A zero waste a 21. század életmódváltása, amelynek célja, hogy tudatos fogyasztással óvjuk környezetünket. Az országban egyre több olyan vállalkozás indul, amelyek filozófiájukban és megjelenésükben is felidézik a békeidők szatócsboltjait.
Lineáris gazdaságban élünk, ahol az erőforrásokat kinyerjük a földből, majd végül a fokozott fogyasztás melléktermékeit – a hulladékot – a föld mélyébe vájt lyukakba dobjuk és betemetjük. A hulladékmentesség célja egy körforgásos gazdaság kialakítása, ami a természetet veszi alapul, ugyanis a természeti cirkulációban nem keletkezik szemét. Kicsit utópikus elgondolásnak tűnik az utóbb vázolt modell, bár az emberiség története során már többször, hosszú távon sikerült ezt kivitelezni. Emlékszem, amikor dédnagymamámnak arról meséltem, hogy szappankészítő tanfolyamra járok, és kézműves szaloncukrot készítek karácsonyra, akkor ő csak mosolygott. Ami nekem a csináld magad műhelymunkákon az újdonság erejével hatott, neki élettapasztalat volt. Hogy a háborúk okozta szegénység szülte-e ezeket a praktikákat, vagy volt benne némi tudatosság is, azt nem tudom. De állítom, hogy érdemes visszanyúlni az idősebb generációk fortélyaihoz, ha szeretnénk a hulladékmentesség útjára lépni, zöldíteni a háztartásunkat és kímélni a családi költségvetést. Hiszek abban, hogy minden egyes ember szemlélet- és életmódváltása nagy hatással van a saját és a globális környezetre is. Minden egyes döntésünkkel – azzal, hogy mit eszünk, mit vásárolunk, mivel közlekedünk – egy olyan világra szavazunk, amiben élni szeretnénk. Minden apró lépéssel és változással csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. A hulladékmennyiség csökkentésével nemcsak a bolygónkat védjük, hanem a saját életminőségünket is javítjuk. Ezalatt többek között azt értem, hogy jobb és egészségesebb étkezésre válthatunk, pénzt takaríthatunk meg, és nem utolsósorban nem kell összeveszni azon, hogy ki vigye ki a szemetet.
Hol kezdjük?
Teljesen normális, ha felmerül bennünk a kérdés: hogyan álljunk neki? A témában jobbnál jobb blogok és könyvek állnak rendelkezésünkre magyar és idegen nyelven is. Amint megvan a csapásirány, a folyamat felszabadító lesz. A jó irányba tett lépésekkel úgy érezhetjük és tapasztalhatjuk, hogy jobb hellyé tesszük az otthonunkat és a környezetünket. Szomorú, de egy olyan társadalomban élünk, ahol a szükségletek azonnali kielégülés után kiáltanak. A hulladékmennyiség csökkentése sajnos még nem elegendő ahhoz, hogy gyökeresen változtassunk. A változáshoz idő kell és rengeteg türelem. Ne bántsuk magunkat, ha az elején nem tudunk helytállni a zero waste kihívásokban. Azt gondolom, hogy ez a folyamat sokkal inkább a változásról, az elszántságról és a változni akarásról szól. Tapasztalatom szerint ezt a saját konyhánkban a legegyszerűbb elkezdeni. A háztartási szemeteskukák 30 százaléka szerves hulladékból áll, ami komposztálható. Az otthoni hulladéktárolók maradék 70 százaléka pedig erősen csökkenthető, ha igyekszünk csomagolóanyag nélkül beszerezni az élelmiszereket. A piacok mellett –ahol eddig is tudatosan vásárolhattunk – az utóbbi években egyre több csomagolásmentes üzlet nyílt a fővárosban, de a vidéki nagyvárosokban is lehetőségünk van már felesleges hulladéktermelés nélkül beszerezni a konyhában szükséges alapanyagokat: tejtermékeket, pékárukat és egyéb élelmiszereket. Jöjjön 6 kedvenc csomagolásmentes üzletünk a fővárosban és vidéken:
Ligeti Bolt – Budapest, Karinthy Frigyes út 14.
A Ligeti Bolt elindításával Sipos Melinda álma vált valóra, hiszen ő maga is igyekszik tudatos vásárlóként felelősségteljesen fogyasztani. A termékpaletta összeállításánál nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az adott élelmiszerek és alapanyagok minél közelebbről érkezzenek, tartósítószer- és adalékanyag-mentesek legyenek, ezáltal is óvja a környezetet és a vásárlók egészségét. A kínálat természetesen csomagolóanyag nélkül kerül a polcokra és a vásárlók a saját edényeikben és zsákjaiban vihetik haza mindazt, amit kimérve megvásároltak. Az alapító számára a csomagolásmentes bolt nemcsak egy üzlet, hanem életfilozófia, Melinda segíti a vásárlókat egy zöldebb élet kialakításában.
Szatyorbolt – Budapest, Gyulai Pál utca 12.
A Szatyorbolt egy olyan közösségi vállalkozás, aminek a szlogenje: Tarts lépést a szezonnal! Szabadföldi, idényzöldségeket és gyümölcsöket árulnak, amelyeket közvetlenül a helyi termelőktől szereznek be. A termékeik között ugyanúgy helyet kapnak a tartós élelmiszerek, a pékáruk, és az olyan élelmiszerek, amiket szívesen látunk a kamránk polcain. A tudatos vásárlás egy alternatíváját kínálják azoknak, akiknek fontos, hogy mit esznek, de szem előtt tartják azt is, hogy a fogyasztásuk milyen hatással van a környezetükre, illetve szeretnének közvetlenebb kapcsolatot kialakítani a termelőkkel, akiktől az adott élelmiszer származik. Ezenkívül olyan műhelymunkákat, előadásokat és találkozókat szerveznek, amelynek a fenntarthatóság az alapja.
Ne Pazarolj – Budapest, Fő utca 72.
A Ne Pazarolj zero waste üzlet és kávézó remek példája annak, hogy a tudatosság és a tudatos fogyasztás a lakosság körében rendületlenül terjed. Ez az a hely, ahol még a tisztítószert is kimérve vásárolhatjuk meg. A két alapítónak, Áginak és Rékának a közösségépítés is nagyon fontos, ezért az emeleti kávézójukban rendszeresen szerveznek érzékenyítő programokat és workshopokat.
Zöld Blokk – Pécs, Nagy Imre út 25.
A pécsi Zöld Blokk üzletét Niczulj Enikő és Bartal Gábor alapította. A házaspár régóta igyekezett megvalósítani egy hulladékmentes otthont, de mivel a tudatos vásárlási törekvéseik rendszeresen kudarcba fulladtak, ezért úgy döntöttek, hogy ők maguk nyitnak egy olyan boltot, ami megfelel a zero waste kritériumainak. Helyi kézművesek és termelők portékáit kínálják, csomagolás nélkül. A vásárlók mindent megtalálnak itt, ami egy alap háztartásban szükséges, és a termékek megvásárlásával a helyi közösségeket támogatják.
Cekker Bolt – Debrecen, Kossuth út 49.
A debreceni Cekker Bolt lehetőséget nyújt az ország keleti régiójában élő embereknek, hogy csomagolásmentesen szerezzenek be alapvető háztartási élelmiszereket és alapanyagokat. Kálmán Veronika 2018 tavaszán nyitotta meg üzletét. A cekker elnevezés egy olyan hálószatyorra utal, amely nagyanyáink kötelező bevásárlási kelléke volt, és manapság újra reneszánszát éli.
1 Csepp Zöld – Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 41.
A győri 1 Csepp Zöld a város első, csomagolásmentes boltja, ami idén ősszel nyílt. Az üzlet megnyitását nagy várakozás előzte meg a város környezettudatos lakóinak körében. A gazdag választék mellett az ide betérők úgy emlegetik az üzletet, mint aranyos, csupaszív boltot. Dudás Ádám és felesége büszkék arra, hogy az árukat 70 kilométeres körzetből szerzik be, amit a jövőben szeretnének 50-re csökkenteni. A házaspár emellett arra is törekszik, hogy már a beszerzés fázisa is 100%-ig hulladékmentes legyen.
Számomra a zero waste életmódváltás egy sokkal gazdagabb életet teremtett új ismeretségekkel és tapasztalatokkal. Magabiztosságot adott és új célokat tűzött ki elém. És a dédszüleim és nagyszüleim mérhetetlen élettapasztalata ezen a téren, a minden napok aktív részévé vált.
Nyitókép: Galina Zhigalova/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- A zero waste életmód nem csak a bambuszpohárról és a vászonzsákokról szól – Bitay Andival beszélgettünk
- Így tettem próbára magam: én, a #zerowaste és a plusz egy reggeli elviteles kávém
- A legszebb virágok lassúak, csak a gyomok sietnek: a slow flower mozgalom nyomában jártunk