A rocklegenda, akinek a hangját tudósok tanulmányozták – 20 érdekes tény Freddie Mercury-ról

75 éve, 1946. szeptember 5-én született Farrokh Bulsara, akit a '70-es években Freddie Mercury néven ismert meg az egész világ. Az évforduló apropójából összegyűjtöttünk néhány érdekességet a Queen aranytorkú frontemberéről.

1. Freddie Mercury Zanzibárban született

Freddie Mercury a zanzibári Stone Townban (ma Tanzánia), Farrokh Bulsara néven látta meg a napvilágot. Indiai származású szülei azért költöztek a dél-afrikai országba, hogy apja megtarthassa munkáját a Brit Gyarmati Hivatalban. A fiatal Freddie Mercury Indiában és Zanzibárban nőtt fel, de 1964-ben, a zanzibári forradalom kitörése után családja elhagyta az országot. 12 éves volt, amikor az angliai Middlesexben új életet kezdtek.

2. Egykor a Larry Lurex álnevet viselte

Mielőtt Freddie Mercury-ként híressé vált az énekes Larry Lurex néven állt a színpadra. Később azt mondta, hogy ezzel Gary Glitter nevét figurázta ki, mert jól hangzott és tudta, a glam rock énekes rajongói biztosan felfigyelnek majd rá. Annak ellenére, hogy az egyetlen kislemez, amit Larry Lurex néven adott ki nagyot bukott a slágerlistákon, ez az egyik legritkább – és legdrágább – műkincs a gyűjtők számára. Mercury nem bánkódott sokat a sikertelen próbálkozás miatt, hiszen egy héttel később megjelent a Queen debütáló albuma.

3. Freddie Mercury és családja a zoroasztriánus közösség tagja volt

Mercury és családja parszi volt és a zoroasztrizmust, a világ egyik legrégebbi monoteista vallását gyakorolta. Annak ellenére, hogy az énekes élete második felében nem követte a hagyományokat, a temetését egy zoroaszter pap vezényelte le.

4. Néggyel több foga volt, mint egy átlagos embernek

Freddie Mercury ikonikus mosolyát mindenki jól ismeri, de azt kevesen tudják, hogy védjegyét minek köszönheti. Az énekesnek néggyel több foga nőtt, ami előretolta metszőfogait. Annak ellenére, hogy gyakran szégyellte ezt a szépséghibáját, nem volt hajlandó fogszabályozásra menni. Attól félt, ezzel a hangszíne és az éneklési stílusa is megváltozna.

5. A Sex Pistols zenekar Freddie Mercury fogainak köszönheti a hírnevet

1976 decemberében a Queennek Bill Grundy Today című műsorában kellett volna fellépnie, azonban Mercury-nak elviselhetetlenül fájtak a fogai, és lemondták a szereplést. Helyettük a Sex Pistols kapott meghívást. Grundy élő adásban provokálta a Sex Pistols tagjait – sokak szerint részeg volt –, akik erre olyan kifejezésekkel reagáltak, amelyre a brit tévében előtte még nem volt példa. Az interjúból hatalmas botrány kerekedett, gyakorlatilag tönkretette Grundy karrierjét és az egész világon ismertté tette a Sex Pistolst.

6. Szenvedélye volt a bélyeggyűjtés

Mercury tizenéves korában bélyegeket gyűjtött, a legtöbbet Zanzibárról, az Egyesült Királyságból, Új -Zélandról és Monacóból szerezte be. Gyermekkori bélyeggyűjtő albuma azon kevés személyes tárgy egyike, amelyet családja a halála után is megőrzött. Végül 1993-ban került a The Postal Museum tulajdonába.

7. Poggyászkezelőként dolgozott a londoni Heathrow repülőtéren

Jóval azelőtt, hogy a történelem egyik leghíresebb énekese lett volna, Mercury egy nem túl fényűző pozíciót töltött be: poggyászkezelőként dolgozott a Heathrow repülőtéren. Erre a rocklegenda 72. születésnapjának évfordulóján is megemlékeztek: a British Airways alkalmazottjai egy flashmobbal szórakoztatták a várakozó utasokat.

