Elmondd vagy elhallgasd, ha a legjobb barátodba vagy szerelmes?

A fellobbanó gyengéd érzelmek egy barátságon belül sorsfordító következményekkel járhatnak. Minden kapcsolat más, ezért bárhogyan is döntesz, mérlegelned kell előtte.

Úgy tartják, a barátok az általunk választott család. Hiszen a családi, a vérségi köteléket nem tudjuk megválasztani, a bennünket körülvevő személyeket viszont igen. A barátság számos helyen kialakulhat – iskola, munkahely, sport–, az intenzitása pedig többféle lehet. Legközelebbi és legjobb barátra mindenkinek szüksége van, de a lazább, haveri kapcsolatok is fontosak az életben.

Bár megoszlanak a vélemények annak tekintetében, hogy férfi és nő között létezhet-e valódi barátság, sokszor igazolta már az élet, hogy van létjogosultsága. Ezek a barátságok sokszor a gyerekkorból datálódnak, amikor a közös játéknak, szórakozásnak egyáltalán nem fontos kritériuma a nemiség. A fiam például nagyon jóban van a legjobb barátnőm lányával, hiszen kiskoruk óta sokat vagyunk együtt, teljesen egyértelmű volt, hogy kialakul közöttük a barátság.

Mindig kell egy barát

Teljesen mindegy tehát, hogy fiú vagy lány a legjobb barátod, hiszen a neménél sokkal fontosabb, hogy megbízz benne. Mert a legjobb barát mindig ott van, nemcsak akkor, amikor veled kell örülni, hanem akkor is, amikor lelki támaszra van szükséged. Nem biztos, hogy használható tanácsot tud adni, de mivel ismeri az életedet, az is sokat segít, ha csak figyel rád és meghallgat. A legjobb barát felismerszik arról is, hogy éjjel 2-kor is felhívhatod, vagy, hogy segít költözni, akkor is, ha ötödször teszed ezt ugyanabban az évben, vagy érted megy, ha lerobbansz az autóval.

Férfi és nő barátok együtt bicikliznek.
Fotó: Morsa Images/Getty Images

Ezt a sokszor éveken átívelő és mások szemében kissé misztikus kapcsolatot erősítheti fel a sok közös élmény, amelynek hatására egy idő után valamelyik fél úgy érzi, hogy ez már jóval több, mint barátság. Hiszen mindent tudsz a másikról, s bár éveken át ott volt előtted, eljöhet az a pont, amikor úgy érzed, hogy nem a baráti szeretet, hanem inkább egy kellemesen bizsergő vonzalmat érzel iránta.

Ha bekövetkezik az, amire nem számítottál, és beleszeretsz a legjobb barátodba, akkor rengeteg kétség merülhet fel. Mert bármennyire is ismered, nem tudhatod, hogy erre hogyan fog reagálni. Így az elutasítástól való félelem mellett, még a barát végleges elvesztését is jelentheti, ha ajtóstól rontasz a házba az érzéseid megvallásával. Mit tegyél? Elmond neki, vagy inkább hallgasd el előtte?

Egy szerelmi beismerésnek akkor is van kockázata, ha egyértelműnek tűnnek a jelek, de kiderül, hogy az egyik fél, csak flörtöl vagy szórakozik. Ha azonban a legjobb barátodnak készülsz bevallani az érzéseidet, akkor érdemes mérlegelned a helyzetet. Nehéz jól kijönni a szituációból, mert ha valódi érzelmeket táplálsz iránta, és nem mondod el neki, akkor előbb vagy utóbb szenvedni fogsz. Ha elmondod, de nem úgy reagál, ahogy szeretnéd, akkor pedig kellemetlenül fogod magad érezni, és egyikőtök sem fogja tudni, hogy hirtelen merre tovább.

Mielőtt meghozod a döntést, gondold végig az alábbiakat:

Jóbarátok
Fotó:
NBC/Getty Images

Tisztázd magadban az érzéseidet

Mivel egy ilyen helyzetben a tét nem kicsi, érdemes átgondolt döntést hoznod. Biztosnak kell lenned abban, hogy nem egy pillanatnyi, valamilyen helyzethez, vagy szituációhoz köthető fellángolásról van szó, hanem tényleg valódi érzelmeket táplálsz iránta. Akkor is aludj rá párat, ha úgy érzed, hogy végiggondoltad. Esetleg pár napig ne találkozzatok, ne is nagyon keresd, és figyeld magad, hogy mennyire hiányzik. A megszokott, közös programjaitok hiányoznak, vagy a férfi, akihez szívesen tartoznál?

Ne akard behelyettesíteni

Viccből és a filmekben jó mókának tűnik, amikor a főhős a szerelmi sebeinek nyalogatásra, eljátssza, hogy a legjobb barátja az új pasija. Ha ezt előre egyeztetitek, és ő is benne van a „buliban”, akkor ez simán belefér egy barátságba. De ha te tényleg komolyan gondolod, akkor semmiképpen ne ezt az utat válaszd arra, hogy rájöjjön arra, hogy mit érzel.

Értsd meg az ő érzéseit is

Az ember nem csak társas, hanem önző lény is, ezért nyilván a saját érzéseidből indulsz ki. Számolj azonban azzal is, hiszen a pakliban ez is bent van, hogy nem fogja kitörő lelkesedéssel fogadni a vallomásodat. Ne legyél tolakodó, adj neki időt, hogy feldolgozza a hallottakat. Legyél türelmes, ne keresd pár napig, a labda most az ő térfelén pattog.

Készülj fel a legrosszabbra is

Bármennyire is ismered, és bármilyen régóta, egy ilyen szituációban nem ismerheted előre a reakcióját. Ezért készülj fel arra is, hogy – lehet, hogy csak egy időre–, de megszakítja veled a kapcsolatot. Ezzel a lehetőséggel is mindenképpen számolj, mielőtt megteszed a nagy bejelentést.

fotó: Tanveer Badal/GettyImages

Találj megfelelő helyszínt és időpontot

Nagy lehet a kísértés, hogy gyorsan túl legyél a bejelentésen, de inkább olyan időpontot, és helyszínt keress, ahol nyugodtan tudtok beszélni. Ne súgd a fülébe egy buliban, vagy amikor nagyobb társaságban vagytok, és azt is lássa, hogy nem az adott hangulat, vagy az alkohol beszél belőled.  Egy ilyen vallomást ne akarj könnyen megúszni, és  ne teremts olyan helyzetet, ahonnan nem tud lelépni. Tehát az érettségi találkozótok, vagy egy kellemesnek ígérkező hajókirándulás bármennyire is romantikusnak látszik, nem túl ideális ebben az esetben.

Fokozatosan adagold az információt

Ha tartasz a barátságotok elvesztésétől, akkor a fokozatosság elve alapján kezd el adagolni az érzéseidet. Apró lépésekkel haladj, és csak akkor lépj tovább, ha úgy érzed, hogy jól vette az akadályokat. Ha figyeled a legapróbb rezdüléseit is, akkor látni fogod menet közben, hogy melyik úton, és esetleg mekkora sebességgel haladj tovább. Azt azonban még így is vedd figyelembe, hogy  a legnagyobb óvatosság ellenére sem biztos, hogy lesz olyan pillanat, amikor felkészült lesz erre a beismerésre.

Fontos tudnod, hogy egy ilyen helyzetre nincsen kész recept. Nézegethetsz statisztikákat, vagy beszélgethetsz barátokkal a témáról, a döntést bármennyire is szeretnéd, valószínű, hogy nem te fogod meghozni. Könnyen lehet, hogy sokként éri a vallomásod, de az is előfordulhat, hogy ő is hasonlóan érez, csak nem merte vagy akarta a barátságotokat kockáztatni. Bármilyen szélsőséges érzés lehet normális, akármelyik úton haladtok is tovább, az biztos, hogy az átgondolásához egy kis időre szükségetek lesz.

Forrás: pourfemme.it

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: