Épphogy felébredtél, de máris fogságba ejtett a szorongás? 8 tipp, hogyan tegyél ellene

Tippek az esti és a reggeli rutinodhoz

Egy megmagyarázhatatlan érzés, ami észrevétlenül teszi tönkre a napodat. Lehet, hogy néhány szokásodon kellene változtatnod, ha már ébredés után szorongással küzdesz!

A szorongás nem válogat – bárkit és bármikor utolérhet. Sokszor nehéz rájönnünk a pontos okára, ezért megtanulunk vele együtt élni és várjuk, hogy egyszer csak valami csoda folytán elmúljon. Ez a folyamat tarthat 10 percig, de az is előfordulhat, hogy hosszú évekbe telik, amíg megszabadulunk tőle. A legrosszabb szituáció, amikor már reggel, közvetlenül ébredés után fogságba ejt minket ez a kellemetlen érzés és ezzel az egész napunkat megbélyegzi. Veled is előfordult már, hogy semmit sem csináltál, mégis feszülten ébredtél? Akkor a következő szokásaidon változtass!

Félre az elektronikus kütyükkel

Nem is gondolnád, hogy milyen nagy mértékben befolyásolja az esti pihenésedet, ha előtte folyamatosan a telefont vagy a laptopot nyomkodod. Hányszor fordult veled elő, hogy már majdnem elaludtál, de meghallottad a telefonod értesítőjét és azonnal a kezedbe kaptad? A képernyő fénye nemcsak az álmot veri ki a szemedből, hanem számos más negatív hatása is van rád nézve. Lehet, hogy azért szorongsz olyan gyakran, mert nem pihened ki magad az éjszaka során. Tedd félre a telefont és nyugodtan vedd le a hangerőt is. Kit érdekel, hogy hajnalban milyen vicces gifekkel bombázza meg valaki a csoportos beszélgetést?

Előző este készítsd ki a ruhát, amit másnap felveszel

A reggeli nem tudom mit vegyek fel probléma általában akkor lép fel, ha már alapból késésben vagy, mert elaludtál. De, hát ilyen Murphy. Éppen ezért ne reggel stresszeld magad a ruhakérdésen, hiszen ilyenkor sokkal kevesebb időd van és sosem tudod, mi húzza keresztbe a számításaidat. Inkább előző este nézz rá az időjárás előrejelzésre (bár most arra sem nagyon kell, valószínűleg kánikula lesz) és készítsd össze a másnapi outfitedet. Még mindig egyszerűbb reggel kicserélni néhány ruhadarabot, mintha a nulláról kellene kezdened. Ezzel máris csökkentetted a reggeli stresszszintedet!

Jöhet egy kis mentális torna!

Ahelyett, hogy az utolsó e-mail megválaszolása után azonnal az ágyba vetnéd magad, inkább adj magadnak egy kis időt a semmittevésre (a telefon még véletlenül se kerüljön a kezedbe). Ha nem rajongsz a meditálásért vagy a jógáért, akkor próbáld egy kicsit megmozgatni az agyadat egy játékkal. Gondold végig, hány kutyafajtát tudsz felsorolni vagy tegyél egy virtuális sétát a gyerekkori otthonodban és derítsd ki milyen részletesen emlékszel a szobákra. Ez a gyakorlat eltereli a figyelmed a szorongást okozó gondolatokról és még abban is segít, hogy könnyebben álomba szenderülj.

Fókuszálj a nap pozitív eseményeire

Gyakran hajlamosak vagyunk arra, hogy elalvás előtt a problémáinkon agyaljunk. Csodálkozol, ha másnap nem pozitív gondolatokkal ébredsz? Inkább gondold végig, milyen örömteli események történtek veled a nap során. Nem kell óriási dolgokra gondolni, lehet ez egy finom ebéd, egy kellemes beszélgetés vagy valaki, aki kedvesen rád mosolygott miközben hazafelé utaztál.

Hallgass meg egy nyugtató dalt

Tudományosan is alátámasztották, hogy bizonyos dalok kifejezetten segítenek abban, hogy ellazuljunk. Sőt, kifejezetten álmossá tesznek minket. Ezeket a számokat mikor hallgassuk, ha nem este. Hiszen ki szeretne délután 3 órakor egy felnőtteknek szóló altatót végighallgatni? Nem ugrik be hirtelen egyetlen olyan dal sem, ami ilyen hatással lenne rád?  Akkor nézd meg ezt a hivatalos listát, ami a legmegnyugtatóbb számokat tartalmazza.

Telefon? Reggel is tilos!

Pontosabban közvetlenül ébredés után jobb, ha elkerülöd. Veled is gyakran megesik, hogy az ébresztő leállítását követően azonnal a telefonodat kezded nyomkodni? Hidd el, az éjszaka folyamán kapott e-mail megválaszolása bőven ráér 10 perc múlva is, ahogyan a világ történéseivel sem kell azonnal képbe kerülnöd az Instagram görgetése közben.

Adj magadnak időt

Mivel már este összeállítottad a napi szetted és a telefon nyomkodásával sem pazarlod az időd, ezért az extra 10-15 perced felhasználhatod arra, hogy egy kicsit felkészítsd magad a napra. Nyugodtan gondold végig a teendőidet, reggelizz egyet, olvass egy kicsit vagy meditálj. Sokkal pozitívabban fogsz hozzáállni a naphoz, ha nem kapkodva és stresszesen indítod a reggeledet.

Emlékeztesd magad arra, hogy nem vagy egyedül a problémáddal

Szorongással nagyon sok ember küzd. Ne ostorozd magad, hiszen ezzel csak tovább rontod a helyzetet. Nem a te hibád, hogy kellemetlenül érzed magad a bőrödben. Ne arra gondolj, hogy mennyire utálod ezt az érzést (még ha ez így is van), inkább ismerd fel és fogadd el. Ez nem jelenti azt, hogy szeretned kell, senki sem rajong a szorongásért. De nyugodtan jelentsd ki magadnak vagy akár hangosan is, hogy Most kényelmetlenül érzem magam ebben a szituációban”. Ezzel semmi probléma nincsen.

Nyitókép: Tavarius/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: