„Emlékezz: van valamid, amije senki másnak soha nem lesz. Megvagy magadnak. Egész életedre.” – Edith Eva Eger maga az ajándék

Elolvastuk a ma Kaliforniában élő, magyar származású pszichológus legújabb kötetét, Az ajándékot.

Dr. Edith Eva Egerről először akkor hallottam, amikor két évvel ezelőtt szerepelt S.Takács András és Cseke Eszter dokumentumfilm-sorozatában, az On the Spotban, Az ellenség gyermekei című évadban. Az ismert, magyar származású pszichológus Kassán született és élt családjával egészen addig, amíg 1944 tavaszán, tizenhat éves korában a szüleivel és a két nővérével együtt felszállították egy marhavagonra és Auschwitzba deportálták. Szüleit a haláltábor orvosa, Dr. Josef Mengele gázkamrába küldte, Edithet pedig arra kényszerítették, hogy táncoljon neki. Az egykor balerinának készülő lány egy évvel később, 1945 májusában a nővérével együtt Gunskirchenben felszabadult, életüket Amerikában folytatták. Edith családot alapított, született három csodálatos gyermeke, negyvenévesen ledoktorált, pszichológus lett és még 92 évesen is azzal foglalkozik, hogy segítsen másoknak feldolgozni az életük során elszenvedett traumákat.

A döntés című kötete Magyarországon tavaly jelent meg, amelyben nemcsak a haláltáborban átélt dolgokat írja le, hanem azt is, hogyan folytatta az életét, miután kiszabadult a „börtönből”. A könyvnek óriási sikere lett itthon és világszerte, nem véletlenül: igazi kincs, hiszen bármikor, amikor újraolvassuk erőt nyerhetünk belőle, az író reményt és lehetőséget ad az olvasóinak, hogy megszabaduljanak az életükben átélt fájdalomtól és szenvedéstől. A szerző 2019 júniusában az ismert amerikai televíziós műsorvezetővel, Oprah Winfrey-vel is beszélgetett a kötet kapcsán, amely után Oprah azt is elárulta, hogy Edith Eva Eger története örökre megváltoztatta az életét.

Ezért hát nem csoda, hogy hatalmas várakozás övezte a legújabb kötetének, Az ajándéknak a megjelenését is, ami november végétől kapható a hazai könyvesboltokban.

Edith Eva Eger: Az ajándék
Dr. Edith Eva Eger: Az ajándék – 12 életmentő lecke, Libri Könyvkiadó Kft. 3499 Ft

Míg A döntésben az utazása történetét mesélte el a bebörtönzéstől a valódi szabadságig, addig Az ajándékban Edith Eva Eger egy gyakorlati útmutatót nyújt át az olvasónak, egy kézikönyvet, amelyben a saját és pácienseinek életéből vett példák segítségével ösztönöz változásra.

„Ha szabad vagy, akkor felelősséget vállalsz azért, hogy az legyél, aki valójában vagy.” (…) Újra kapcsolatba lépsz azokkal a részeiddel, amikről le kellett mondanod, és visszaigényled a teljes személyt, aki akkor nem lehettél. Megtöröd a szokást, hogy hanyagold magad. Emlékezz: van valamid, amije senki másnak soha nem lesz. Megvagy magadnak. Egész életedre.” – Edith Eva Eger

Tizenkét életmentő leckén vezet végig, amely mindegyikében a tudat egy-egy börtönét tárja fel. A leckéket egy három részből álló megoldókulccsal fejezi be, amit azonnal alkalmazhatunk a jelenlegi helyzetünk javítása érdekében. Érdemes a könyv olvasása során magunkhoz venni egy jegyzetfüzetet, vagy jelölőt, hogy a legfontosabb, megerősítő gondolatokat azonnal meg tudjuk jegyezni. És az, hogy Edith Eva Eger szavai még a nagy földrajzi távolság ellenére is képesek bárhová eljutni, akár egy könyv formájában is, Az ajándék záró gondolatának elolvasása után tapasztalhatjuk meg igazán:

Régen mindig azt kérdeztem: Miért én? De most azt kérdem: Miért ne én? Talán azért vagyok túlélő, hogy eldönthessem, mihez kezdek azzal, ami történt, és hogyan legyek itt és most. Hogy másoknak is megmutassam, hogyan lehet az életet választani, hogy ne legyen hiábavaló a szüleim és annyi más ártatlan halála. Hogy a leckéket, amiket a pokolban tanultam, mind ajándékká változtassam, amit neked kínálok: lehetőséggé, hogy eldöntsd, milyen életet akarsz élni, felfedezd a kiaknázatlan lehetőséget, ami az árnyékban hever, hogy feltárd és magadnak igényeld azt, aki igazán vagy. Drágám, bárcsak te is azt választanád, hogy otthagyod a börtönt, és elvégzed a munkát, hogy szabad legyél. Hogy megtaláld a szenvedésedben a magad életre szóló tanításait. Hogy megválaszd, milyen örökséget kapjon a világ. Hogy a fájdalmat örökíted tovább – vagy továbbadod az ajándékot. – Dr. Edith Eva Eger

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: