Előadók, akik már megküzdöttek a démonjaikkal

„Híresek, szépek na és persze gazdagok, mi bajuk lehet?" – merül fel sokakban tévesen a kérdés, amikor egy-egy sztár a nagy nyilvánosság elé kiállva beszél mentális problémáiról. Hiszen a legsikeresebb énekesek élete sem csak csupa csillogás.

Túl hosszú ideig sok ember – köztük zenészek is – csendesen küzdöttek mentális problémákkal, és csak boldog arcukat mutattak a világ felé. De a dolgok változni kezdtek. Az utóbbi években sok művész arra használta hírnevét, hogy nyíltan beszéljen és destigmatizálja a depressziót, a bipoláris zavart, a szociális fóbiát és sok más mentális problémát. Személyes tapasztalatik megosztásával pedig rengeteget tettek azért, hogy az emberek ne féljenek segítséget kérni, ha valami problémájuk van. Adele például a szülés utáni depresszióját vállalta fel, Duff McKagan pánikrohamairól vallott, míg Lady Gaga a PTSD-jéről beszélt nyíltan. Cikkünkben olyan zenészeket mutatunk be, akik már megküzdöttek a saját démonjaikkal.

Ariana Grande

Az énekesnőnek a poszttraumás stressz szindrómával kellett megküzdenie, miután egy 2017-es koncertjén egy bomba felrobbantása következményeként húsz rajongója vesztette életét. Ariana Grande saját bevallása szerint a tragédiát követően rögtön észlelte, hogy valami megváltozott benne, viszont csak turnéja végeztével fogta fel igazán, hogy mennyire megviselték a történtek. Éppen ezért érezte szükségesnek azt, hogy 2021 májusában kiálljon a nyilvánosság elé és több interjú után a közösségi médiában is leszámoljon az előítéletekkel. „Itt az ideje véget vetni a mentális egészséggel kapcsolatos stigmának és normálisnak tekinteni ha valaki segítséget kér. A gyógyulás nem lineáris, nem szórakoztató, nem gyors és egyáltalán könnyű. De itt vagyunk, és el kell köteleznünk magunkat, hogy ezt az időt, amit kaptunk, a lehető legegészségesebbé, legbékésebbé és legszebbé tegyük. A munka nagyon nehéz, de képesek vagyunk rá, mert megérdemeljük. Sok szeretetet és erőt küldök” – írta akkor az általa közzétett galériához.

(Fotó: Ariana Grande Facebook)

Billie Eilish

Még mindig csak huszonkét éves, de karrierje során már két Oscar-, két Golden Globe- és kilenc Grammy-díjat is begyűjtött Billie Eilish, így nem is lep meg senkit, hogy ez a siker rá is sokáig inkább nyomásként nehezedett. Az, hogy ilyen hamar a szakma csúcsára ért, depressziót okozott nála, sőt az öngyilkosság gondolata is megfogalmazódott benne. „Olyan boldogtalan voltam tavaly… Nagyon boldogtalan voltam és olyan, mint ha semmi örömöm nem lett volna. Soha nem gondoltam, hogy valaha is boldog lehetek. Nem akarok túl sötét lenni, de őszintén nem hittem, hogy megérem a 17-et” – mondta Gayle Kingnek a 2020-as Grammy-díjátadó előtt.

Billie Eilish
(Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images)

Demi Lovato

Lovato egy 2011-es interjúban beszélt először bipoláris zavarától. „Fogalmam sem volt arról, hogy bipoláris vagyok, amíg kezelésre nem mentem. Sokszor voltam mániás, amikor elvállaltam munkákat, és mindig azt mondtam: »igen, meg tudom csinálni, meg tudom csinálni, meg tudom csinálni«. Meghódítottam a világot, de aztán összeomlottam és depressziósabb voltam, mint valaha” – mondta az akkor tizenkilenc éves színész-énekesnő, aki a 2021-es Dancing With the Devil című dokusorozatában azt is megosztotta, hogy fiatalon téves diagnózist kapott. „Nyilvánosság elé álltam, amikor megtudtam, hogy bipoláris vagyok, mert azt hittem, ez magyarázatot ad a viselkedésemre. Most már több különböző orvostól tudom, hogy az nem a bipoláris zavarom miatt volt”. Demi Lovato rengeteg küzdelemmel telt év után most jól van, de minden alkalmat megragad arra, hogy felhívja a figyelmet a mentális problémára. A Be Vocal: Speak Up About Mental Health (vagyis Adj hangot: beszélj a mentális egészségről) kezdeményezés nevében beszélt a törvényhozókkal, 2017-ben pedig a Beyond Silence című dokumentumfilm munkálataiban részt vállalva mutatta be három ember mentális betegségekkel kapcsolatos tapasztalatait.

(Fotó: Demi Lovato Facebook)

Ed Sheeran

Meglepő lehet azt olvasni, hogy egy világhírű zenész szorong, viszont korunk egyik legsikeresebb előadója is ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint sokunk. Szociális fóbiám van. Utálom a nagy tömeget, ami ironikus, mert a koncertezésből élek. De nem szeretek túl sok ember között lenni, olyankor klausztrofóbiásnak érzem magam” – mondta Ed Sheeran egy 2019-es interjújában. Azonban 2021-ben ismét felhívta rajongói figyelmét a mentális egészség fontosságára. A sztár akkor a The Sum of It All című dokusorozatban a gyászról és a depresszióról is beszélt.

(Fotó: Simone Joyner/Getty Images)

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez 2022-ben nyílt meg igazán számunkra, amikor júliusi On the JLo hírlevelében egy pánikrohamáról számolt be. „A húszas éveim végén jártam, és azt hittem, legyőzhetetlen vagyok. Egészen addig, amíg egy nap az összes munka és az azzal járó stressz, valamint a mentális felépüléshez szükséges alvás hiánya utol nem ért. Most már tudom, hogy ez egy klasszikus pánikroham volt a kimerültség miatt, de akkoriban még nem is hallottam ezt a kifejezést” – írta arról a negatív élményről, amikor minden elsötétült körülötte és úgy érezte, hogy teljesen lefagyott. JLo akkor arról is beszélt, hogy ezt egyfajta figyelmeztetésként fogta fel, és azt követően nemcsak a munkát, hanem a feltöltődést is komolyan vette.

(Fotó: Kevin Winter/Getty Images for Global Citizen VAX LIVE)

Justin Bieber

Justin Bieber Billie Eilish-hez hasonlóan kifejezetten fiatalon vált szupersztárrá, és bizony az életmóddal járó nehézséget őt is megviselték. Az énekes 2019-ben Instagramon kért bocsánatot mindenkitől mindazért, amit tett és egyúttal mentális problémáiról is beszélt. „Nehéz reggel felkelni az ágyból… amikor úgy érzed, hogy baj baj után jön. Elkezded a napot a »rettegés« szemüvegén keresztül látni, és csak a rosszra számítasz. Egy ciklus, ahol egyik csalódás követi a másikat. Néha eljuthatsz arra a pontra is, amikor már élni sem akarsz, akkor úgy érzed, hogy soha nem fog megváltozni” – írta depressziójáról.

justin bieber
(Fotó: Axelle/Bauer-Griffin / Contributor / Getty Images)

Lady Gaga

Lady Gaga hosszú vívódás után 2016-ban szánta rá magát, arra hogy őszintén beszéljen a poszttraumás stressz szindrómával vívott harcáról. Az Oscar-díjas énekesnő akkor a Born This Way Foundation weboldalán osztotta meg ezzel kapcsolatos gondolatait. „Egy ideje vívódom már azzal, hogy mikor, hogyan és hogy egyáltalán el kellene-e árulnom,  PTSD-t diagnosztizáltak nálam. Öt évig kerestem a válaszokat a krónikus fájdalomra és az agyamban érzett változásokra, és most végre elég jól vagyok ahhoz, hogy elmondjam nektek. Sok előítélet társul a mentális betegségekhez, de fontos, hogy tudjátok, mindig van remény és ott az esély a felépülésre” – írta akkor. Gaga később azt is elmondta, azért érezte fontosnak, hogy ne tartsa magában ezt, mert úgy hiszi, hogy a titkok csak betegebbé teszik.

(Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic)
(Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

MGK

Machine Gun Kelly már a róla készült 2022-es Machine Gun Kelly rózsaszín élete című dokumentumfilmben is fontos részt szentelt a saját démonjaival való küzdelmeinek ismertetésére. MGK akkor depresszióról, öngyilkossági szándékáról és gyógyszer-, illetve drogfüggőségéről is nyíltan beszélt. A sztár dalaiban egyébként gyakran meg is jelentek ezek a problémák, azonban az idén februárban megjelent Dont Let Me Go című dalában méginkább kitárulkozott. A szövegben erős önreflexió van és néhol egy kicsit az önvádaskodás is felsejlik. Például abban a részben, amikor Megan Fox vetélését hozza fel és elmondja, hogy nem volt menyasszonya mellett, mikor annak ezt a szörnyű tragédiát kellett átélnie.

Nyitókép: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic
Forrás: Billboard

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: