Elő a kezekkel! 3 ujjgyakorlat, ami felpörgeti az agyad

Ha olykor neked sem jutnak eszedbe a megfelelő szavak, esetleg a mozgáskoordinációdat, intuíciódat szeretnéd fejleszteni, akkor próbáld ki ezt a három ujjgyakorlatot.

Az emberi test működése számos csodát rejteget még mai napig. Az egyik legösszetettebb szervünk pedig kétség kívül az agyunk, hiszen gyakorlatilag az összes egyéb funkciónkat is ő üzemelteti. Modern világunkban, amikor ujjainkat csak a képernyő húzogatására használjuk, elterelődik agyunk fejlesztéséről a figyelem, pedig a jobb és bal agyfélteke összehangolása nélkül olyan kognitív funkciókban keletkezik nehézség, mint a tanulás, a döntéshozatal, a gondolkodás vagy problémamamegoldás. Eszedbe jutott már valaha, vajon miért tesszük az ujjunkat keresztbe, ha valaminek nagyon „szorítunk”? Ez azért van, mert a motoros és érzékelési rendszerünk össze van kapcsolva. Az ujjainkban található idegvégződések szoros kapcsolatban állnak agyunkkal. Ujjaink érintése, mozgatása és manipulálása során az agy aktívan összhangot kell létrehozzon a két különböző funkcióért felelős félteke között.

Mutogasd magad okosra

Az agyféltekék közötti hatékony komunikáció nélkül a kreativitásunk is jelentősen lecsökken, nem is beszélve a memóriáról. Ha azt is elfelejted, hova tetted a Cavingtont, akkor az alapvető motoros készségekben, mint az egyensúly, vagy a koordináció is komoly nehézségek léphetnek fel. Nem is beszélve az olyan finommotoros mozgásról, mint például a kézírás, vagy rajzolás. Ha a kézírásodat kizárólag te magad tudod elolvasni, akkor ideje az alábbi gyakorlatokat beépíteni az életedbe.

Az ujjaid mindig kéznél vannak

1. Vadászd le a nyuszit

Az egyik kezeddel mutass nyuszifejet, miközben a másikkal pisztolyt formálsz. A gyakorlat nagyon nagy kihívást jelent, hiszen nemcsak az ujjaidat kell cserélgetni, de a kézfejedet is át kell forgatni közben. Gyerekeknek nagyon hasznos az íráskészség fejlesztéséhez, és a koncentráció növeléséhez.

2. Kisujj-mutatóujjcsere

Fog kelleni egy kis türelem, és javaslom, hogy semmi törékeny ne legyen a környezetedben, amikor hozzákezdesz. Amíg a jobb kezeden a mutatóujjad, addig a bal kezeden a kisujjad tartod egymással szemben, ahogy a videóban látod. Ha fel tudod őket cserélni tízszer, anélkül, hogy hozzávágnál egy edényt a falhoz, akkor valószínűleg jobban tudsz koncentrálni mint az ismerőseim zöme.

3. Hüvelykérintés

Azért ebbe a gyakorlatba is bele lehet tévedni, hiszen úgy kell megérinteni a hüvelykujjadat a többi ujjaddal oda-vissza, hogy a mozdulat visszafordításakor nem érinted meg kétszer sem a mutatóujjaddal, sem a kisujjaddal a hüvelykedet.

Az új kutatások alátámasztják, hogy az agyféltekék közötti egyensúly elősegíti az intuíció és az ösztönös döntéshozatal képességét is. De hozzájárul a hatékonyabb időgazdálkodáshoz, sőt egészségesebb és pihentetőbb éjszakai alvást is eredményez. Szinkronizáljuk hát össze ezekkel a könnyűnek tűnő, azonban valójában rendkívül nehéz ujjgyakorlatokkal az agyunkat, hogy kihasználhassuk a potenciáljának nagyobb részét és sikeresebben élhessünk.

Nyitókép: Fotó: Maria Korneeva/GettyImages
Forrás: Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: