6 vicces és érdekes tény, amit nem tudtál az emojikról

Július 17-én ünnepeljük az Emoji Világnapot.

Mindennap használjuk a hangulatjeleket (ráadásul nem is egyszer), mégis alig tudunk róluk valamit. Például, gondoltad volna, hogy már 1999-ben megszületettek az első kis ábrácskák?

Biztosan észrevetted már, hogy az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt a világnapok száma – egyik másik mondjuk igencsak abszurd. Például tudtad, hogy április 15-én a radír napja van? Nos, ezek után talán már nem fog meglepni, ha azt mondjuk, július 17-én ünnepeljük a hangulatjeleket, ez ugyanis az Emoji Világnap időpontja. Hogy miért pont ekkor tartjuk? A válasz egyszerű: a naptár emojin ez a dátum szerepel. És ha már úgyis folyamatosan használod őket az üzeneteidben az érzelmeid vagy a reakcióid kifejezésére, akkor ideje, hogy többet is megtudj róluk!

1. Az első (és rendkívül pixeles) emojikat egy japán művész, Shigetaka Kurita alkotta meg mobiltelefonokra és személyhívókra még 1999-ben. Egy olyan megoldást keresett, amivel az információkat egyszerűen, tömören oszthatja meg. 176 hangulatjelet köszönhetünk neki, melyek a Modern Művészetek Múzeumának állandó gyűjteményének részei New Yorkban.

2. A hangulatjeleknek nagy utat kellett megtenniük 1999-től, hogy eljussanak például az iPhone-okra. Az Apple ugyanis 2011-ben adta hozzá a hivatalos emoji billentyűzetet az iOS-hez, az Android pedig két évvel később, 2013-ban követte a példájukat.

3. 2015-ben az emojik körében is megjelent a diverzitás: azonos nemű párokat ábrázoló hangulatjelek és többféle bőrszínű arcocskák képében.

Fotó: Denis Cherkashin/Unsplash

4. Kutatások bizonyítják, hogy ezeknek a „modern hieroglifáknak” fontos szerepe van a digitális kommunikációban, mert ha meglátjuk őket, ugyanolyan aktivitást váltanak ki az agyunkban, mintha egy emberi arckifejezést látnánk. Ráadásul ezeket a jelzéseket még akkor is megértjük, ha nem beszélünk azonos nyelvet azzal, aki küldte nekünk.

5. Egyes felmérések szerint az internetezők 95 százaléka használt már emojit és naponta több mint 10 milliárd hangulatjelet küldünk el világszerte (legfőképpen a közösségi médiában).

6. Ha emojival egészíted ki a bejegyzéseidet Facebookon, akár 50 százalékkal több lájkot és 30 százalékkal több kommentet és megosztást érhetsz el. Ha pedig az email-üzeneteid tárgyában szerepel emoji, nagyobb eséllyel nyitják meg a leveleidet.

Forrás: Georgian College/Fisher
Nyitókép: Domingo Alvarez/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: