Elfelejtetted? Sebaj! Íme, 5+1 szokás, ami javítja a memóriát

Ha úgy érzed, hogy néha cserben hagy az emlékezeted, akkor szánj egy kis időt és energiát az önfejlesztésre. A memória ugyanis apró trükkökkel javítható.

Biztos veled is előfordult már, hogy beszaladtál a közértbe azért a három dologért, amit fel sem kellett írnod, mert tudod, hogy mik azok, de a boltban már csak egy jut eszedbe. Vagy amikor megesküdnél, hogy tudod, hova tetted a kocsikulcsot, ám az érdekes módon még sincs ott. Ezek apró, jelentéktelennek tűnő dolgok, de az adott szituációban rettentően bosszantóak tudnak lenni. Mert ha mondjuk időben kéne odaérned valahova, de éppen negyed órája nincs meg a kulcsod, akkor hiába készültél el időben, nagy eséllyel el fogsz késni. A helyzettől stresszes leszel és könnyen lehet, hogy az egész napodra rányomja a bélyegét.

De mitől lehet az, hogy miközben évtizedekkel korábbi nyaralásokat vagy egyéb emlékeket percre pontosan fel tudunk idézni, a legkézenfekvőbb, jelen idejű dolgokra nem emlékszünk? Vagy esetleg rosszul emlékszünk. Szakemberek megfigyelték, hogy az üzleti életben sikeres vezetők az életkoruk előre haladtával attól tartanak a leginkább, hogy elveszítik a memóriájukat és más kognitív képességüket. Ha úgy érzed, hogy nem tudatosan szelektálsz a gondolataidban, hanem tényleg cserben hagy néha a memóriád, akkor szánj egy kis időt és energiát az önfejlesztésre.

5 egyszerű szokás, amely javítja a memóriát

1. Bizonyos ételek gyakori fogyasztása!

Gomba – Ausztrál tudósok kutatások alapján arról számoltak be, hogy a gombák egy bizonyos fajtája, olyan aktív vegyületet tartalmaz, amely serkenti az idegek működését, és javítja a memóriát. De azt is megfigyelték, hogy a vargánya különösen magas antioxidáns szinttel bír, amelyek hatékonyak az öregedéssel kapcsolatos egészségügyi állapotokkal szemben.

Étcsokoládé és fahéj – több mint kétezer esettanulmány alapján, mindkettőről azt állapították meg, hogy javítja a kognitív funkciókat.

Zöldségek – a magas zöldségfogyasztás pozitív hatásairól már rengeteg anyag született. Egy harvardi tanulmány konkrétan rámutat, hogy a vizsgálatukban résztvevők között azok, akik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztották, jóval kisebb mértékű emlékezetkiesést szenvedtek életük végén, mint azok, akik keveset vagy egyáltalán nem fogyasztottak.

2. Legyenek jó kapcsolataid!

felnőtt barátság
Fotó: Catherine Delahaye/ Getty Images

A boldog és kiegyensúlyozott élethez nagymértékben hozzájárul az emberi kapcsolatok minősége. Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy a memóriát milyen mértékben befolyásolhatják a kapcsolatok. Szakemberek ugyanis azt figyelték meg, hogy a társadalmi elszigeteltség is kifejezetten rosszat tesz az agyi áramkör működésének és a memóriának. Vedd sorra a kapcsolataidat, és hívj fel egy barátot, vagy beszélgess pár olyan ismerőssel, akivel régóta nem találkoztál.

3. Javítsd a környezetedet!

Egy amerikai kutatás patkányokat tanulmányozva azt figyelte meg, hogy a gyenge megvilágításban tartott állatok, agyuk kapacitásának nagy részét elveszítették, összehasonlítva a világosabb környezetben élőkkel szemben. Megfigyelésüket úgy összegezték, hogy a halvány fény homályosságot hoz létre. Ezért különösen fontos a megfelelő mennyiségű alvás is, mert az alváshiány, vagy az éber alvás egy bizonyos szintjén az agy elveszíti azt a képességét, hogy érzékelje a valós fáradtságot.

4. Töltsd aktívan az idődet!

idős hölgy memória feldékenység, ekeresztrejtvény
fotó: Maskot/GettyImages

Keresd meg azokat a tevékenységeket, amelyek kikapcsolnak. Ne időkitöltésként, hanem hasznos tevékenységként tekints az olvasásra vagy a keresztrejtvényfejtésre. Hívd át a barátaidat, társasozzatok, vagy játszatok memóriajátékot, activity-t. Esetleg válassz egy szuper puzzle-t, ha van lehetőséged, akkor pedig menj többet a természetbe, figyeld meg a madarak mozgását, a fák, növények változását, ezek mind karban tartják az agyat.

5. Sétálj visszafelé!

Londoni kutatók figyelték meg, hogy a visszafelé járás jobb felidézési képességgel jár. „A mozgás által kiváltott, múltra irányított mentális időutazás javította a különböző típusú információk felidézését és az emlékezést” – fogalmazott a tanulmány egyik vezetője.

5 + 1. Jógázz és meditálj!

Számos kutatás igazolta, hogy a jóga és a meditáció kifejezetten hatékony a memóriavesztés kialakulásában. Ha úgy érzed, hogy vannak a napodnak olyan időszakai, amikor nincs dolgod, vagy éppen unatkozol, akkor próbáld ki a meditációt. Már napi 5-10 perc is jótékony hatású!

Forrás: inc.com

Nyitókép: nicoletaionescu/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: