Elloptak egy Vincent van Gogh-festményt a járvány miatt bezárt múzeumból

Egy több millió eurót érő Vincent van Gogh-festménnyel távoztak a betörők a koronavírus-járvány miatt bezárt Singer Laren Múzeumból.

Nincs olyan ember, aki ne hallott volna Vincent van Gogh-ról. A holland festőművészt a 19. század legmeghatározóbb alkotói között tartják számon, rengeteg felbecsülhetetlen értékű művet hagyott az utókorra. Például az 1884-ben készített Tavaszi kert című képet, amit hétfőn a hajnali órákban elloptak egy holland múzeumból.

Az eset az Amszterdamtól 30 kilométerre fekvő Laren városában, a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen bezárt Singer Laren Múzeumban történt. A tolvajok hajnali negyed 4-kor betörték a múzeum üveg főbejáratát és néhány perc múlva egy több millió euró értékű (1 és 6 millió euró közé becsülik) Van Gogh-képpel távoztak. A riasztó ugyan megszólalt, de mire a rendőrök a helyszínre értek a tetteseknek már nyoma sem volt.

A festmény egyébként nem a Singer Laren gyűjteményének a része, egy másik holland kulturális intézmény, a Groninger Múzeum adta kölcsön egy időszakos kiállításra. ‚‚Dühösek, döbbentek és szomorúak vagyunk” – nyilatkozta Evert van Os, a múzeum igazgatója. A közleményében azt is megemlítette, számára felfoghatatlan, hogy egyesek képesek ilyen módon kihasználni a járvány miatt kialakult nehéz helyzetet.

Nyitókép: Mario Tama/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: