Első alkalom a pszichológusnál: 7 kérdés, ami valószínűleg fel fog merülni

Az őszinteség mindennek az alapja

Ha tervezed, hogy szakember segítségét kéred, de tartasz az első találkozástól, akkor most eloszlatjuk minden félelmed. A következő kérdésekkel felkészülhetsz az első alkalomra.

Ahogy egy korábbi cikkben írtam, terápiára járni nem kínos, sőt nagyon fontos szembenézni a problémáinkkal és fejleszteni az érzelmi intelligenciánkat, mégis sokan tartanak tőle. Az első alkalom előtt én is ideges voltam, mert nem tudtam, mire számíthatok. Teljesen idegen volt a helyzet, hiszen nem mindennap nyílok meg egy ismeretlen számára. Viszont a terapeuta nem ítélkezik, az ő feladata, hogy egészen más szemmel nézzen rád, mint egy közeli ismerősöd. Ha egy hullámhosszon vagytok, akkor nem fogod kényelmetlenül érezni magad, ráadásul a személyes kérdések egyre közelebb vihetnek a megoldásokhoz. Ezért összeszedtük azt a hét kérdést, amelyeket szinte minden szakember feltesz az első találkozáson.

1. Miért éppen most jött el az ideje annak, hogy terápiára járj?

Ebből a kérdésből indul ki minden. A szakembernek tudnia kell, hogy miért kérsz segítséget, milyen problémát szeretnél megoldani. A legtöbb ember egy adott gonddal szokott terapeutához fordulni, de ez nem jelenti azt, hogy az élete egyéb területein nincsenek nehézségei. Én a gyászfeldolgozás miatt döntöttem a kezelés mellett, de több lelki elakadás is a felszínre került. Kate Stoddard, házassági és családterapeuta szerint a közös munka elején minden szakember tudni szeretné, hogy milyen esemény vagy tapasztalat előzte meg, hogy segítséget kérjen az illető. Ha kiderül a probléma jellege az sokat segíthet a nehézség természetének megértésében. Ezért a lehető legőszintébben válaszolj erre a kérdésre. Hidd el, hatalmas kő fog leesni a szívedről, amikor hangosan kimondod a választ.

2. Hogyan birkóztál meg korábban azzal a problémával (problémákkal), amelyek végül a terápiához vezettek?

Miután a terapeuta felmérte a segítségkérésed okát, tudnia kell, hogyan próbáltad kezelni önállóan a gondjaidat. Vannak-e olyan személyek az életedben, akikkel beszélhetsz az érzéseidről. Ilyenkor az is felmerül, hogy van-e káros szenvedélyed, mennyire jellemző, hogy alkoholba fojtod a bánatod. Ezeket a kérdéseket nem szabad magadra venni, mivel a szakember nem feltételez rosszat, viszont ahhoz, hogy eredményes legyen a terápia, tudnia kell ezekről. Minden információmorzsa segíthet neki. Ha feltérképezi a képességeidet, erőforrásaidat, akkor azokra építhet a kezelés során, vagy segít legyőzni a problémádat súlyosbító tényezőket. Amíg egyedül birkóztam meg a gondjaimmal, addig a zenehallgatás és merengés segített a legtöbbet, ezért a terápián meditálni tanultam.

3. Jártál-e a korábban terápiára?

Ismerek olyat, aki több szakembernél megfordult mire megtalálta a számára legmegfelelőbbet. Különbözőek vagyunk, mindenkiből más és más személyiségű ember csalogatja ki az őszinteséget és vált ki bizalmat. Én egy életvidám, fiatal nőhöz jártam, akinek a pozitív kisugárzása is sokat segített. Nem tudtam és a mai napig nem tudom elképzelni, hogy egy férfi terapeutával beszéljem át az érzéseimet. Mindemellett az aktuális segítődnek tudnia kell, hogy voltál-e korábban terápián és ha igen, akkor hogyan érezted magad. Ez szintén segítheti őt, mert a válaszod útmutatóként szolgálhat a kezelés folyamán.

4. Milyen családban nőttél fel?

Hogy egy örök klasszikust idézzek: „Itt van a kutya elásva. Amit a terápián biztosan megtanultam, hogy a családi kapcsolatok, a szülői minták nagyban befolyásolják a viselkedésünket és a világszemléletünket. Orvos-Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus Örökölt sors című könyvében még többet olvashatsz erről a témáról, mivel részletesen bemutatja benne a transzgenerációs hatásokat. Egy terápia során elkerülhetetlen, hogy a szakember ne kérdezzen rá a családi kapcsolataid minőségére és az életedben betöltött szerepükre.

5. Megfordult-e a fejedben olyan, hogy kárt tegyél magadban?

Hidegzuhanyként ért a kérdés az első terápiás alkalmon: „Vannak öngyilkos gondolatai? Elfehéredtem és rögtön rávágtam, hogy nincsenek. Szokatlan volt a szituáció, hogy egy számomra még ismeretlen személy ilyet kérdez tőlem. Ennek ellenére a szakember ezzel a kérdéssel is felméri a helyzet súlyosságát, hogy megbizonyosodjon, a lehető legjobb irányba tereli a kezelést. Itt nincs értelme hazudni vagy szépíteni a helyzetet, mert minden kiderül és csak saját magadnak ártasz, ha nem vagy őszinte.

6. Kivel tudsz beszélni a problémáiról?

A terapeuta ennél a kérdésnél a kapcsolati rendszeredre kíváncsi, hogy kik állnak melletted egy nehéz időszakban. Ha nincs körülötted egy támogató szociális háló, a szakember segíthet a kiépítésében, mivel a magánynak súlyos mentális és fizikai egészségügyi következményei lehetnek. Nálam problémát okozott, hogy nehezen barátkoztam, de a terápiának köszönhetően ezen a területen is sikerült változtatnom. 

7. Milyen változást vársz a terápiától?

Ha a terápia mellett döntesz, akkor egy lépéssel közelebb kerültél a problémáid megoldásához. Csakhogy nem elég szembe nézni a gondokkal, hanem muszáj jövőbeli célokat is meghatározni. Amikor a szakember azt kérdezi, mit vársz ettől az egésztől, akkor nézz magadba. Persze mondhatod, hogy magabiztosabb szeretnél lenni, de minél konkrétabb elképzeléseid vannak, annál hatékonyabb lesz a terápiás munka. Én biztos voltam benne, hogy szeretném visszakapni a régi életkedvemet és változásokat szeretnék elérni a munkámban. Miután átbeszéltük a céljaimat, a terapeutám segítségével elkezdtem tenni értük.

Nyitókép: Morsa Images/DigitalVision/GettyImages
(huffpost.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: