Gordon Ramsay korábban már többször is kritizálta, gúnyt űzött a veganizmusból, de úgy tűnik, a skót sztárséf elfogadóbbá vált a növényi alapú életmóddal: Josie Clemes személyében először válogatott be vegán séfet a Hell's Kitchen című műsorába.
A világ egyik legismertebb televíziós főzőversenye, a Gordon Ramsay által vezetett Hell’s Kitchen idén huszadik alkalommal tér vissza a képernyőre. A műsorban 18 pályakezdő szakács verseng a 250 ezer dolláros nyereményért és azért, hogy megkaphassa a főszakács pozíciót a Las Vegas-i Gordon Ramsay Steak étteremben. Az idei évad már be is írta magát a történelembe: először mutathatja meg tudását egy vegán séf a Hell’s Kitchen konyhájában.
A 24 éves Josie Clemens célja, hogy a szerepléssel, illetve az ezzel járó hírnévvel a növényi konyhát népszerűsítse. „Ami engem a legjobban izgat, az az a tény, hogy ezt a műsort hatmillió ember fogja nézni. Hatmillió ember, aki általában olyan főzőversenyt néz, amiben hússal dolgoznak. (…) Szóval sok ember számára ez lehet az első alkalom, hogy hallanak a veganizmusról” – írta Instagram-oldalán Clemens. A michigani születésű séf elárulta, hogy akkor figyelt fel rá Ramsay, amikor a Twitteren azt kérdezte tőle, „Mikor leszel vegán, haver?”. Választ ugyan nem kapott, de a skót sztárséf bekövette a profilját.
Gordon Ramsay éttermeiben egyre több a vegán fogás
Clemens szereplése sok embert meglepett, hiszen Ramsay korábban előszeretettel űzött gúnyt a veganizmusból – egyszer például azt állította, hogy allergiás a vegánokra –, idén januárban pedig sok embert magára haragított, amikor egy vegán influenszer videójára reagált. A „Vegán Tanár” néven ismert Kadie Diekmeyer egy dalban kérte arra a séfet, hogy váltson növényi alapú táplálkozásra. Ramsay válasza egy videó volt, amelyben ellök maga elől egy tál salátát és egy hamburgerbe harap. Mindezek ellenére belátta, hogy a veganizmus mellett is vannak érvek, de elég bátor vállalkozás arra kérni a világ egyik leghíresebb séfjét, hogy mostantól csak zöldségen és gyümölcsön éljen.
Habár a saját étrendjében nem, az éttermeinek kínálatában egyre több növényi alapú fogás kap helyet. Először a londoni Gordon Ramsay Street Pizza étteremben rendelhettek vegán ételt a vendégek: 2018-ban a Charred Aubergine Pizzával – amelyen padlizsán, pirított fenyőmag, paradicsomszósz és fokhagyma pesto található – adott egy esélyt a veganizmusnak Ramsay. A fogás rengeteg pozitív visszajelzést kapott, ezért Ramsay tovább kísérletezett a vegán konyhával. 2019 januárjában egy „veganuár menüvel” készült, amelyben olyan különleges ételek kaptak helyet, mint a szarvasgombaolajjal gazdagított sütőtökleves, a vadgombás rizottó vagy a csokoládés avokádómousse. Ezt követően egyik legnépszerűbb receptjét, a Wellington bélszínt is veganizálta: a marhahús helyett céklát burkolt tésztakéregbe. „Az a helyzet, hogy a veganizmus egyre népszerűbb, és alkalmazkodnunk kell” – ismerte be tavaly Ramsay.
Forrás: VegNews
Nyitókép: Franco Origlia/Getty Images