Ezzel az alkalmazással egy pillanat alatt a világon fellelhető erdők valamelyikében találhatod magad

A tree.fm-nek köszönhetően, mostantól az otthonunk kényelméből élvezhetjük a természet megnyugtató hangjait. Így anélkül is lehetőségünk van menedéket találni az erdő varázslatos világában, hogy átlépnénk a lakásunk küszöbét.

A természetben töltött idő jót tesz az egészségnek. Már egy rövid, erdei séta is bizonyítottan enyhíti a stresszt, és segít tisztábban gondolkodni. A természetes környezet kalandra csábítja az összes érzékszervünket, a táj lebilincselő látványától kezdve, egészen a fák és az avar illatának érzékeléséig. Mégis, a kirándulások során – még ha nem is tudatosul bennünk – a vadon hangjai és neszei gyakorolják ránk a legnagyobb hatást.

Habár jelenleg senki nem akadályozza, hogy az erdőben tartózkodjunk, a járvány miatt meghozott intézkedések mégis valamennyire korlátozzák a szabadban töltött időnket is. Az egész világra kiterjedő változások arra inpsirálták a tree.fm munkatársait, hogy elkezdjék összegyűjteni az erdők hangjait, és elérhetővé tegyék azokat mindenki számára online. Az emberek világszerte rögzíteni kezdték a természet hangjait és neszeit, így lehetővé vált, hogy elmerüljünk az erdők varázslatos környezetében, madárdalokkal és a fák között suttogó széllel akkor is, ha nincs lehetőségünk utazni.

Számtalan hanganyag áll rendelkezésre, a németországi Fekete-erdőtől, egészen a japán Kotori no Mori-ig, amik bármikor, ingyenesen meghallgathatók. A felvételek a Sounds of the Forest nyílt forráskódú könyvtárából származnak, ami tulajdonképpen egy globális hangtérkép, ahova bárki szabadon feltöltheti a kirándulásai során rögzített erdei hangokat.

A tree.fm együttműködik az Ecosia keresőmotorral is, ami a nyereségük legalább 80 százalékát faültetésre fordítja, elsősorban olyan területeken, ahol a klímaváltozás miatt a legnagyobb a pusztulás. Így miközben elmerülünk a legkülönlegesebb madárdalokban, támogatjuk egy élhetőbb jövő megteremtését is.

Forrás: mentalfloss.com
Nyitókép: Julia Davila-Lampe/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: