Elindult az applikáció, ami a méhek megmentését segíti 

A velünk élő méhfajok adatbázisához mostantól bárki hozzáférhet. 

A Föld és élőlényeinek védelmét szorgalmazó Earth Day mozgalom idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját, ennek kapcsán pedig április óta olyan különleges projektekkel rukkolnak elő, amelyek egytől egyig a szervezet céljait, élőhelyünk jobbá tételét segíti elő. Az Earth Day célja, hogy segítse a klímaváltozás által okozott károk enyhítését, és persze a katasztrófák megelőzését, hogy mindannyian egy sokkal élhetőbb világban élhessünk, védve a környezetünket, a körülöttünk élő állatokat, növényeket, természeti jelenségeket. 

Ezúttal egy olyan alkalmazást fejlesztettek, ami a méhekre fókuszál, és segít abban, hogy minden méhfajt egytől egyig megismerhessünk, hogy a róluk elérhető adatok alapján képet kaphassunk az élőhelyükről, a jellemzőikről, és arról is, ha esetleg kihalófélben vannak. Ez kiemelten fontos, tekintettel arra, hogy a méhek száma sajnos az utóbbi években rohamosan lecsökkent. Az applikáció tartalmi összeállításában az Earth Dayen kívül az amerikai Wilson Center kutatóintézet, és az Egyesült Államok Külügyminisztériuma is közreműködött. Kathleen Rogers, az Earth Day Network elnöke szerint ez egy hatékony eszköz lehet ahhoz, hogy a kisebbeket és a nagyokat egyaránt edukálják a méhekkel kapcsolatban, illetve segítsék a tudományos köröket is. „Célunk, hogy támogassuk a kutatókat és a tudományos közegeket a méhek megmentésére irányuló küzdelemben, emelett teljes, átfogó képet nyújtsunk a világ legfontosabb rovarfajáról” – nyilatkozta Rogers az applikáció kapcsán.

A program tegnap vált hivatalosan elérhetővé a nagyközönség számára az iOS és Android rendszerre egyaránt letölthető Earth Challenge 2020 alkalmazáson belül, 12 nyelven. 

Forrás: earthday.org
Nyitókép: mrs/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: