„Én ott soha nem találok semmit!“ Avagy hogyan turizz jól?

Mi, eltéríthetetlen rajongói a használtruha üzleteknek, sokszor halljuk, milyen jó nekünk, hogy „tudunk“ turizni. Pedig hidd el nekünk, nem egy nagy mutatvány – ha ráérzel az ízére, te is rengeteg kincset találsz majd.

Ma, amikor a fenntarthatóság az öltözködés terén is fontosabb lett mint valaha, reneszánszukat élik a turkálók. Hol van már az az idő, amikor cikinek számított mások levetett ruháját hordani?! Szerencsére sehol, ugyanis egyre többen jönnek rá a dolog nyitjára: ami neked szemét, másnak lehet igazi kincs is. Mégis rengetegen vallják, a barátaim között is, hogy ők képtelenek ilyen helyen vásárolni: mert nem látják, nem érzik, hogyan akadhatnának jó darabra, vagyis „sosem találnak semmit“. Pedig a dolog nem egy agysebészet, csupán van néhány alapelv, amit jó, ha szem előtt tartasz, mielőtt a nyakadba veszed a Hádát. 

Az önismeret a kulcs

Mint az élet oly sok területén, vásárláskor is óriási előnyt jelent, ha ismered magad. Nem csupán az ízlésedet, de a testalkatodat, az arányaidat, s nem utolsó sorban a komplexusaidat is. Nem fogunk hazudni, mindannyiunknak vannak olyan testrészei, amivel nem vagyunk megelégedve, ugyanakkor olyanok is, amiket viszont örömmel hangsúlyozunk. Ezek az információk pedig mind-mind segítségedre lesznek, amikor válogatsz, így ténylegesen azokat a darabokat fogod bevinni a próbafülkébe, amelyeknek esélyük van arra, hogy hű társaid legyenek. Én például sosem veszek mell alatt vágott felsőt és ruhát, mert tudom, hogy úgy nézek ki bennük mint egy tehenészlány. (Minden tiszteletemmel a tehenészlányok felé!) 

Ne a nagy láncokat válaszd!

Persze, köztük is akadnak szuper üzletek és legnagyobb előnyük, hogy sok helyen eléred őket. De! Sokszor túlárazottak, ráadásul a nagy mennyiség miatt előfordul, hogy nem megfelelően tárolják a ruhákat, így azok már az üzletben megsérülhetnek. Persze, megéri benézni, amikor akciók vannak, de ezt leszámítva inkább kisebb üzletet válassz, ahol ugyan nehezebb kifogni a rád való holmikat, de jobban odafigyelnek a ruhákra – és rád is. Ezeken a helyeken sokszor bukkanhatsz igazi kincsekre (van, ahol azt sem tudják, mit árulnak, így márkás cuccokhoz is olcsón juthatsz hozzá). 

Ne vedd meg, csak azért, mert végre találtál magadra valamit!

Turizni nem könnyű. Nem biztos, hogy aznap, amikor besétálsz, találsz majd a kínálatban olyat, ami passzol hozzád, hiszen nincs minden darabból több méret, szín vagy fazon. Viszont ha tudatos akarsz lenni, és nem akarod egy hét múlva továbbadni, amit beszereztél, akkor gondold végig, hogy tényleg tetszik-e vagy csak ki akarod pipálni a listádat, hogy vettél valamit? Attól, mert méretben jó rád, nem biztos, hogy a „tiéd. Gondold végig, passzol-e az életritmusodhoz, stílusodhoz, s nem utolsósorban a jelenlegi gardróbodhoz. 

Le az elvárásokkal!

Ha pontosan tudod, hogy nadrágot akarsz venni, és arról is határozott elképzelésed van, hogy milyenre vágysz, akkor ne turizni menj, hanem egy butikba. Közel sem biztos ugyanis, hogy éppen lesz a méretedben, a kedvenc fazonodban nadrág egy használtruha üzletben. Csak úgy érdemes elindulni turizni, ha nyitottan érkezel, jöjjön, aminek jönnie kell. 

Ha meglátod és megszereted, ne hagyd ott!

Elég nagy az esély rá, hogy mire visszamennél, nem lesz ott, amit kiszemeltél. Nem érdemes sokat agyalni rajta, hiszen ahogyan említettük, nincs több méret és szín egy adott termékből; lehet, hogy aki 5 perccel utánad lép be az ajtón, megveszi majd, amin te még gondolkodnál. Ha érzed, hogy hív, sétálj vele a kasszához. Lehet nyáron is kabátot venni, télen is rövidnadrágot, bár eretnek dolognak tűnik, de később megköszönöd majd magadnak.

Legyél tisztában a kockázatokkal

Vannak olyan dolgok, amiket köztudottan nem éri meg használtan megvenni, és nem, nem a fehérneműre gondolunk. (Ezt mindenki saját belátására bízzuk, hogy hol van az ingerküszöbe a használtruhák terén.) Azzal viszont számolnod kell, hogy bizonyos anyagok nem éppen időtállónak vannak kitalálva, a műbőr például az állásban is tönkre tud menni. Így hiába találsz egy csodaszép, hibátlan műbőr kabátot, lehet, hogy mire hazaviszed, elkezd peregni róla a felső réteg. Ezzel nem azt mondjuk, hogy ne vedd meg azt a cuki dzsekit vagy vagány táskát, inkább csak arra hívjuk fel a figyelmedet, hogy nem árt tisztában lenni a kockázatokkal.

Mindig ellenőrizd a minőséget!

Ne szépítsük, a turiban az esetek nagy százalékában használtak a ruhák. Ettől azonban még nem kell, hogy leharcolt legyen. Sokan idegenkednek tőle, de a turikban kifertőtlenítve árulják ezeket a cuccokat, az erős fertőtlenítő-illat azonban a mosással eltűnik, az esetleges hibák viszont nem. Ne áltasd magad, amit potom pénzért megvásároltál, nem fogod elvinni megjavíttatni egy varrónőhöz – de legalábbis óriási szerelemnek kell lennie a darabnak ehhez a plusz művelethez. Így inkább mindig csekkold le, milyen állapotban van a termék, amit vásárolnál, hiszen a használt ruhák esetében is az a cél, hogy minél tovább, minél több örömet szerezzenek neked.

Nyitókép: Maskot / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: