelyeket a földből és a tengerből szerzünk be, illetve gyümölcsöket, hüvelyeseket, gombákat, gabonát és még sok mást is használunk.”

Innovatív ételekből így sem lesz hiány

A múltban az Eleven Madison Park bonyolult ételkreációinak középpontjában gyakran drága húsok, például kacsa vagy homár állt. Az új étlap viszont a vegán étrendet magasztalja, ezért a „kifogástalanul előkészített” zöldségek között például egy különleges, 16 órán keresztül sütött répa is szerepel. A séf és csapata jelenleg erjesztési technikák kifejlesztésével kísérletezik és olyan összetevők tökéletesítésével foglalkozik, mint a saját növényi tej, vaj és tejszín. Humm garantálta, hogy az új húsmentes ételsor épp olyan innovatív és izgalmas lesz, mint a korábbi kínálat volt. „Itt az ideje újradefiniálni a luxus fogalmát, mint egy olyan élményt, amely egy magasabb célt szolgál és valódi kapcsolatot alakít ki a közösséggel” – mondta Humm. „Az éttermi élmény többről szól, minthogy mi kerül a tányérra. Nagy örömmel osztjuk meg mindenkivel a növényi konyha által nyújtott hihetetlen lehetőségeket, miközben elmélyítjük a kapcsolatunkat az otthonunkkal: a várossal és a bolygóval egyaránt.”

Az étterem június 10-én egy jótékonysági vacsorával nyitja meg a kapuit. Az EMP ezen az estén minden megrendelt étel után öt adag ételt adományoz a Rethink Foods szervezetnek. Így a vendégek a rászoruló New York-i lakosok élelmezését támogathatják.

Forrás: VegNews
Nyitókép: Eleven Madison Park

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)