5 pénztárcakímélő tipp, amelyekkel a bolygót is véded

Energiatakarékosság a hétköznapokban

Szerencsések vagyunk, hiszen 2020-ban már rengeteg olyan technológiai megoldás létezik, amivel a bolygót is védhetjük. Az energiatakarékosság világnapján ötleteket adunk arra, hogyan spórolhatsz például a háztartásodban.

Bolygónk védelménél nincs fontosabb feladatunk, ugyanis amennyiben környezettudatosan élünk, a következő generációk életminőségét is jobbá tehetjük. A tudatosságnak több szelete is van, ezekből az egyik az energiatakarékosság, amelyre úgy is odafigyelhetsz, hogy közben ki sem mozdulsz otthonról. Amennyiben mindannyian odafigyelünk a következő apróságokra, jelentős változásokat érhetünk el!

1. Hagyományos izzók helyett használj fénycsöveket!

Ezek a fénycsövek az általuk felhasznált energia nagyobb százalékát fordítják a világításra mint a hagyományos izzók.  Ilyen eszközöket ott érdemes használni, ahol naponta legalább három órát égnek a lámpák és ahol nem kapcsolgatod azokat gyakran. A fényforrásokat lehetőleg úgy helyezd el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen, és ahol éppen senki nem tartózkodik, ne is világítson semmi! Egyes helyiségekben érdemes mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltetni, hogy tényleg csak akkor égjenek a lámpák, amikor szükség van rá.

2. Válassz hűtőt tudatosan!

A legjobb, ha valamilyen „A” jelzésű hűtőszekrényt választasz, hiszen ezek a legtakarékosabbak:  az „A+” illetve „A++” változatok a szimpla „A”-tól további 25-45 százalékkal kisebb fogyasztásúak. A hűtőd akkor működik a leghatékonyabban, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítod, a fagyasztórésznél pedig elegendő a -18 °C . Tisztítsd gyakran a hátsó részén lévő alkatrészeket, a szellőzőnyílást pedig hagyd minél szabadabban, ne szorítsd oda semmihez! Semmiképpen ne tegyél meleg ételt a hűtőbe, a fagyasztóban pedig előzőleg hűtőben lehűtött ételeket tárolj. Ne hagyd nyitva az ajtókat túl sokáig és arra is figyelj, hogy ne nyitogasd túl gyakran, mert így rengeteg meleg levegőt engedhetsz be.

Ne nyitogasd feleslegesen a hűtőt! Fotó: Andrey_Popov/Shutterstock

3. Szigeteld megfelelően az ablakokat!

Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy még véletlenül se szivárogjon be a kinti levegő, amikor zárva vannak az ablakok! Amennyiben az ablakaid régiek, vizsgáld meg alaposan, hogy a keretek között ne legyen hézag. Használj finomszemcsés szilikont a repedéséhez, vagy alkalmazz zsugorfóliát. A hézagok és repedések betömítése könnyű és olcsó módja a költségek csökkentésének.

4. Ne az ételeken spórolj, inkább a sütődön!

Kizárólag akkor kapcsold be a tűzhelyet, ha már elkezdtél főzni és a serpenyőd már a tűzhelyen van! Mindig használd a fedőket, így a hő az edényedben marad és sokkal kevesebb energiára lesz szükséged. Ha elektromos tűzhelyet használsz, kapcsold le a főzőlapot, amikor már majdnem kész az étel, hiszen az ezután még hosszú ideig forró marad. Ne nyitogasd feleslegesen a sütőajtód, inkább kívülről nézd meg, hogy aranybarna-e már a süteményed!

5. Állítsd alacsonyabbra a termosztátot!

Vedd fel azt a jó szokást, hogy lejjebb veszed a termosztátot, ha otthon vagy. Ez 3-5 fokkal csökkenti a havi számlát, hiszen kevesebb energiát használsz. Az Energy.gov szerint, ha 10-15 fokkal alacsonyabbra állítod, akár 15% -kal is csökkentheted a költségeidet!

Forrás: quickenloans.com
Nyitókép: Catherine Falls Commercial/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: