Élj szinkronban a havi ciklusoddal! – A Health What Else programjai segíteni fognak ebben

A boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet kulcsa

A Health What Else megálmodója, Lazaridisz Georgina táplálkozási tanácsadóként, hormonegyensúly-tanácsadóként és fitneszinstruktorként segít a tudatos, egészséges és a ciklusunkkal szinkronban lévő életmód kialakításában.

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy a nők havi ciklusa teljesen más, mint a férfiaké, éppen ezért teljesen más életmódot is követel meg. Az alap-testhőmérséklet változásától függ a fizikai teljesítőképességünk, és az is, hogy éppen a glikogén raktárakat vagy a zsírraktárakat használja a szervezetünk az edzéshez. Ezért nem mindegy például az sem, hogy a női ciklus egyes fázisaiban milyen típusú edzésformákat és meddig végzünk.

Gina a Health What Else nevű weboldalán meghirdetett életmódprogramjait olyan nőknek találta ki, akik tudatosan, a havi ciklusukkal szinkronban szeretnének egy sokkal egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet élni. Online tanfolyamai keretében például cikrusszinkron, fogamzásgátló leszoktató, valamint hormonegyensúly tanácsadói programokra is jelentkezhetünk. Nem titkolt célja, hogy Magyarországon minél több nő éljen a havi ciklusával szinkronban, egyszerűen azért, mert ez által sokkal sikeresebbek, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lehetünk.

ciklusszinkron

– Honnan jött az ötlet, hogy elsőként elindítsd ezt az életmódprogramot Magyarországon?

– Az angol Fertility Awerness, azaz Termékenységtudat képzést elvégezve lettem a Daysy Termékenységfigyelő monitor első magyarországi képviselője. Minden lehetséges olvasmányt és szemináriumot felkutattam a női havi ciklussal kapcsolatban, mindezek mellett pedig van egy hormonegyensúly-táplálkozási tanácsadói végzettségem is. Ennek kombinációjából született meg a Health What Else. A tengerentúlon már vannak ehhez hasonló kezdeményezések, az én tanfolyamaim viszont annyiban mások, hogy a tudatos önmegfigyelés mellett, személyre szabott edzéstervek is szerepelnek benne. Ha úgy tetszik, egy feminista mozgalom előfutára is lehet ez Magyarországon, hiszen lényegi változásokat eszközöl a nők életstílusában. A férfiak 24 órás, lineárisan minden nap egyforma energiaszinten működő ciklusától a női ciklus teljesen eltér. Ezért érdemes erre sokkal jobban fókuszálnunk.

– Hogyan foglalnád össze a Ciklusszinkron program módszerét? Mit mondanál egy olyan hozzád forduló nőnek, aki még azelőtt sosem hallott az oldaladról, a programjaidról?

– A havonta ismétlődő ciklikus minta nyomon követése alapjaiban változtatta meg az életemet, mondom ezt kis túlzás nélkül. Sokkal magabiztosabb lettem a testemmel kapcsolatban, és a felém irányuló feladatok kapcsán is nagyobb önbizalommal vagyok az élet minden területén. A tanulóim is erről számolnak be, és arról, hogy a tanfolyam keretében nemcsak a testüket ismerték meg még jobban, a ciklusnaplójuknak köszönhetően kiegyensúlyozottabbak a hétköznapjaik. Hormonális problémák esetén még inkább ajánlott a ciklusunkkal szinkronban, és nem az ellen dolgozni…!

– Mit értesz pontosan a ciklusminta kifejezés alatt?

– A nőknél hétről hétre 25 %-ban változik az agy biokémiája, azaz minden héten ismétlődő hormonális mintája van, ezalatt a hormonok váltakozását értem. Soha nem állandó, vagy lineáris a hormonális hátterünk, ciklikusan változik, akár egy kerékpár körbeforgó kereke. Egy ciklus 4 hete alatt összesen 4 mintában változik a különféle hormonok szintje, ami minden ciklus kezdetével újra lejátszódik, erre gondolok, amikor ciklusmintát emlegetek.

– Kiknek nyújthat ez a módszer megoldást és hogyan működik ez a gyakorlatban?

– Ezt a programot azoknak találtam ki, akiknek nem elég „virágzó” a ciklusa. Konkrétabban: az endokrin rendszerünkben lévő problémák – úgy, mint pajzsmirigy-alulműködés, Hashimoto-betegség, inzulinrezisztencia, irritábilis bélszindróma – a ciklusunkra is hatással vannak. Ha helyrehozzuk a meglévő problémákat, akkor a menstruációs ciklusunkban is látni fogjuk a változást, hiszen a petefészek az endokrin rendszer csúcsán helyezkedik el, azaz, ha a többi szervünkkel bármilyen probléma van, akkor a ciklusunk nem működik megfelelően.

– PMS tünetekkel, cisztákkal, ösztrogéndominanciával, PCOS-sel küzdőknek is ajánlod a tanfolyamot. Mit gondolsz szakemberként, mi az oka annak, hogy egyre több nőnél jelentkeznek a fent felsorolt problémák?

– Napjainkban egy olyan kemikáliákkal teli világban élünk, ami tele van az endokrin rendszerünket zavaró tényezőkkel. Nemrég egy endokrinológiai konferencián vettem részt, ahol külön előadást szenteltek az úgynevezett xenoösztrogének zavaró hatásainak. Ezek azok az idegen ösztrogénforrások, amik megzavarják a test természetes hormonegyensúlyát, mint pl. a rúzsok, körömlakkok, lakásillatosítók vagy az új autók műanyag illata. Ezek mind olyan romboló tényezőket csempésznek láthatatlan módon a hétköznapjainkba, amiket például nagymamáink még 50 évvel ezelőtt nem ismertek. Nem is beszélve a feldolgozott szénhidrátok megjelenéséről, amik szintén a felsorolt betegségeket okozhatják.

– Milyen fázisai vannak a tanfolyamnak? Lelkileg is segítséget nyújt?

– Minden tanfolyam egy személyes találkozóval indul, ahol felmérem, hogy milyen változtatásokat szeretne a vendégem, aztán megbeszéljük, milyen változtatásokat kell ennek érdekében megtennie. Igyekszem lelkileg is támogatást nyújtani, nálam nincs fura vagy szokatlan kérdés, azt gondolom, hogy a sikerem egyik fontos kulcsa a nyitott és elfogadó személyiségemben rejlik.

– Az oldaladon „Fogamzásgátló leszoktató programra” is lehet jelentkezni. Milyen jellegű életmódváltásra van szüksége annak, aki úgy dönt, nem szedi tovább a tablettát?

– 14 éve szedtem fogamzásgátló tablettát, amikor elkezdtem utánajárni annak, hogy milyen hiányokat, károkat okozhattam a tabletta szedésével a szervezetben. A rémület, hogy nem tér vissza az egészséges ciklusom annyi idő után, irtó nagy volt. Először magamon kísérleteztem ki a programot. A hormonális fogamzásgátlók elsősorban vitamin és ásványi anyag hiányt okozhatnak a szervezetben, ami nemcsak a petefészekre, de az egész bélrendszerre, még a kedélyállapotunkra is kihathat. A magnéziumhiánytól például gombás fertőzések jelentkezhet, a B12 vitamin hiányától pedig akár vashiány is kialakulhat (ez okozhat például fájdalmas menstruációt), és még sorolhatnám. A 12 hetes tanfolyamom során folyamatosan segítem a vendégemet, bevásárlólistát kap azokról az ételekről, amik segítenek pótolni a hiányzó vitaminokat, valamint tájékoztató füzeteimben leírom, milyen vitamint és táplálékkiegészítőket érdemes az elhagyás időszakában bevinnie a szervezetébe.

– Mik a további terveid? Esetleg szervezel a közeljövőben olyan nyilvános eseményt, ahol a követőid személyesen is találkozhatnak veled?

– A közeljövőben tervezek egy olyan találkozót, ahol a követőimmel tudok majd beszélgetni, ez egy új termékbemutatóval egybekötött esemény lesz, már alig várom! A jövőre nézve nagy terveim vannak, nemsokára indul a Tini Ciklusszinkron tanfolyamom, amely a 11-18 éves korosztályt célozza meg, és nekik segít majd a testük megértésében és elfogadásában.

Még több információ a programokról a Health What Else weboldalon!

Nyitókép: saját archívum

Legnépszerűbb cikkek: