Félsz, hogy kiégsz? 3 dolog, amit tudnod kell az elvonulásról

Vágj bele egy önismereti utazásba!

Gyakran kapod magad azon, hogy a futószalagnak tűnő, monoton hétköznapok miatt már nem is tudod, ki vagy? Sokszor úgy érzed, hogy egy hajszál választ el a kiégéstől? Próbáltad már az elvonulást?

A legtöbb ember életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érzi, igazán lemerültek az akkumulátorai. Hogy kiégett, vagy legalábbis afelé halad. Nemcsak a munkahely állandó taposómalmában fáradhatunk el. Sokan talán maguknak sem merik bevallani, de a család és a párkapcsolat éppúgy felőrölheti energiáinkat, mint a karrierünk. Ahogy a munkahelyünkön, úgy sokszor életünk ezen területein is mások igényeit elégítjük ki, miközben sajátjainkat háttérbe szorítjuk. Természetes, hogy ilyenkor időről-időre hullámvölgybe kerülünk, nem vagyunk elégedettek az életünkkel. Érezzük, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok. Sokaknak van az ilyen esetekre valamilyen bevált módszere személyiségtől és szituációtól függően. Van, aki szakemberhez fordul, és van, aki megpróbálja más szemmel látni a világot.

Mikor úgy érzem, hogy már közeli fenyegetés a kiégés, legyen az munkahelyi vagy más jellegű, akkor elvonulok. Van, amikor évente, néha gyakrabban. Az elvonulásnak sok fajtája van. Lehet spirituális, mikor egyedül, vagy több, számodra ismeretlen emberrel töltesz el egy napot vagy napokat, miközben egy lelki vagy vallási vezető segít az elmélyedésben. Lehet zarándoklat, mikor egy nagyobb útnak vágsz neki. Sokak számára ezek valamilyen oknál fogva nem vonzóak. Számomra az elvonulás a következők miatt fontos, és ezekből kiderül, hogy milyen módon szoktam kiszakítani magam rövid időre a világból, pontosabban fogalmazva a világomból.

Néha ki kell szabadulnod a hétköznapok monotonitásából, hogy újra rátalálj magadra

1. Kik vagyunk?

Az emberi lét egyik nagy kérdése, hogy kik vagyunk: azok, akiknek gondoljuk magunkat, vagy azok, akiknek mások látnak minket. Ezzel a kérdéssel több ezer éve foglalkozik a filozófia és a művészet, de általános érvényű választ nem lehet rá adni. Épp ezért érdemes merengeni ezen, akár egy elvonulás alkalmával. Felelhetjük azt e kérdésre, hogy azok vagyunk, akiknek gondoljuk magunkat, a mindennapjainkban mégis óriási hatással van ránk megszokott környezetünk rólunk alkotott véleménye és értékítélete. Azt, hogy milyen társnak, szülőnek, barátnak, kollégának, alkalmazottnak tartjuk magunkat, gyakran leginkább az határozza meg, hogy a velünk ilyen kapcsolatban álló emberek milyennek gondolnak minket. És ha kizárólag ezeken a szűrőkön keresztül látod magad, akkor sokszor elveszhet a lényeg: a lényed. Emiatt is érdemes egyedül nekivágnod ezzel az ontológiai kérdéssel az elvonulásnak.

Van, amikor a világ vége sincs túl távol

2. Egyedül, de nem magányosan

Sokak számára az elvonulás minden esetben azt jelenti, hogy keresnek egy csendes helyet távol mindentől és mindenkitől. Természetesen ez is egy érvényes, létező megoldás, és én magam is tettem már így nemegyszer. Sokszor viszont úgy érzem, hogy bár egyedül kell lennem, de ez mégsem azt jelenti ebben az esetben, hogy ki kell vonulnom a társadalomból egy csendes, nyugodt helyre. Gyakran éppen ennek az ellenkezője segíthet minket abban, hogy másképp lássuk magunkat. A mai világban sokszor még az is kínosnak számít, ha egyedül mész moziba, de ez ne legyen hatással rád, és ne tántorítson el attól, hogy egymagad utazz el pár napra egy idegen helyre, idegen emberek közé. Lehet ez egy hazai város, ahol még nem jártál, vagy egy külföldi célpont. Egy ilyen út során sok dologra rákényszerülhetsz, ezáltal pedig lehetőséged lesz kilépni a komfortzónádból, és magadat is meglepheted. Új embereket ismerhetsz meg, akik nem a megszokott szemmel tekintenek rád, ettől pedig módosulhat a magadról alkotott véleményed, az öndefiníciód.

Egy külföldi városban új ingerek érnek, új embereket ismersz meg

3. Ez nem menekülés

Biztosan akadnak olyanok, akik azt gondolják, hogy az ilyen elvonulások pusztán értelmetlen menekülési kísérletek, de ezzel nem értek egyet. Itt nincs szó arról, hogy elfutnál a problémáid elől, hiszen tervben sincs az, hogy ne térnél vissza hozzájuk. Pusztán egy lélegzetvételnyi szünetet jelent, amikor kicsit hátrébb tudsz lépni, és távolabbról tekinthetsz magadra és a problémáidra. Hogy minden esetben okosabban térsz majd vissza, tele megoldásokkal és tervekkel? Nem, ezt nem állítom. Arra viszont nagy az esély, hogy új dolgokat tanulj magadról. Teheted ezt egy nyugodt helyen egyedül, vagy egy addig ismeretlen célponton, új emberekkel körbevéve. Egy viszont biztos:

A legrosszabb, ami történhet veled, hogy kicsit kipihened magad.

A szervezett elvonulásokon több programon is részt vehetsz kedved szerint

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: