Élvezd ki a chips világnapját! Itt egy szuper recept vacsorára!

Ropogtatni mindannyian szeretünk, és a mai napon minden okunk meg is van rá! Végre egy igazán fogunkra való ünnep: a chips világnapja!

A sült burgonyaszirom, közismertebb nevén a chips a világ legnépszerűbb ropogtatnivalójává vált az évek során. A sóstól az ecetesig most már számos variációban megtalálhatod a boltok polcain. De vajon mióta készít az emberiség chipset és egyáltalán honnan ered ez az abbahagyhatatlan rágcsa? A Chips Nemzetközi Világnapján erről is lerántjuk a leplet, és egy szuper receptet is ajánlunk, hiszen ma büntetlenül élvezhetjük ezt az olajban sült finomságot.

Chips-story

Az emberek, amióta világ a világ szeretik az ízlelőbimbóikat és az érzékeiket kényeztetni. A molekuláris gasztronómia – bár csak nemrégiben kapta ezt a fancy nevet – már 1853-ban is létezett. Igaz, hogy akkor a Saratogai Moon Lake séfjének, George Crumnak még fogalma sem volt róla, hogy ilyen modern dolgokat művel. Azzal azonban, hogy a vendégek által keménynek ítélt sültkrumplit ahelyett, hogy újat készített volna, a lehető legvékonyabbra vágta és ropogósra sütve visszaküldte nekik, maradandót alkotott – a chipset. A vendégek imádták és egymásnak ajánlgatták az újfajta sült burgonyaszirmot, mára pedig világhírnevet szerzett.

Ha te is imádod, de nincs kedved kiszaladni a boltba így készítsd el otthon:

  • 7db nyers közepes méretű burgonya héjában
  • jeges víz az áztatáshoz
  • 5 tk só
  • 2 tk fokhagymasó
  • 1/2tk zellersó
  • 1/2tk bors
  • Olaj a sütéshez

Szeletelővel vágd fel a burgonyákat, majd 15 percre helyezd őket a jeges vízbe, hogy a keményítőt kiáztasd. Szárítsd meg papírtörölközővel, majd kicsit sózd meg a felszeletelt burgonyákat. Serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd 3-4 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett süsd ropogósra. Helyezd a chipset újra papírtörlőre, és ha leitattad a felesleges olajat, fűszerezd az egészet ízlés szerint.

Búcsút inthetsz a bikini-alaknak?

Akkor sem kell lemondanod a chipsről, ha már a nyárra készülsz. Mindössze a hozzávalókat kell körültekintőbben megválogatnod, és a klasszikus olajban sütés helyett az air fryert (forrólevegős sütő) választanod. A menő és egészségtudatos chipsek ugyanis manapság már céklából, sárgarépából, zellerből vagy cukkiniből is készülhetnek. A fűszerezésnek pedig csak a képzeleted – és talán a humorérzéked – szabhat határt.

Nyitókép: Fotó: rudisill /GettyImages
Forrás: daysoftheyear

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: