Eltávolodnak tőled a barátaid? Lehet, hogy nem vagy jó hallgatóság

Amikor beszélgetsz valakivel, akkor hallgatod, vagy figyelsz is rá? Mert a kettő nem ugyanazt jelenti. Ezek a jelei, ha nem tudsz megfelelően összpontosítani a környezetedben lévőkre.

Ha valakit megkérdeznek, hogy figyel-e a barátaira, meghallgatja-e őket, ha gondjuk, bajuk van, akkor a legtöbbször igen a válasz. Pedig a valóság ezzel szemben nagyon sokszor az, hogy nem… Mert csak szimplán meghallgatni valakit, úgy, hogy közben teljesen máshol vannak a gondolataink, az nem figyelem, hanem csak meghallgatás, fizikai értelemben.

Ne csak figyelj, jól figyelj!

felnőtt barátság
Egy tartalmas beszélgetés a legjobb barátoddal mindig jobb kedvre deríthet. Fotó: Catherine Delahaye/ Getty Images

Akkor vagy jó hallgató, amikor teljes mértékben tudsz koncentrálni arra, aki beszél hozzád. Ha csak ülsz vele szemben, az csak azt igazolja, hogy jelen vagy. De ha nem vágsz a szavába, nem tereled más irányba a beszélgetést, arra összpontosítasz, amit a másik mond, akkor tudsz jól figyelni. „Nagyon sokszor előfordul, hogy miközben valaki beszél hozzád, a gondolataid már a válaszon pörögnek. Ha a fejedben elemezed a szavakat, miközben még mindig beszélnek hozzád, vagy ami még rosszabb, megpróbálod félbeszakítani a másikat, hogy beszúrhasd a saját megjegyzéseidet, az annak az egyértelmű jele, hogy nem figyelsz jól” – mondja Steph Tuazon, klinikai terapeuta.

Ha ugyanis a másik mondandója közben már a saját válaszodat kezded fogalmazni, ha az a fontos, hogy a saját véleményedet érvényre juttasd, miközben a másik még be sem fejezte a mondanivalóját, akkor nem is fogod tudni megérteni őt. És itt nem azon van a hangsúly, hogy egyet értesz-e a másikkal, vagy teljesen más véleményen vagy az adott témát illetően. Hanem azon, hogy képes vagy-e valakire figyelni úgy, hogy csak rá figyelsz, és megérted, hogy mi a problémája. A szakember szerint erre létezik egy nagyon jó technika: ha meg tudod ismételni a hallottakat, akkor jól figyeltél, ha nem, vagy csak foszlányok vannak meg, akkor teljesen máshol vagy fejben.

Amikor nem vagyunk jelen egy beszélgetésben, úgy tűnhet, mintha az egész beszélgetést kihagynánk” – teszi hozzá Tuazon. Ha nem igazán tudod végigjátszani a másik felet a beszélgetésben, az egyértelmű jele annak, hogy nem értetted meg, vagy bele sem gondoltál abba, amit neked mondtak.

Hogyan legyél jobb hallgató?

Ne érezd magad kellemetlenül, ha előfordul, hogy nem tudsz figyelni másra. Ez teljesen normális, hiszen neked is lehet éppen rossz napod, vagy lehet egy olyan határidős feladatod, vagy magánéleti problémád, ami miatt nem tudsz másra összpontosítani. Ilyenkor célszerűbb jelezni a másiknak, hogy mi a helyzet, mert ha ő arra kér, hogy hallgasd meg, akkor valószínű, hogy nem csak kibeszélni akarja magából a problémát, hanem a tanácsodra, támogatásodra is szüksége lehet.

Ha azonban semmi hátráltató körülmény nem áll fenn, akkor teljes mértékben próbálj a másikra összpontosítani. „Ilyenkor tulajdonképpen felelősséget is vállalsz, azért amit mondasz, emiatt sem mindegy, hogy milyen mértékben vagy jelen” – mondja a szakember. A hallgatás aktív folyamat, ami odafigyelést és befogadást igényel. Nézz a másik szemébe, fordulj felé, ezek mind segítenek abban, hogy semmi ne tudja elterelni a figyelmedet.

Forrás: mindbodygreen.com

Nyitókép: 10’000 Hours/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: