Elhunyt a Gyilkos sorok főszereplője, Angela Lansbury 

Az többszörös Tony- és Golden-Globe-díjas, és Oscar-életműdíjjal jutalmazott színésznő 96 éves volt.

„Dame Angela Lansbury gyermekei szomorúsággal tudatják, hogy édesanyjuk békésen, álmában halt meg otthon, Los Angelesben ma, 2022. október 11-én, kedden hajnali 1:30-kor, mindössze öt nappal 97. születésnapja előtt” – írta a színésznő családja közleményükben. A közleményt a színésznő gyermekei, Anthony, Deirdre és David, unokái, Peter, Katherine és Ian, valamint öt dédunokája és testvére, producere, Edgar Lansbury írták alá. Angela Lansbury-t 2003-ban elhunyt férje, Peter Shaw mellé temetik, akivel 53 évig voltak házasok. A privát szertartást családi körben tartják majd.

Az amerikai álom 

A színésznő 1925. október 16-án született Londonban. 1940-ben az Egyesült Államokba költözött két öccsével és édesanyjával. Két évig színészetet tanult New Yorkban, majd Hollywoodba költözött, ahol aláírt az MGM-hez. Lansbury első filmszerepei közé tartozott az 1944-es „Gázláng” és az 1945-ös „Dorian Gray arcképe”, mindkettő Oscar-jelölést kapott. Ez utóbbiért nyerte el első Golden Globe-díját.

„Egyik percben karácsonyi ajándékokat csomagoltam egy áruházban, a másikban pedig Ingrid Bergmannel játszottam” – mesélte Lansbury 2014-ben a Daily Mailnek. „Ez egyfajta csoda volt.”

„A színház varázslatos és függőséget okoz” 

Lansbury főként kisebb szerepeket játszott, mielőtt 1962-ben eljött a nagy áttörése „A mandzsúriai jelölt” című filmben, amivel a legjobb női főszereplő Oscar-díjra jelölték. A színésznő ezután a musicalek világába tört be, és az 1966-os „Mame”-ban játszott szerepével sztárrá is vált. Pályafutása során öt Tony-díjat nyert a „Mame”, a „Dear World”, a „Gypsy”, a „Sweeney Todd” és legutóbb 2009-ben, a „Vidám kísértet” című előadásban nyújtott szerepéért. A színésznőt II. Erzsébet királynő 2014-ben a Dame címmel (a lovagi címek női megfelelője, a Brit Birodalom rendje parancsnoki fokozata) tüntette ki

Angela Lansbury  és a nemzetközi hírnév

Lansbury a Gyilkos sorok című sorozatbeli szerepével szerzett nemzetközi hírnevet. A sorozatban Jessica Fletcher írót és nyomozót alakítja. A sorozat premierje 1984-ben volt, és 1986-ig futott, de még ma is látható a tv-ben. A színésznő tucatnyi Emmy-jelölést, és négy Golden Globe-díjat is nyert a sorozatban játszott szerepéért. Azonban nemcsak emiatt rajongunk Lansbury munkáiért, hanem kedvenc meséink miatt is. Ő ugyanis Potts mama hangja a Disney 1991-es „Szépség és a Szörnyeteg” meséjében, illetve a császárné hangjaként is felismerhetjük az 1997-es Anasztázia meséből.

Fordulatos magánélet

1945-ben Angela Lansbury összeházasodott első férjével, Richard Cromwell-lel, de alig egy évvel később elváltak, miután kiderült, hogy a férfi meleg. „Teljesen összetörtem, amikor elment, bár megtaláltuk a módját, hogy barátok maradjunk egészen az 1960-ban bekövetkezett, májrák okozta haláláig” – mondta a színésznő. Lansbury 1949-ben feleségül ment Peter Shaw-hoz. Két közös gyermekük van, Anthony és Deidre Shaw. A színésznő Shaw másik házasságából származó fiának, Davidnek is a nevelőanyja lett. Lansbury 1970-ben az írországi Cork megyébe költözött családjával, hogy segítsen gyermekeinek a kábítószer függőségük leküzdésében. Lansburynek azóta is van Írországban egy háza.

Peter Shaw 2003-ban szívelégtelenség következtében elhunyt. A férj halála után a színésznő így nyilatkozott házasságukról: „Tökéletes kapcsolatunk volt. Ezt nem sokan mondhatják el. Ő volt számomra a minden: partnerek voltunk a munkában, de férj és feleség és egymás szeretői is. Nem tudom, hogy működött ilyen hosszan a házasságunk, de egyszerűen az tény volt, hogy elköteleztük magunkat egymásnak.”

Genetika és sok vitamin  

Lansbury, aki egész életében szórakoztatóiparban dolgozott, miközben családjáról is gondoskodott, hosszú távú karrierjét és élettartamát genetikájának és „sok vitaminnak” tulajdonította. „Mindig azt mondom, hogy az életben két dolog van, amit tudok: az egyik az, hogy az otthonomat rendben tartsam, a másik pedig a színészet” – mondta a színésznő 2014-ben. Majd nevetve hozzátette: „És általában a színészet élvez elsőbbséget, így az otthonunk időnként kissé rendetlen.”

Forrás: PageSix
Nyitókép: The Washington Post / Contributor

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: