A fika jelentését képtelenség egyetlen szóval megragadni. Inkább fogjunk egy nagy bögre, forró kávét és fűszerezzük meg ezt a didergős, februári napot egy kis svéd életérzéssel.
Hej, tack, és fika a három leggyakoribb svéd szó, amit a külföldiek is jól ismernek. Az utóbbi valószínűleg senkinek sem okoz meglepetést, aki szeret kávézni. A kávéivást sok kultúrában elkapkodják. Van, aki a fekete presszót felhörpinti, mások papírpohárba kérik, és sietősen fogyasztják, miközben ezerféle másik dologra figyelnek. A svédek kávézási szokása mindezek szöges ellentéte: lassú, örömteli, és elégedett pillanat.
Mi a fika?
A kifejezést egyaránt használják főnévként és igeként is a svédek. A legtágabb értelmében ez egy uzsonnával egybekötött kávézás. Az asztalra ilyenkor édes vagy sós rágcsálnivalók kerülnek, és aki nem szereti a kávét, azok teát, vagy üdítőt isznak. A fika társasági esemény, és a legjobb alkalom arra, hogy a családtagokkal, barátokkal vagy munkatársakkal, kötetlenül beszélgessünk a gőzölgő bögrék felett. A legtöbb svéd munkahelyen a kávészüneteket beépítik a napirendbe. Az ilyen ütemezett szünetekről azt feltételezik, hogy erősebb kapcsolatokat épít a munkatársak között, és az ideális munkahely egyik alapfeltétele. A fika kifejezés a kaffi (svédül kávé) szóból ered. A szótagok keverésével igyekezték elrejteni a kávézás gyakorlatát, ugyanis 1756 és 1817 között több alkalommal is betiltották a kávé importját és fogyasztását. Hogy mi volt ennek az oka? Egyesek úgy tartották, hogy a külföldi portéka fenyegetést jelent a svéd kultúrára és megfertőzi a népet. Miután az utolsó tilalmat 1822-ben feloldották, a kávéfogyasztás jelentősen megugrott. És Svédország mára a világ egyik legnagyobb kávéfogyasztó társadalom lett.
A legnépszerűbb finomságok
A vetebullar, azaz kardamomos zsemle és a kanelbullar, azaz a fahéjas csiga, kötelező elemei a svéd kávézásnak. A kladdkaka, a ragacsos csokitorta is nagyon népszerű a kávéházakban, ami annak köszönhető, hogy kívül ropogós, belül pedig szinte folyós. Azok is találnak kedvükre való falatokat, akik inkább a sós ízeket kedvelik. A svédek konyhájában gyakran készül a délutáni kávézáshoz gravlax, vagyis fűszeres pácban érlelt lazac egy a ropogós lapkenyéren. De muszáj megemlíteni a smörgåstårta-t, a kovászos kenyérből, füstölt lazacból, és uborkából készült szendvicstortát. Svédországban ahány ház, annyi variáció létezik a smörgåstårta-ra. Érdemes elsajátítani az alapreceptet, aztán kedvünk szerint alakítani ezt a finomságot.
Így tartsunk otthon fika-t
Vessünk egy pillantást a napi ütemtervünkre, és iktassunk be egy 30-40 perces szünetet a munka megkezdése után, vagy a munka befejezése előtt néhány órával. Ha van rá lehetőségünk, szóljunk a párunknak, vagy a szomszédunknak, hogy csatlakozzanak. Amikor eljön a fika ideje, terítsük meg az asztalt, tálaljuk a finomságokat, és töltsünk kávét a kedvenc bögrénkbe. Hanyagoljuk a telefonokat és az e-maileket ez idő alatt, és mentesítsük magunkat a felelősség alól. Ha szeretnénk megosztani a barátainkkal is az élményt, rendezzünk online fika-t, állítsunk be emlékeztetőt, készítsünk egy kis harapnivalót, és beszélgessünk egy jót azokkal, akikkel régóta nem találkozhattunk.
Nyitókép: NatashaBreen/GettyImages