8. Freddie Mercury ágya zongoraként is funkcionált

Több zenész is beszámolt már arról, hogy megálmodott egy ötletet, dallamot vagy dalszöveget. A Queen frontembere alaposan felkészült erre az esetre is, hiszen egyik ágyának egy zongorabillentyűzete volt a fejtámlája. Így ha az ágyban szállta meg az ihlet, azonnal eljátszhatta. „Azt hiszem, így született a Bohemian Rhapsody néhány része is”mondta az énekes egykori menedzsere, John Reid.

9. Hangja a tudósok érdeklődését is felkeltette

Amikor beszélt, hangja bariton volt, de éneklés közben inkább a tenor tartományába esett. Ez a tény egy kutatócsoport figyelmét is felkeltette, és 2016-ban alaposan megvizsgálták az énekes hangszínét. Többek között azt is megállapították, hogy Mercury hangszálai sokkal gyorsabban mozogtak, mint az átlagemberé. „Míg egy tipikus vibrato 5,4 és 6,9 Hz között ingadozik, addig az övé 7,04 hertz volt” – olvasható a tanulmányban.

10. Ő tervezte a Queen logóját, azaz a Queen crestet

Freddie Mercury először a londoni Isleworth Műszaki Egyetemen művészeti képzésen tanult, majd az Ealing Művészeti Főiskola tervezőgrafika szakán diplomázott. Végzettségének köszönhetően az énekes nemcsak a Queen frontembere volt, hanem a zenekar arculatának kialakításában is fontos szerepet játszott. Például ő tervezte azt a logót, amely a tagok állatövi jegyeit ábrázolja – a két oroszlán John Deacont és Roger Taylort, a rák Brian Mayt, a két tündér pedig Mercury-t szimbolizálja, hiszen az ő zodiákusa a Szűz volt. A Q betű és a korona a zenekar nevére utal, és egy főnix is található a logón.

11. Utált pihenni

„Az egész időpocsékolás” – mondta 1985-ben, amikor arról kérdezték, legszívesebben hogyan pihen a szabadidejében. „Alig olvasok könyveket. Szerintem az is időpocsékolás. Meg fognak ölni az emberek, amiért ezt mondtam.”

12. A színfalak mögött nagyon visszahúzódó volt

Habár a színpadi megjelenése elképesztően magabiztos, vad és szórakoztató volt, a legtöbb ember, aki személyesen ismerte Mercury-t azt mondta, a való életben nagyon félénk ember volt. Ez az egyik oka annak, hogy ritkán adott interjút. „Igazából senki sem ismerte Freddie-t”mondta Roger Taylor. „Félénk, szelíd és kedves volt. Teljesen más ember, mint aki a színpadon állt.”

13. Az énekes legendás bulikat tartott

Mercury talán félénk volt, de a Bohém rapszódia című film hűen bemutatja milyen bulikért rajongott. Legendás összejöveteleiről rengeteg történet fennmaradt: a születésnapi partik napokig tartottak, ahol flamenco táncosokból, tűzijátékból és drogokból sem volt hiány. Ahogyan az sem volt ritka, hogy 50 ezer dollár értékű pezsgőmennyiség fogyott az éjszakák során. A leghírhedtebb esték közé a Queen Jazz albumának megünneplése, és az 1987-es ibizai születésnapja tartozik.

14. A Crazy Little Thing Called Love című dalt a fürdőkádban írta

Nem az ágy volt az egyetlen szokatlan hely, ahol a Queen frontembere dalokat szerzett. Egyszer éppen a müncheni Hilton szállodában vett pezsgőfürdőt, amikor eszébe jutott egy Elvis Presley dal. Ebből született meg a Crazy Little Thing Called Love dallama. Mercury később azt állította, hogy a dal megírása mindössze öt-tíz percet vett igénybe. Ez persze senkit sem zavart, és a Crazy Little Thing Called Love lett az első Queen-dal, amely az amerikai zenei toplista élén végzett.

15. Jó kapcsolatot ápolt Diana hercegnével

Freddie Mercury és Diana hercegné egyszer közösen látogatta meg Dél-London egyik ismert melegbárját, a Royal Vauxhall Tavernt. Mercury, Cleo Rocos színésznő és Kenny Everett humorista segített a hercegnének úgy felöltözni, hogy minél kevesebben ismerjék fel az éjszakai kiruccanás alatt. Azonban a móka már ezelőtt kezdetét vette: az egész délutánt az Öreglányok epizódjainak nézésével és beszélgetéssel töltötték.

16. Sok barátjának drag becenevet adott

Elton Johnt Sharonnak, Rod Stewartot pedig gyakran Phyllisnek szólította. Ő maga pedig a Melina becenevet adta magának. Mercury halála után az énekes családja eljuttatott egy festményt Elton Johnnak, amelyhez egy rövid üzenet is tartozott: „Kedven Sharon, megláttam ezt egy aukción és azt gondoltam, neked biztos tetszeni fog. Szeretlek, Melina.” Az ajándék a mai napig John egyik legbecsesebb személyes tárgya.

17. Imádta a macskákat

Annyira, hogy egyszerre 10 macskát tartott. Kedvencéről, Delilah-ról egy dalt is írt. A macskák közül csak egyetlen egy volt fajtiszta – ezt Tiffany-Mary Austin, volt felesége és örök bizalmasa adta neki. A többi háziállata, Tom, Jerry, Miko, Goliath, Dorothy, Lily, Oscar, Romeo és a már említett Deliah mentett cica volt.

18. Csak egy nappal a halála előtt árulta el, hogy HIV-fertőzött

A Queen 1986-ban tartotta utolsó, Magic névre keresztelt világkörüli koncertsorozatát. 1989 elején már elindultak a találgatások, a zenekar miért nem tervez újabb turnét. Az aggodalmat pedig tovább növelte, hogy Mercury szemmel láthatólag egyre betegesebbé, vékonyabbá vált. Azonban ennek okát csak egy nappal az énekes halála előtt, 1991. november 23-án ismertették: a hivatalos közleményben megerősítették, hogy Mercury AIDS-es. Néhány embert nagyon felháborított ez a késleltetett kijelentés, mivel az gondolták, ez az ügy segítette volna felhívni a figyelmet az AIDS elleni küzdelem fontosságára.

19. Aszteroidát neveztek el róla

Az 17473-as sorszámú aszteroidát 1991-ben, vagyis pont abban az évben fedezték fel, amikor Mercury elhunyt. 2016-ban, a néhai énekes születésének 70. évfordulóján az égitest új nevet kapott: Asteroid 17473 Freddiemercury. „Még ha nem is láthatod a Freddiemercury-t az égen, biztos lehetsz benne, hogy eksztázisban lebeg a semmiben, amiért évezredekig énekelhet” – mondta Joel Parker, a Southwest Research Institute munkatársa.

20. Örök rejtély, mi lett Freddie Mercury hamvaival

Barátai szerint a Queen frontembere beletörődött abba, hogy az AIDS szövődményei miatt megpecsételődött a sorsa és nem aggasztotta a halál gondolata. Annál jobban, hogy ezután mi lesz vele. Nem akarta, hogy bárki megpróbálja kiásni a sírból, ahogy erre korábban néhány híres embernél már volt példa”mondta Mary Austin. Mercury tudta, hogy néhány őrülten megszállott rajongója erre is képes lenne, ha megtudja, hol helyezik örök nyugalomra. Ezért a hamvait volt feleségére hagyta, aki két évet várt mielőtt elhozta őket az énekes egykori otthonából. A zenész kérésére senkinek sem árulta el, ezután mit tett a hamvaival.

Forrás: Mental Floss
Nyitókép: Steve Jennings/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: