Enélkül az 5 dolog nélkül egyik kapcsolatod se lehet sikeres

A kapcsolatok sikere vagy bukása mindössze 5 alappilléren múlik. Mutatjuk, melyek ezek.

Az emberi kapcsolatok tele vannak útvesztőkkel. Azt érezhetjük, hogy tojáshéjakon lépkedünk és számtalan dologra kell odafigyelnünk, hogy a kapcsolataink egészségesek maradhassanak. Sokan ez ellen úgy védekeznek, hogy inkább elzárkóznak és meg se próbálnak nyitni mások felé. Azonban van ennél jobb megoldás is, ugyanis elég mindössze ezt az 5 szempontot az eszünkbe vésni ahhoz, hogy tartós és boldog kapcsolatokat tudjunk kialakítani.

1. Kommunikáció

Akár elfogadod, akár nem, de világos és egyértelmű kommunikáció nélkül nem tudsz igazi kapcsolatot és őszinte köteléket kialakítani. Lehetetlen valakit mélyebben megismerni, ha nem teszed fel a nehéz kérdéseket, és nem vagy hajlandó a kényelmetlen dolgokról is őszintén beszélni. Egyszerűen soha nem tudsz közel kerülni úgy valakihez, ha nem engeded, hogy megnyíljon és cenzúrázatlanul felfedje az érzéseit. És ugyanígy a másik sem tud a lelked mélyére látni, amíg nem vállalod fel önmagadat előtte. Mi több, a konfliktusok és kihívások is megoldhatatlanok lesznek, mindaddig, amíg nem fektetitek le a határokat és elvárásokat egymás irányába.

2. Következetesség

Csak úgy tudunk fenntartani valamit hosszú távon, ha következetesek maradunk az erőfeszítéseinket illetően. Nem várhatjuk el a környezetünktől, hogy kitartsanak mellettünk, ha kiszámíthatatlanul ki-be járkálunk az életükbe. A bizalom nagyon sérülékeny, amíg a másik személy nem lehet biztos abban, hogy mikor bukkanunk fel mellette. Éppen ezért a sikeres kapcsolat kulcsa a következetesség. Hiszen, ha következetes vagy, akkor a szavaid megfelelnek a tetteidnek és nem teszel olyan ígéreteket, amelyeket nem tudsz betartani, a másiknak pedig megadod a szabadságot, hogy ugyanezt tegye és nyugodtabbá váljon melletted. Megszerezni mindig sokkal könnyebb egy kapcsolatot, mint fenntartani, de érdemes munkát fektetni bele, mert a jutalmunk egy egészséges és érett kötődés lesz.

3. Elkötelezettség

Elkötelezettségre nemcsak a másik ember irányába van szükség, hanem a szavaid, a tetteid, a terveid, az időd és az erőfeszítéseid szempontjából is. El kell kötelezned magad amellett, hogy mindig ott legyél, amikor a másiknak szüksége van rád. Folyamatosan időt kell szakítanod a kapcsolataidra és arra, hogy prioritásként kezeld őket. Bizonyítanod kell, hogy mindent megteszel annak érdekében, hogy ez működjön és semmi nem ingat meg ebben. Az elkötelezettség neked és a partnerednek is biztonságot nyújt és eloszlat minden kételyt. A bizonyosság pedig boldogságot és stabilitást hoz minden kapcsolatba.

pár kávé otthon
Fotó: Luis Alvarez/ Getty Images

4. Kompromisszum

A kompromisszum talán mind közül a legnehezebb pillér, mert ez azt jelenti, hogy néha a partnered igényeit a sajátjaid elé kell helyezned, és olykor a nyelvedbe kell harapnod, vagy le kell nyelned a büszkeségedet, ha a kapcsolat fontosabb neked, mint az egód. Az önzőség vagy elvárás, hogy a másik fél mindig engedjen az igényeidnek és vágyaidnak, egyoldalúvá teszi a kapcsolatot, és neheztelést szül. Az egészséges kapcsolat az, ahol mindkét partner egyformán kompromisszumot köt, anélkül, hogy úgy érezné, a másik természetesnek veszi vagy visszaél a szeretetével és kedvességével. Amikor mindig csak az egyik fél enged, az hamar szakításhoz vezethet, hiszen az engedékeny fél úgy érezheti, hogy csak kihasználják a jóindulatát.

5. Őszinteség

Nem várhatod el, hogy valódi kötelék alakuljon ki valakivel, ha nem tudsz nyílt lapokkal játszani. Azzal, hogy teljesen őszinte vagy a kapcsolat minden terén, nemcsak a másik felet, de magadat is megkíméled fölösleges köröktől, hisz sose kell majd magyarázkodnod vagy bűntudatot átélned. Mindezzel elméletben mindannyian tisztában vagyunk, a gyakorlatban megvalósítani ezeket azonban már más kérdés. Ennek hátterében gyakran az áll, hogy sokszor még önmagunkkal is nehéz őszintének lenni. Ám jól mondják, hogy az igazság mindig felszabadít és a kapcsolatainkban is ez az egyik legnagyobb aduász.

Nyitókép: KARRASTOCK/ Getty Images
Forrás: Collective World

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: