Elhunyt Matthew Perry

A Jóbarátok sztárját szombaton, 54 éves korában, Los Angeles-i otthonában találták meg. A világsajtó és rajongói mind megdöbbenve fogadták az erről szóló híreket. Köszönünk neki minden vicces pillanatot!

Matthew Perry nevét 1994-ben ismerte meg a világ, a színész ekkor kapta meg Chandler Bing szerepét minden idők legismertebb szitkomjában, a Jóbarátokban. A sorozat a ’90-es évek legikonikusabb műsora volt, népszerűsége pedig a mai napig is töretlen, ami a színészeket Hollywood elitjébe repítette. Matthew Perry élete azonban a hírnév ellenére telis-tele volt nehézségekkel, amelyekről az elmúlt években őszintén beszélt a nyilvánosság előtt, inspiráló példát mutatva a rajongóknak. Halálhírét megrendülve fogadta a világ, és mi magunk is.

A suliudvarról a mozivászonig

Williamstownban, Massachusetts-ben, 1969. augusztus 19-én született, majd Ottawában nőtt fel, ahol a kanadai miniszterelnök is osztálytársa volt. „Sosem felejtem el a közös játékainkat a suli udvarán, ahogyan tudom, hogy emberek világszerte nem felejtik majd azokat a boldog pillanatokat, amiket az életükbe csempészett – reagált Perry halálhírére Justin Trudeau. – Köszönjük a sok nevetést, Matthew. Hiányozni fogsz.“ 

Édesanyja, Suzanne Morrison újságíró, édesapja John Bennett Perry, modell és színész és modell volt, akinek sorozatában, a 240-Robertben vendégszereplőként is feltűnt a kis Matthew, 1979-ben. Tinédzserként költözött Los Angelesbe, gyerekszínészként olyan sorozatokban kapott szerepet, mint a Charles in Charge vagy a Beverly Hills 90210, később visszatérő vendég volt például A férjem védelmében című alkotásban, három éven át főszereplője volt a Furcsa pár szitkomnak, s olyan mozikat jegyzett, mint a Bolond szél fúj (1997), Hajszál híján hősök (1998), Bérgyilkos a szomszédom (2000) és annak folytatása, a Már megint bérgyilkos a szomszédom (2004), valamint a Megint 17 (2009). Saját, tévézésről szóló sorozata, a Színfalak mögött egy évadot élt meg. Karrierjének egyértelmű fordulópontját, s egyben legnagyobb sikerét azonban kétségtelenül Chandler Bing karaktere hozta meg számára.

Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet

Fotó: Frederick M. Brown/Getty Images

Egy évvel ezelőtt jelent meg a színész önéletrajzi könyve. Memoárját nem búcsúnak szánta, sokkal inkább egy fejezet lezárásaként írta meg. A színész őszintén vallott szerelmeiről és arról, hogy sosem adta fel, hogy megtalálja az igazit. Beszélt karrierjéről, a hirtelen feltört népszerűség nehézségeiről, de őszintén kitárulkozott függőségeiről is.

Matthew Perry belső vívódásaiból mi oly’ keveset láttunk. Ő maga volt Chandler Bing, mindig kellő humorral állt az élet adta nehézségek előtt is. A színész élete során többször volt elvonón, de küzdelme a drogok és az alkohol ellen csak 2019-es halálközeli élményekor vált igazán komollyá. Két hétig kómában feküdt és hónapokig kórházi kezelést kapott. Ekkor találta meg az élet igazi értelmét és ezután minden nap igyekezett hálát adni, azért, hogy élhet. Könyvével segítőkezet kívánt nyújtani a hasonló cipőben járó embertársainak, bizonyítva, hogy sosem késő a változásra. „Minden szenvedőnek. Aki átélte, érti” – áll a memoár előszavai előtt, amiben saját poklán át, önsajnálat nélkül mutatta be az élete csillogó kulisszái mögötti igazságot.

Aki élte az életet, jól szeretett, jól élt és segített az embereken. Hogy összefutni velem jó dolog volt, és nem valami rossz.

Matthew Perry egy idei könyvfesztiválon válaszolt ezzel a mondattal arra, hogyan szeretné, ha emlékeznének majd rá. Áprilisban ez még egy igencsak távoli jövő volt, mára viszont hihetetlen, hogy valósággá vált. Az L.A. Times információi szerint a színész otthonához – helyi idő szerint – szombat délután négy óra után érkeztek a hatóságot. Egy a 911-re beérkezett bejelentés alapján ismeretlen típusú fulladásos halál miatt riasztották őket. Idegenkezűségre való nyomokat nem találtak, ahogy kábítószert sem. Matthew Perry csupán 54 éves volt.

Matthew Perrytől búcsúzik a szakma

A színész halála egy emberként rendítette meg a filmes szakmát. Hihetetlenül szomorúak vagyunk Matthew Perry túl korai halála miatt” – írja az ikonikus sorozatot tív évadon át forgalmazó NBC a The Times-nak eljuttatott közleményében. Megrendültünk kedves barátunk, Matthew Perry halála miatt”- írta szintén a Times-nak címzett nyilatkozatában a Warner Bros.

„Micsoda veszteség – búcsúzott kollégájától a legendás Janice karakterét megformáló Maggie Wheeler Instagram-oldalán. – Az egész világnak hiányozni fogsz, Matthew Perry. Az öröm, amit oly sokak életébe becsempésztél ezalatt a rövid idő alatt, tovább él majd. Borzasztóan hálás vagyok minden egyes kreatív pillanatért, amit közösen átéltünk.“


Matthey Perry halálával óriási űrt hagy maga után, nem csak a szakmában, de családja, barátai, kollégái, s a rajongói szívében is. Emberek millióit nevettette meg, egyedi humorérzékével és utánozhatatlan színészi stílusával örömöt csempészett a legszürkébb, legborongósabb napjainkba is. Titkon még mindig bízunk benne, hogy ez az egész csak egy rossz vicc, és hamarosan bejelentik, hogy igazából csak áthelyezték őt Jemenbe… 

 

Nyitókép: Charles Sykes/Bravo/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: