Emma Stone sosem volt Emma Stone – tíz sztár, aki megváltoztatta a nevét

A kétszeres Oscar-díjas Emma Stone-t már hosszú évek óta Hollywood legünnepeltebb filmcsillagai között tartjuk számon, azonban nemrég egy interjúból kiderült, hogy mindeddig nem is a valódi nevén ismertük.

A sztárok között persze nem ritka, hogy a siker érdekében megváltoztatják nevüket, hiszen a hosszú, bonyolult írásmódú vagy éppen nem jól csengő kereszt- és vezetéknevek akár karrierjüknek is keresztbe tehetnek. Emma Stone esetében azonban teljesen más oka volt a módosításnak. A színésznő a Hollywood Reporternek mondta el, hogy amikor jelentkezett a színészeket tömörítő szakszervezetbe, a SAG már rendelkezett egy Emily Stone nevű taggal, így a félreértések elkerülése érdekében ő a hasonlóan egyszerű Emmát kezdte el használni. Stone azóta már megbánta a döntését és egyre gyakrabban kéri a sajtót és kollégáit, hogy Emilyként hivatkozzanak rá. Kérése pedig, úgy tűnik, nem is talál süket fülekre, hiszen új filmje kapcsán Cannes-ban az egyik újságíró már Emilynek címezve tette fel kérdését. Persze a hírességek között még bőven akadnak olyanok, akik karrierjük kezdete előtt vagy annak beindítása érdekében hasonlóan döntöttek, mint Emily Stone, erre össze is gyűjtöttünk tíz példát.

1. Audrey Hepburn

Audrey Hepburn valódi nevét máig jótékony homály fedi. A források ugyanis nem értenek egyet a Belgiumban született bájos színésznő pontos születési nevével kapcsolatban, de a The New York Times szerint Edda van Heemstra Hepburn-Ruston lehetett az, ahogy anyakönyvezték. Ugyanakkor mások a Audrey Kathleen Rustonként hivatkoznak rá. Az Edda egyébként az Audrey holland formája, így nagy változtatás azért itt nem volt, és mivel a sztár gyakran az Edda van Heemstrat használta álnévként, valószínű, hogy tényleg így hívhatták hollywoodi karrierje előtt.

(Fotó: Getty Images)

2. Vin Diesel

Úgy tűnik, a Mark Sinclair név nem hangzott elég keményen a színész számára, amikor nagy áttörése előtt még a New York-i éjszakában dolgozott mint kidobó. A későbbi akciósztár így lerövidítette anyja leánykori nevét, mely Vincent volt és meg is kapta új keresztnevét. Ami a „Diesel” szócskát illeti, a Late Night with Conan O’Brien című műsorban egyszer elárulta, hogy ez eredetileg a barátaitól kapott beceneve volt, akik azt mondták, hogy a színész mindig tele van energiával, így máshogy nem is szólíthatják.

(Fotó: Vin Diesel Facebook)

3. Calvin Harris

Azt, hogy fény derült a skót dj valódi nevére, nem másnak köszönhetjük, mint Taylor Swiftnek, aki a 2016-os iHeartRadio Awards-on nyert díja átvételekor mint „Adam” hivatkozott akkori élete szerelmére. Persze a lemezlovast rögtön meg is rohamozták az ezzel kapcsolatos kérdésekkel, és ő maga beszélt arról, hogy miért is érezte szükségesnek megváltoztatni a nevét – pedig már jóval korábban, 2009-ben is hírt adott erről. Harris Adam Richard Wilesként látta meg a napvilágot és első kislemezének megjelenésekor dobta azt, hiszen a soul stílusú szerzemény debütálásakor úgy gondolta, hogy így majd nem fogják elhinni, valójában nem is egy színesbőrű művész készítette azt.

(Fotó: Calvin Harris Facebook)

4. Elton John

1947. március 25-én, Reginald Kenneth Dwightként született a mára igazi ikonná vált Elton John. Családja tehát egészen 1972-ig Reggie-nek vagy Regnek szólította, viszont ez huszonötödik születésnapját követően megváltozott. Akkor ugyanis hivatalosan is „átkeresztelkedett”, új nevét blues zenekarának két tagja, Elton Dean és Long John Baldry inspirálták. Miután a két férfi jóváhagyta zenésztársuk kérését, Reginald Kenneth Dwight, Elton Hercules Johnként vált tehát szupersztárrá.

Elton John
(Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images)

5. Katy Perry

A popsztár Katheryn Elizabeth Hudson néven született, de már első szárnypróbálgatásai során lecserélte azt, nehogy összekeverjék őt Goldie Hawn szintén híres lányával, Kate Hudsonnal. Ugyan 2001-es debütáló albumát még Katy Hudsonként jegyzi, azonban mi már Katy Perry-ként ismertük meg, mely édesanyja, Mary Perry vezetéknevét rejti magában.

(Fotó: Eric McCandless via Getty Images)

6. Miley Cyrus

Miley Cyrus 2008-ban hivatalosan is nevet változtatott. A Grammy-díjas énekesnő Destiny Hope-ról gyermekkori beceneve, a Smiley után „keresztelkedett át” a szinte ugyanúgy csengő Miley-ra, melyet így már a Hannah Montana című sorozat befutáskor is használt.

(Fotó: Kevin Winter/Getty Images for The Recording Academy)

7. Tom Cruise

Thomas Cruise Mapother IV ügynöke úgy döntött, hogy ezzel a kétségkívül jól csengő, de igazán hosszú névvel nem igazán lehetett a ’90-es években befutni Hollywoodban, így ügyfelét megkérte, hogy válasszon magának egy művésznevet. Nos, nem gondolkodott sokat: a Thomas Cruise-t megtartva és kicsit lerövidítve Tom Cruise-ként kezdett el sikert sikerre halmozni.

(Fotó: Michael Kovac/Getty Images for Advanced Imaging Society)

8. Jennifer Aniston

Jennifer Anistonnak, sok kollégájával ellentétben, viszont már nem kellett bajlódnia a névváltoztatással, hiszen azt szintén híres édesapja már elintézte helyette. John Anthony Anistont ugyanis Görögországban mint Yannis Anastassakis anyakönyvezték, és már ő is jól tudta, hogy ez a név a showbizniszben nem igazán állja majd meg a helyét. Így karrierje kezdetén lecserélte azt, mellyel így nemcsak a saját, hanem Golden Globe- és Emmy-díjas lánya dolgát is megkönnyítette a filmiparban.

Jennifer Aniston
(Fotó: Steve Granitz/Getty Images)

9. Marilyn Monroe

Nehéz elképzelni az ikonikus színésznőt más néven, de Monroe holylywoodi sikerei előtt már több nevet is használt. Norma Jeane Bakerként keresztelték meg, de a születési anyakönyvi kivonatán Norma Jeane Mortenson szerepelt, majd miután huszonkét évesen hozzáment James Doughertyhoz, ismét megváltozott a neve, hiszen felvette a férfi vezetéknevét. Hivatalosan csak 1956-ban lett Marilyn Monroe, bár már színészi karrierje 1946-os indulása óta így ismerte őt a világ. A Marilyn keresztnevet egyébként a 20th Century Fox egyik vezetője, Ben Lyon adta neki, mert emlékeztette őt Marilyn Miller színésznőre, a Monroe-t pedig édesanyja leánykori neve után választotta.

(Fotó: Getty/Baron / Stringer)

10. Demi Moore

„Less is Moore” – gondolta Demetria Gene Guynes, amikor hosszú keresztnevét lerövidítette, és csak Demiként kezdett hivatkozni magára. A Guynes vezetéknevet sem tartotta meg sokáig, hiszen miután hozzáment első férjéhez, Freddy Moore zenészhez, Demi Moore lett belőle, mely hangzatos művésznévként is megállta a helyét – így további változtatásokat újabb házasságai alkalmával sem eszközölt.

Demi Moore
(Fotó: Theo Wargo/Staff/Getty Images)

Nyitókép: Emma McIntyre/WireImage

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: