„Zavart tyúknak éreztem magam” – így okozott hatalmas meglepetést a zumba!

Idővel rájöttem, hogy mivel volt a probléma...

Évekkel ezelőtt próbáltam ki először a zumbát, és elsőre egyáltalán nem jött be. Gyors volt és követhetetlen – igazi összevisszaság. Aztán rájöttem, hogy itt minden az edzőn múlik.

Sok éve táncoltam már, amikor az egyik nyári sporttáborunkba érkezett egy zumbaoktató. Ez még akkor volt, amikor betört ez a mozgásforma Magyarországra is. A hip-hop tánccsoportunk kétkedve fogadta az új stílust, nekem pedig végképp ellenszenves lett. Pedig nagy elánnal vágtam neki az órának, mégis csalódott lettem a végére.

Tudtad?
A legenda szerint a zumba úgy született meg, hogy egy oktató rossz CD-t vitt el az egyik aerobik órájára, így improvizálni kényszerült. Az 1990-es évek közepén keletkezett ez a mozgásforma, az elnevezésnek pedig nincs különös jelentősége, csak egy kitalált márkanév. Azóta több millióan több mint 180 országban űzik a zumbát.

Nem értettem, miért nem tetszett, hiszen táncolni és mozogni imádok, sőt, valahogy csiklandozott a boldogság, a felszabadultság érzése, de annyira kellett koncentrálnom a mozdulatokra, hogy nem tudtam elengedni magam. Pedig hát akkor már legalább 10 éve táncoltam, a koordinációmmal és a lépések megjegyzésével sem lehetett probléma.

A tánc felszabadít, és megedzi az egész testedet

Első nekifutásra falba ütköztem

Olyan volt akkor az az óra, mintha az oktató fogott volna egy nagy fazekat, beleöntötte volna a salsa alaplépéseket, hozzáadott volna egy nagy adag afrikai ritmust, sózta, borsozta, majd egyneművé keverte, feltette főni, végül odaégette. Méghozzá szénné!

Tehát egy érthetetlen, követhetetlen valami lett számomra a zumba. Aztán az egyetemen ismét beleszaladtam. A beiratkozási héten mindig ingyenesen kipróbálhatóak az iskola sportosztálya által kínált edzések. Így történt, hogy a zsírégető aerobik után zumbán kötöttem ki. Mert a barátnőim szerint az jó móka.

Én ecseteltem nekik, hogy mennyire nem az, és csak zavart tyúkoknak fogjuk magunkat érezni, de ők győztek, én meg már ott álltam a második sorban, készen az afrikai salsás, elsózott vacsorára.

Másodjára teljesen más élmény volt

Annyira felszabadító, pörgős táncóra volt ez a zumba, hogy megjött tőle a kedvem, és elkezdtem rendszeresen járni. Pedig rengeteg különböző stílus keveredett: Elvisre roptuk a rock ‘n’ rollt, twerkeltünk, chachacháztunk, és így is követhető volt, ki tudtam kapcsolni, és rendkívül élveztem! Ráztam a csípőm, követtem az oktató mozdulatait. Kellemesen elfáradtam, és alig vártam a következő órát.

Egyénileg nem olyan szórakoztató a zumba

Egyszer viszont helyettesítették az oktatót, és az maga volt a borzalom! Na, jó, ez lehet, hogy kicsit túlzás, de ismét egy követhetetlen, rendszertelen futkározás és fenékrázás vad keverékének éreztem. Alig vártam a végét! Ekkor pedig rájöttem,

ez az az edzés, ahol nagyon is számít, milyen az oktató!

Persze, máshol is sok múlik azon, hogy milyen az edző, de úgy gondolom, ez a zumba esetében különösen hangsúlyos. Szeretem a jól felépített, követhető edzést, amely során le tudom utánozni az oktatót. Ez abban is segít, hogy belemerüljek a mozgásba, egészen annyira, hogy nem kell számolgatnom a felüléseket, hanem visz a lendület.

Így van ez minden edzésemen

A legjobb az, amikor elmerengek guggolás közben, és fel sem tűnik, hogy már huszonötödjére ereszkedek le. Sokszor plank közben is csak repülnek a másodpercek, amíg azon elmélkedek, hogy megvegyem-e azt a bakancsot, amit kinéztem, vagy várjak, amíg leárazzák.

A nőies mozdulatok formálják a derekad, növelik az önbizalmad

Viszont, ha a zumbaedző egy órán keresztül olyan koreográfiákat mutat nekem, hogy már azt sem tudom, milyen nadrágot vettem fel, akkor az nem oké. Nem tudok kikapcsolni, nem tudom elengedni magam, nem érint meg a táncból fakadó öröm.

Így azt tanácsolom, tesztelj több oktatót, mielőtt nemet mondasz a zumbára!

Hiszen rengeteg előnye van:

Szoknya vagy nadrág?
A zumba az az edzés, amelyen szoknyát is viselhetsz. Egy teniszszoknya ideális választás lehet. Túl hosszú darabban ne vágj neki, nem tudsz majd igazán komfortosan mozogni benne.

Zsírt égetsz vele és az alakodat is formálod! Akkor is ajánlom, ha nem vagy biztos a koordinációdban, sőt, ha nincsenek bevált táncmozdulataid. Remek szórakozás, nagyon jó kikapcsolódás. Ha találsz egy szuper oktatót, akkor tényleg maradandó élmény lesz, és instant megszereted! Próbálkozz több helyszínen, vidd magaddal a barátnőidet is. Olyan, mint egy szombat esti buli: táncolsz, jól érzed magad, kikapcsolódsz, és szinte elrepül az az egy óra.

Hol tudod kipróbálni?
Ma már szinte minden fitneszterem bevette a kínálatába a zumbaórákat, így országszerte több helyszínen is kipróbálhatod. Egy óra ára nem kerül többe egy átlagos aerobik óránál.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: